Home

Overige

Mijn account

Imbolc (2 februari): de zonnekracht neemt toe, de lente ontplooit zich stilaan

Imbolc (2 februari): de zonnekracht neemt toe, de lente ontplooit zich stilaan

De dagen worden zichtbaar langer. Toch zijn ze nog koud, soms bedekt een laagje sneeuw de grond. Maar we voelen het: de prille lente is in aantocht. Kijk maar naar de boomtakken die de komende weken veranderen van skeletten naar met kleine groene knoppen versierde armen. Krokussen komen boven de grond piepen. De eerste lammetjes huppelen vrolijk rond. Het is een tijd van vruchtbaarheid die zichtbaar wordt in de ontluikende natuur. Wicca’s verrichten nu handelingen die de sluimerende levenskracht wekken, die te maken hebben met ploegen (vooral in vroegere tijden), reinigen en zaaien. Inderdaad, het jaarfeest Imbolc staat voor de deur.

Op 2 februari vieren Wicca’s het jaarfeest van Brigid, een veelzijdige godin die in deze periode de aarde weer vruchtbaar zou maken. Op deze dag valt ook Maria Lichtmis, de dag waarop kinderen onbewust hun pannenkoek eisen. Het is de tijd voor de grote schoonmaak. We keren de winter de rug toe en stappen proper de lente in. Witte kaarsen op je plek weerspiegelen de herwonnen reinheid.

Een nieuwe wind

De verfrissende energie van deze sabbat vind je ook terug in het plannen. Had je goede maar vage voornemens geuit met Nieuwjaar? Dan is nu de tijd om uit te zoeken welke je wel of net niet wilt realiseren. Duidelijkheid creëert gerichtheid. Misschien wil je opnieuw gaan studeren, maar wist je begin januari nog niet welke richting je uit wou gaan? Als je die ondertussen hebt gevonden, kun je verder plannen en een er een startdatum op plakken. Je kan dit zien als het figuurlijke ploegen (omwoelen), reinigen (duidelijkheid vormen) en zaaien (richting). Leuk is om je plan effectief als bloemenzaadje te planten. Je zal merken dat dit zaadje alleen ontkiemt door het te voeden. Net zoals een voornemen enkel kan slagen als je er de juiste (gebalanceerde) energie insteekt.

Imbolc wicca kruis brigitta Bloom web

Imbolc kan je vieren door een Brigittakruis te knutselen. Je herinnert je misschien dat er met Samhain een parshell aan de deur werd gehangen om de goede krachten aan te trekken en te beseffen dat balans belangrijk is. Het Brigittakruis, dat wordt gemaakt van graanhalmen van de vorige oogst, activeert de levenskracht van deze graanhalmen, zodat er een volgende goede oogst kan komen. Dit kruis staat meer in het teken van groei. Je kan in de plaats eventueel ook graanpoppetjes maken. Hoe vertaalt dit symbolische teken zich naar de huidige periode? Ga na wat je vorige zomer en herfst heeft opgeleverd, de figuurlijke vruchten, zeg maar. Heb je iets dat dit symboliseert en dat je kan bewerken? Gebruik dit dan! Bezit je dit niet? Teken het kruis op papier, terwijl je ondertussen je figuurlijke oogst visualiseert en zo de positieve energie in je tekening brengt.

Andere rituelen om het jaarfeest te vieren:

  • Maak na zonsondergang een kamer volledig donker. Denk na over de koude en donkere nachten die de winterperiode bracht. Steek dan één enkele kaars aan en kijk hoe deze de hele ruimte verlicht.
  • Vier het licht: steek alle lichten aan in je huis.
  • Verwelkom de lente: open even alle vensters en deuren om de frisse lucht binnen te laten.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2023

Dossier 2023 - een 7-jaar

De numerologie is een van de oudste esoterische disciplines ter wereld. Vanuit deze…

Lees meer
Astrologie

Boogschutter, jouw jaarhoroscoop 2022-2023: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Boogschutter is jarig als de maanden november en december hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

Kosmische Events 2023: Een tijdlijn van de volgende maanden

Wie zich een beetje verdiept in de astrologische leer weet natuurlijk dat we altijd en overal…

Lees meer
Bloom 3 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom