Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

How to: signalen en symbolen interpreteren in moderne tijden

Spiritualiteit
Sofia van Nuffel
11/01/2023
How to: signalen en symbolen interpreteren in moderne tijden

Op vandaag is het doorgronden en interpreteren van symbolen een verloren kunst. Iedereen interpreteert symbolen op zijn of haar eigen manier. Een interpretatie die gekleurd wordt door de eigen ervaringsfilter. Symboliek is iets van alle tijden. Al in het Oude Egypte werden symbolen gebruikt om anderen mee te informeren en ook de Europese geschiedenis barst van de geheimzinnige symboliek. Zelfs vandaag – in het moderne leven – worden we nog altijd geconfronteerd met diverse tekens en signalen. Maar hoe dienen we sommige eeuwenoude tekens te vertalen binnen een hedendaagse context? Waar moeten we rekening mee houden? Bloom-Contributor Sofia Van Nuffel helpt je op weg.

Één echte raadgever

”Hoewel het ontvangen van symbolen, tekens en signalen een welbepaald houvast geeft aan sommigen, is dit ook niet zonder risico’s.”

Volgens de online encyclopedie Wikipedia is ‘een symbool of zinnebeeld een teken waarbij geen natuurlijke relatie bestaat tussen de representatie van het teken en de betekenis die ermee wordt uitgedrukt’. Voor sommigen zijn deze tekens zelfs belangrijke wegwijzers op hun levenspad. Zo ervaren velen het zien van dubbele getallen als een bevestiging dat ze zich in de juiste levensrichting bevinden. Maar zijn de tekens die je (denkt) te ontvangen wel te vertrouwen? Interpreteer je ze wel juist? Een simpele online zoekopdracht onthult duizenden websites die jou kunnen bijstaan in het ontrafelen van talloze symbolen. Maar zijn deze bronnen wel te vertrouwen? Of twijfel je aan de betekenis die zij meegeven? Dan is er maar één echte raadgever om jou de juiste weg te tonen en dat is jouw eigen onderbuikgevoel. In een wereld vol digitale desinformatie is het aangewezen om trouw aan jezelf en jouw intuïtie te blijven. Een hele opgave in de hedendaagse online wereld.

Wie echt vastberaden is om de betekenis van een symbool tot op de bodem uit te zoeken, kan de geschiedenisboeken induiken. Deze oude, stoffige boeken herbergen tonnen aan informatie over waarom men ooit begonnen is met het gebruiken van symbolen en signalen en onder weke omstandigheden deze vooral gebruikt werden. Toch zul je ook in deze boeken niet altijd het juiste antwoord vinden. De link die je legt met bijvoorbeeld het zien van herhalende signalen zijn veelal persoonsgebonden en tevens een communicatiemiddel van de onzichtbare wereld.

Hoewel het ontvangen van symbolen, tekens en signalen een welbepaald houvast geeft aan sommigen, is dit ook niet zonder risico’s. Het gevaar dat hierbij op de loer ligt, is dat je jouw leven te veel laat sturen door externe zaken. Je gaat meer in het hoofd leven en staat niet langer met je voeten stevig op de grond. Een poort tussen hemel en aarde mag dan wel veelvuldig omschreven worden in de esoterische wereld, het blijft aangeraden om steeds voorzichtig te zijn, zeker als je je in een kwetsbare periode bevindt. Juist dan ben je meer geneigd om op zoek te gaan naar antwoorden en ben je beïnvloedbaarder dan anders.

Symbolen van goed en kwaad

Bij het interpreteren van symbolen mogen we niet vergeten dat sommige symbolen, zoals een pentagram, ingezet worden als onderdrukkingsmiddel. In een verkeerde context kan het mensen angst aanjagen en misleiden. Zowel angst als misleiding verkleinen je en kunnen je in een neerwaartse spiraal duwen en zelfs een psychose aanwakkeren waardoor je niet meer zeker weet wat er werkelijk aan de hand is. Onderschat dus zeker niet de kracht en het effect van een symbool.

Ook organisaties en bedrijven gebruiken vaak symbolen die hun boodschap uitdragen. Luister altijd heel goed naar het gevoel dat een bepaald symbool bij je oproept en kijk of dit strookt met waar het bedrijf daadwerkelijk voor staat. Wordt het symbool gebruikt om je om de tuin te leiden of kloppen de intenties werkelijk met waar het bedrijf of de organisatie voor staat? Het feit dat je steeds voorzichtig en kritisch blijft, ongeacht wat men je tracht te verkopen, kan een wapen zijn tegen een lange reeks narigheden. Doe dus altijd een persoonlijke screening voor je ergens in mee stapt, hoe aantrekkelijk het symbool ook is.

Het willen zien van tekens en het ontvangen van tekens

Bovendien bestaat er een verschil in het willen zien van tekens, omdat het een bepaalde illusie bevestigt of in stand houdt en het ontvangen van tekens, zoals engelengetallen. Beide vormen van symbolen kun je in een dagboekje noteren waarbij je het tijdstip, de plaats, de omstandigheden en het gevoel dat het oproept ook noteert. Als je na verloop van tijd je observaties terugleest, ontdek je een heel ander verhaal. Observatie gebeurt vanuit rust en onbevangenheid. Niet vanuit een gevoel iets te willen invullen, omdat je niet kan aanvaarden dat er soms gewoon geen antwoorden zijn voor zaken die ons overkomen in ons leven.

Verder moet je zeker stilstaan bij de emoties die je opdat moment ervaart. Als je symbolen interpreteert vanuit een bepaalde emotie zoals woede of angst, dan kleurt dat de vertaling. Wanner we ons in een uitzichtloze situatie bevinden, dan zijn we geneigd een diepere betekenis aan bepaalde tekens.

Wees dus altijd extra waakzaam tijdens het interpreteren van symbolen.

De nieuwe Bloom is uit! Bestel 'm in de Bloom Shop.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Gelukkig Leven

Auteur Karen Geens selecteert drie fragmenten uit haar eerste boek 'Lief voor mezelf'

Midden in de nacht. Ik kan niet slapen, niet meer, dus staar ik wat voor me uit en loop een beetje…

Lees meer
Meditatie

'Mediteren helpt je te worden wie je bent' - Interview met Yves De Wolf

Het is een van de eerste lentedagen van dit jaar wanneer ik Yves De Wolf tref op een locatie met…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom