Home

Overige

Mijn account

Sigmund Freud: aan de slag met je onderbewustzijn

Lifestyle
Fabio Vinago
15/10/2020
Sigmund Freud: aan de slag met je onderbewustzijn

Sigmund Freud, geboren op 16 mei 1856 in Tsjechië en overleden in Londen op 23 september 1939, was een zenuwarts uit Oostenrijk. Freud staat gekend als de grondlegger van de wereldvermaarde psychoanalyse. Hij was van mening dat het deel dat we van onszelf kennen slechts de top van de ijsberg is, en het onbewuste deel (de geest) verborgen ligt onder het wateroppervlak. Met deze metafoor beïnvloedde hij eigenhandig de moderne psychologie zoals we die vandaag de dag kennen. Maar dat is niet de enige theorie waarmee hij wereldfaam verwierf.

Driften

Freud benaderde de geest en het lichaam als een geheel van energiestromen die hij later ‘driften’ noemde. Deze zogenaamde driften werken onopgemerkt en zijn primair aanwezig. Zo benoemde Freud onze de levensdrift Eros, de primaire drang tot zelfbehoud. Denk hierbij aan de voortzetting van onze soort (mens), liefde voor anderen en voor onszelf. Later neemt hij in zijn werk de ‘doodsdrift’ op (Thanatos), het streven naar een spanningsloze toestand of een oceanisch gevoel. Daar waar ons libido ons vooruit doet hollen is de doodsdrift een stroperig gevoel dat zich wil verzetten tegen verandering. De doodsdrift is een kracht zonder geluid en is een pure obstructie. Iets in ons verzet zich, wil niet meedoen, we plegen hardnekkig verzet tegen alles dat ons buiten onze comfortzone doet treden.

Es, Ich, Über-Ich

De driften die Freud verklaarde behoren tot het Es, het oudste en meest onderbewuste deel van onze persoonlijkheid. Mensen leren deze driften te beheersen door zich aan te passen aan wat er van hen wordt verwacht. Het ego, of ook wel het Ich genaamd, is dat bewuste deel in de hersenen dat ons leert om te oriënteren naar aanvaardbare doelstellingen. Culturele verschillen en de opvoeding dwingen deze aanpassingen af door ons modelvoorbeelden voor te schotelen. Tot slot komt het Über-Ich in beeld, dat verantwoordelijk is voor ons geweten en moraal.

De verdringing vanuit het verleden

Sigmund Freud onderbewustzijn driften psychologie herinneringen traumas Bloom web

Herinneringen aan trauma’s, seksueel misbruik, een moeilijke jeugd, een onveilige hechting… worden buiten ons bewustzijn gehouden. Deze verdringende energieën beslaan steeds gedachten, gevoelens of verlangens waarvan de persoon zich op de één of andere manier niet durft of wil bewust van worden. Je bent deze gebeurtenissen dus niet gewoon vergeten, je psyche beschermt je als het ware door die herinneringen actief te verbannen uit het bewustzijn, omdat ze als bedreigend worden ervaren. Vroeg of laat kunnen ze via sluikse omwegen alsnog een invloed uitoefenen op het latere gedrag, met mentale of lichamelijke klachten tot gevolg. Je problemen steeds aanpakken en verwerken is dus de boodschap, anders verdwijnen ze nooit 100%. Het gevolg hiervan zijn lichamelijke of psychische problemen.

De ijsbergtheorie nader bekeken

Kort samengevat schetst de ijsbergtheorie dat al wat zichtbaar is voor de buitenwereld boven het water ligt: gedrag, vaardigheden, kennis, uitdrukkingen… Het omvat wat je laat zien, hoe je reageert, welke houding je aanneemt, hoe je communiceert… Dit geheel is relatief meetbaar en toetsbaar aan de hand van feedback van je omgeving. Zonder input en reactie van de buitenwereld zijn we op dit vlak betekenisloos.

Alle onbewuste, onzichtbare processen bevinden zich echter onder het wateroppervlak. Denk hierbij aan opvattingen, ons zelfbeeld, normen en waarden, overtuigingen, levensvragen, maar ook trauma’s en verdrongen emoties vanuit het verleden.

Door je onderbewustzijn te onderzoeken en hiermee aan de slag te gaan kun je persoonlijke veranderingen doorvoeren en problemen oplossen. Het legt patronen en overtuigingen bloot en maakt je bewust van je eigen valkuilen. Door te leren reflecteren en je onderliggende drijfveren aan de oppervlakte te brengen creëer je diepgang en kom je tot de kern van je bestaan. Ook al heb je vanuit je opvoeding of vanuit culturele overtuiging een bepaald gedrag aangeleerd gekregen, weet dat je daar altijd verandering kan in brengen. De wilskracht en motivatie om te willen veranderen, is in deze wel doorslaggevend. Tijd om jezelf eens een spiegel voor te houden, nietwaar?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Duurzame relaties creëren

Relaties. Daarvoor en daarmee doen we het allemaal. Relaties, zowel in de persoonlijke sfeer als in…

Lees meer
Inspiratie

Ten volle BLOOMen

Alles wat we ontvangen, is een waar geschenk. Momenten van geluk, maar ook gebeurtenissen die…

Lees meer
Liefde & Relatie

Tweelingzielen: één ziel gesplitst in twee lichamen - deel 1

Iedereen zal hier ongetwijfeld al van gehoord hebben. De term en het fenomeen zijn niet meer weg te…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!