Home

Overige

Mijn account

Expositie ‘De ontwarring van de verstrengeling’ tot 14 oktober 2022 in Oostende

Lifestyle
Bloom
14/09/2022
Expositie ‘De ontwarring van de verstrengeling’ tot 14 oktober 2022 in Oostende

Dat kunstenaars gekweld worden, heeft de geschiedenis meer dan eens bewezen. Ook kunstenaar Fred Delameilleure liet zich door zijn kwellingen en beproevingen inspireren. Zijn kunstwerken zijn nog tot en met vrijdag 14 oktober te bewonderen in Oostende. Speciaal voor Bloom verklaart hij zijn expositie ‘De ontwarring van de verstrengeling’.

Wij mensen ondergaan vroeg of laat al dan niet zware beproevingen in ons leven. In talloze culturen, mythes, sagen, legendes en sprookjes is een overvloed aan symboliek te vinden die deze beproevingen – én de uitkomst ervan – beschrijven. De Rode Zee, de poortloze poort en het verhaal van Odysseus zijn maar enkele voorbeelden. Binnen de spiritual community wordt er veel gewerkt rond kristallen, edelstenen, kaarten, engelen, licht en een positive mindset. Zaken waar op zich niets mis mee is, ware het niet dat het kan bijdragen aan het zogenoemde ‘spiritual bypassing’. Een praktijk waarbij spiritualiteit een toevluchtsoord wordt om maar de eigen verantwoordelijkheden, wonen, onverwerkte emoties uit de weg te gaan. Jouw waarheid onder ogen komen, kan immers een pijnlijke en confronterende gebeurtenis zijn.

Echter komt de waarheid altijd boven water. Wie zoekt, die vindt. Zelfs de grootste spirituele leiders spraken over deze zoektocht naar de waarheid en het diepe dal dat hieraan voorafging. Zelfs Jezus riep aan het kruis: "Mijn God, waarom hebt U mij verlaten?” (psalm 22, vers 2) en ook Boeddha was bekend met de duistere kant van het leven: “Leven is lijden" (Pali Dukkha).

The way out is the way through

Het ego als doorgang naar een vrijer bestaan

Het menselijke ego is als een hulpeloze tiran. Een tiran, omdat hij alles en iedereen constant wil beoordelen, analyseren, bekritiseren en veranderen. Hulpeloos en onzeker, omdat het leven nu eenmaal onvoorspelbaar, onstabiel en oncontroleerbaar is. Het ego is in essentie één groot verdedigingsmechanisme dat door de evolutie van het bewustzijn geschapen werd om ons te helpen reageren op onze omgeving. Het ego heeft dus een nut en is in feite geen vijand.

Het ego biedt ons zelfs een doorgang naar een vrij en vredevol leven. Onze zogenaamde ego-veiligheid is niets meer dan een leeg masker bovenop een oceaan van onzekerheid. Vele tradities spreken van het afdalen van het hoofd naar het hart of de verbinding en eenmaking van hoofd en hart. Als we steeds weer leren te ontspannen in die onmetelijke onzekerheid en onszelf daarin met liefde kunnen omhelzen, worden we vrij. Als we door onze ego-maskers heen kijken en zien dat het alleen een beweging is van opkomende en weer verdwijnende verschijnselen, dan gaan we ons realiseren dat we dat masker niet hoeven te beschermen. Wij zijn niet de inhoud van gedachten, emoties, voorstellingen of verwachtingen. Wij zijn de toeschouwer. En degene die ziet, is al compleet, heel, totaal, expansief en onverwoestbaar.

Mijn eigen donkere nacht van de ziel

Mijn eigen donkere nacht heeft onder andere te maken gehad - en is overigens nog niet voorbij - met de afbouw van medicatie. Ik ben altijd een zeer gevoelig iemand geweest. Gedurende ongeveer 25 jaar nam ik het zeer verslavende middel alprazolam, een benzodiazepine.

De bekende holistische dokter en therapeut Andrew Weil beweert dat benzo's (xanax, lorazepam, valium, alprazolam en meer van dit gif) verslavender zijn dan opiaten. En dit spul wordt nog steeds als waren het snoepjes aan miljoenen mensen wereldwijd voorgeschreven. De meesten hiervan zijn zonder twijfel nooit echt goed ingelicht over de werking ervan. Velen weten hoogstwaarschijnlijk niet dat dit middel niet langer dan twee weken ingenomen mag worden, anders loopt men het risico op verslaving.

Degenen die dit voorgeschreven krijgen, zijn vaak hoogsensitieve mensen, net zoals ik, die het label 'angst- en paniekstoornis' opgespeld krijgen.
Ik ben er nog lang niet, maar één ding is zeker: ik kom hier sterker uit. Mijn reeks schilderijen 'Ontwarren van de verstrengeling' is op deze ervaring gebaseerd.

De ontwarring van de verstrengeling

What, when and where?

Expositie 'De ontwarring van de verstrengeling' door Fred Delameilleure.
Van 22 augustus t/m 14 oktober 2022.
In de protestantse kerk te Oostende: Rachel Lancsweertplein.
Gratis inkom.

Contacteer de Bloom Coaches
Ontvang advies en raad voor al jouw persoonlijke kwesties

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Spiritualiteit onder jongeren

Steeds meer Gen Z’s verdiepen zich in spiritualiteit. Het lijkt wel een ware trend. Dankzij de…

Lees meer
Gelukkig Leven

Waarom omarmen de beste techniek is om je leven te helen

Misschien vind je dit een gedurfde uitspraak, maar ik spreek wel uit ervaring. Met omarmen heb ik…

Lees meer
Inspiratie

Schaken: een spel vol symboliek

'Geen sterfelijke hand heeft deze wonderbaarlijke sport verzonnen. Door Goden uitgevonden en…

Lees meer
Bloom 2 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom