Home

Overige

Mijn account

Het YOLO-tijdperk: een contradictorische spiegel tussen depressieve gevoelens en geluk

Lifestyle
Fabio Vinago
22/09/2019
Depressieve gevoelens in een YOLO-tijdperk

Heb je al eens stilgestaan bij hoe je wilt terugblikken op je leven? Welke to do’s wil je überhaupt van je bucketlist afgevinkt zien? Welke doelen wil je zeker bereikt hebben? Wat is jouw idee van een 'perfect' leven?

Je leeft maar één keer, maar hoe zorg je ervoor dat je er ook écht alles uithaalt? Het YOLO (you only live once) -tijdperk laat een contradictorische spiegel zien tussen depressieve gevoelens en geluk. Meer en meer mensen ondervinden steeds meer moeite om een ‘zorgeloos’ leven te leiden, hoewel net de maatschappij én social media ons ‘zorgeloosheid’ en ‘fun’ willen opdragen. Die druk, om zoveel mogelijk te bereiken en zoveel mogelijk plezier te maken in dit korte leven, zorgt juist voor méér zorgen en zelfs depressieve gevoelens. Want 'zorgeloos leven', wat betekent dat vandaag voor jou?

Depressieve gevoelens versus geluk

Social media hebben een grote impact op onze levens. Facebook is hiervan een perfect voorbeeld, daar worden dagelijks miljoenen berichten en foto’s gedeeld. Het is een soort dagboek geworden waarop mensen hun lief en leed delen, een uitlaatklep als het ware. Helaas zijn de talloze posts niet altijd zo positief te noemen, dit kanaal wordt dagelijks misbruikt door mensen met negatieve uitlatingen die zich verschuilen achter hun computerscherm en de anonimiteit dat dit met zich meebrengt. De impact van die woorden kan hen vaak bitter weinig schelen. Empathie tegenover anderen is helaas soms ver te zoeken, wat enorme emotionele schade kan aanrichten bij slachtoffers van online pestgedrag.

Yolo tijdperk depressieve gevoelens instagram Bloom web

Anderzijds is Facebook (naast Twitter, Instagram...) dé 'place to be' om te pronken met je leven. Zo kunnen we er heel wat inspirerende verhalen terugvinden van mensen die een bijzonder doel nastreven, individuen die dagelijks een portie geluk voorgeschoteld krijgen en sterke karakters die iedere dag opnieuw ‘het systeem’ van ‘moeten’ doorbreken. Deze mensen genieten elke dag opnieuw van al het moois dat het leven te bieden heeft, en delen dit maar al te graag met de buitenwereld. Ze zijn trots dat ze iets kunnen betekenen en dat ze kunnen doen wat ze graag doen. Heel mooi natuurlijk, maar welke invloed heeft dit op de Facebookers wiens leven er minder rooskleurig uitziet? Zij ervaren een enorme druk om ook zo'n geweldig leven te leiden, terwijl dat niet altijd mogelijk is. En berichten over een moeilijke periode in je leven of over dagelijkse 'struggles' worden met minder open armen ontvangen dan de #happylife posts. Zijn sociale media dan enkel weggelegd voor de mensen die het allemaal mooi voor elkaar hebben? En hoe gaan degenen
die niet tot die 'lucky few' behoren om met hun gevoelens, waarvoor er schijnbaar geen plaats meer lijkt te zijn in onze maatschappij?

Het systeem doorbreken

'Het systeem’ zijn de dagelijkse beslommeringen die we (bijna) allemaal ondergaan. Natuurlijk moeten we werken, huishoudelijke taken verrichten en soms voorrang geven aan minder plezante werkjes. Maar het is ook jouw eigen verantwoordelijkheid om vrije tijd uit te trekken. Tijd die je kunt invullen zoals je zelf wilt. Het hoeft niet altijd duur of glamoureus te zijn. Het gaat erom de aandacht bewust te richten naar jezelf. Waar heb jij op dit moment behoefte aan? Het is niet gemakkelijk om je te verzetten tegen het systeem (zeker als ze voortvloeien uit gedachtepatronen uit het verleden), maar het is niet onmogelijk. Regels zijn er voor eenieder, maar de regels voor je eigen leven creëer je zelf.

Yolo tijdperk depressieve gevoelens hashtag sad Bloom 2 web

Hier komt de allesomvattende en contradictorische vraag. Hoe kan je een optimaal evenwicht vinden tussen ‘het systeem’ en je dromen? Neen, je moet je baas geen mailtje sturen om aan te kondigen dat je je ontslag indient om de wereld rond te reizen om een hoop Instagramproof foto's te verzamelen. Wat je wel moet doen, is stoppen met luisteren naar dat stemmetje in je hoofd die je ervan weerhoudt om écht te genieten van het leven, op de manier hoe jij dat wil. Het stemmetje waardoor je je constant schuldig voelt, omdat er altijd wel iets nét iets belangrijker/cooler/specialer blijkt te zijn.

Het is eigenlijk heel eenvoudig:

 • Durf de stap te zetten om ruimte de creëren voor jezelf.
 • Stel jezelf kritische vragen over wat je nu ‘echt’ wil in dit leven.
 • Koppel je gedachten los van een schuldgevoel.
 • Besef dat verplichtingen relatief zijn en dat je ook verplichtingen hebt naar jezelf toe.
 • Durf jezelf op de eerste plaats te zetten zonder na te denken over wat anderen hierover zullen denken.
 • Praat over je ‘vage’ dromen met een partner, een vriendin of een kennis.
 • Besef dat je ‘nu’ leeft, je wilt je toekomst creëren en niet het verleden veranderen.
 • Plan momenten voor jezelf in en hou je daar ook aan.
 • Onthoud dat jijzelf de regie hebt over je leven!

You only live once

Het is een feit dat we maar ‘één keer’ leven. Het is in dit leven dat je er het beste van moet maken. Los van stigmatiserende gedachten en overtuigingen is het aangewezen om jouw moment te pakken, om iets constructiefs te doen met jouw potentieel. Heb je zin om een studie aan te vatten, doe dat dan. Verschuil je niet achter het excuus dat je ‘te oud’ bent om te leren. Maar wil je het liever op safe spelen en gewoon rustig je 9-to-5-job uitoefenen, omdat je van veiligheid en zekerheid houdt? Dan is dat ook helemaal oké. Jij beslist wat jou gelukkig zal maken, je hoeft daarvoor bij niemand verantwoording af te leggen.

#goodluck #behappy

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Wandelcoaching

Tot enkele jaren geleden was 'coaching' nog een hipsterwoord dat heel wat wenkbrauwen deed fronsen.…

Lees meer
Gelukkig Leven

ENERGIEDOSSIER / De 5 energievreters volgens de Dalai Lama

Als mens ben je opgebouwd uit energie. Die interne lading stelt je elke dag in staat om te bereiken…

Lees meer
Column

Vragen staat vrij - hoe vind ik mijn spirituele pad?

Bernadette Simoens, nichtje van radio-icoon Lutgart Simoens én oprichtster van centrum groei, staat…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!