Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

15 small acts of Christmas. Hoe draag jij de kerstvreugde uit?

Lifestyle
Phebe Somers
16/12/2019
15 small acts of Christmas

It’s beginning to look a lot like Christmas. En inderdaad, vooral in het straatbeeld en in de media valt er niet meer te ontsnappen aan wat voor heel wat mensen de mooiste tijd van het jaar hoort te zijn. Ongeduldig werd er afgewacht tot Sinterklaas zijn entree had gemaakt vooraleer de kerstballen en bijhorende verlichting van zolder konden gehaald worden. Toch houdt dat de echte kerstfanaat niet tegen om zich al vroeger in de kerstsfeer te wentelen.

Kerstmis wordt bijna overal ter wereld gevierd. Op de ene plek al wat traditioneler dan op de andere, maar de boodschap blijft dezelfde: vrede, dankbaarheid, hoop, vrijgevigheid... Op 25 december zien we elk jaar opnieuw weelderig versierde huizen en tuinen, gezellige familiebijeenkomsten, gloeiend hete fornuizen waarop de heerlijkste gerechten worden bereid en dan natuurlijk al die blijde gezichten wanneer de kerstgeschenken vol ongeduld uit hun verpakking worden gehaald. In de dagen voor Kerstmis, en zelfs nog even erna, zijn heel wat mensen druk in de weer met alles wat erbij hoort. Want daar gaat het tenslotte om: er voor zorgen dat iedereen tenminste één mooie herinnering overhoudt aan deze gezellige tijd. Weet je niet goed waar te beginnen? Deze ‘small acts of Christmas’ helpen je alvast op weg.

Joy to the world

15 small acts of christmas joy Bloom web
 1. Koop een kopje ‘uitgestelde koffie’, voor iemand die na jou binnenkomt en die dat zelf niet kan betalen.

 2. Deel handgeschreven kerstkaartjes uit in een woonzorgcentrum.

 3. Help je kinderen speelgoed uitzoeken om te doneren aan organisaties die kansarme kinderen willen verrassen met een kerstpakje.

 4. Haal een minder perfecte kerstboom in huis, die anders in de kachel zou verdwijnen.

 5. Laat iemand (ook met een volle winkelkar) voor aan de kassa van de supermarkt.

 6. Niet iedereen kan thuis kerst vieren, want op heel wat plaatsen moet er gewerkt worden. Breng zelfgebakken kerstkoekjes naar het ziekenhuis, de brandweer, politie… zodat ook die mensen, die trouw hun job uitoefenen, kunnen genieten van de kerstsfeer.

 7. Stel je kandidaat om (tijdelijke) voorleesouder te zijn in de lokale kleuterschool.

 8. Organiseer een kerstetentje voor alle alleenstaanden in je straat, want dit kan voor hen best een eenzame periode zijn.

 9. Schrijf leuke boodschappen op een pakje post-its en laat die vervolgens achter op openbare plaatsen (bus, trein, bibliotheek…)

 10. Help je ouders/grootouders met het opzetten en versieren van hun kerstboom.

 11. Bestel je je kerstcadeautjes online? Voorzie zelfgemaakte koekjes voor elke thuisbezorger die door weer en wind de pakjes bij jou komt leveren.

 12. Schenk oude winterkledij aan daklozen- en vluchtelingencentra. Binnen, bij de haard, is het gezellig warm, maar buiten is het in die periode van het jaar bar koud.

 13. Wees extra vriendelijk tegen het winkelpersoneel. Die mannen en vrouwen moeten heel hard werken, maar krijgen daar helaas niet altijd de waardering voor.

 14. Ga samen met vrienden een dagje naar zee en verwijder het afval dat op de stranden is achtergelaten.

 15. Gooi gelezen tijdschriften niet weg, maar laat ze achter in wachtzalen, treinen, scholen… , of deel ze uit aan iedereen die je buiten op een bankje ziet zitten.

(lees verder onder de afbeelding)

15 small acts of christmas quote dr seuss Bloom web
15 small acts of christmas merry Bloom web

Wanneer je de mensen om je heen hebt laten proeven van de magie van Kerstmis, is het misschien geen slecht idee om ook eens aan Moeder Aarde te denken. Want eerlijk is eerlijk: al dat feestgedruis vergroot onze ecologische voetafdruk significant. Afgesproken dat je vanaf dit jaar niet enkel maar droomt van een witte, maar ook van een groene kerst?

 1. Kies voor een echte in plaats van een kunstkerstboom. Gooi die na de feesten niet op de brandstapel, maar plant ‘m terug in de natuur, zodat volgend jaar iemand anders (of jijzelf) deze boom opnieuw in huis kan halen.

 2. Shop bewust. Wees dit jaar een originele (secret) santa en ga op zoek naar duurzame en originele pakjes. Zo kom je niet enkel verrassend uit de hoek, maar maak je tevens een vuist tegen de wegwerpmaatschappij.

 3. Versier je huis en kerstboom met zelfgemaakte ornamenten, het liefst van gerecycleerd materiaal. Het is immers zo ontzettend leuk om die dingen eigenhandig in elkaar te knutselen en bovendien verklein je op die manier de afvalberg.

 4. Zet eens een vegetarisch/vegan gerecht op het menu. Goed voor het milieu, de gezondheid, en wie weet kan je enkele onverbeterlijke carnivoren aan tafel overtuigen van de rijke smaak van groenten.

 5. Verras jouw gezelschap/genodigden door in een vintage kerstoutfit voor de dag te komen. Misschien kan je dat even lenen van een vriendin of ga je een kijkje nemen in een tweedehandswinkel. Een paar geslaagde accessoires maken het geheel af!

Merry christmas to all, and to all a good night!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Hoe duurzaamheid en spiritualiteit samengaan

Duurzaamheid en spiritualiteit lijken op het eerste gezicht verschillende paden te bewandelen, maar…

Lees meer
Kristallen & Edelstenen

Edelstenen uitkiezen, reinigen en opladen

Heel vaak krijgen we de vraag: 'Hoe kies ik nu die edelsteen uit die mij voor mij bestemd is?', of…

Lees meer
Inspiratie

Welke boom ben jij? • Jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

De westerse en Chinese astrologie en horoscopen zijn voor ons de meest bekende, maar het zijn lang…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom