Home

Overige

Mijn account

Zelfzorg: want jij verdient het om ook af en toe eens op nummer 1 te staan

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
15/11/2019
Zelfzorg: want jij verdient het om ook af en toe eens op nummer 1 te staan

Het zit in onze menselijke natuur om onze geliefden in de watten te willen leggen. Noem het een moeder- of vaderinstinct. ’s Ochtends vroeg boterhammen smeren voor zoon- of dochterlief (die eigenlijk oud genoeg is om dat zelf te doen), een fulltimejob combineren met de zorg voor een ziek familielid, en oh wat zeg je daar? De hond van je collega heeft een logeeradres nodig voor één nachtje? Geen probleem, dat neem je er ook wel nog snel even bij. Maar tijd voor jezelf maken? Ho maar! Is het de angst om als egoïstisch bestempeld te worden? Of een gebrek aan eigenwaarde? Laat de wereld rondom jou even voor wat die is, en trakteer jezelf op dit boeiende artikel. Dat is alvast een stap in de goede richting.

Anderen voorzien van zuurstof, daar leef je voor. Dit om diverse redenen: misschien heb je medelijden met de kinderen van je druk-druk-drukke vriendin, of voel je je schuldig omdat je – volgens het picture perfect maatschappijbeeld – niet voldoende aandacht besteed aan je pensionerende ouders. Vanuit die ingesteldheid voelt het haast als een verplichting om andere mensen voorop te stellen. Waarom niet je aandacht wat herverdelen, zodat jij ook een stukje van de taart krijgt?

Een verkeerde opvatting

Zelfzorg moet afrekenen met heel wat negatieve connotaties. Egoïsme is slecht, toch? Geven is belangrijker dan ontvangen, niet? Eigenlijk is het in strijd met ons overlevingsinstinct, maar door onze moderne levenswijze wordt dat laatstgenoemde al snel naar de achtergrond verbannen. Toch is er helemaal niets mis met tijd uitrekken voor jezelf. Je wordt er helemaal geen slechter mens door, integendeel! Door je eigen behoeften te vervullen ben je juist beter in staat om klaar te staan voor anderen, omdat je over meer (fysieke en mentale) energie beschikt en ook over het algemeen gelukkiger bent.

Kies een moment voor jezelf

”Have YOU told YOU lately that YOU love YOU?”

Er zijn diverse manieren om me-time in je leven te integreren. Die keuze is heel persoonlijk. Om de basis te bepalen kun je nagaan waar jij voldoening uithaalt. Dat hoeft niets ingewikkelds te zijn, zoals trendy meditatieoefeningen of een uitdagende sport. Het gaat erom dat je je laat omringen met mensen, dingen en situaties waar jij je goed bij voelt zonder rekening te houden met de noodkreet van anderen. Leef in het moment: wat heb jij NU nodig om je goed te voelen? Na een tijdje zal je een patroon opmerken, waardoor het gemakkelijker wordt om die ‘activiteiten’ op regelmatige basis in te plannen.

Selfcare in 5 stappen

Zelfzorg selfcare quote Bloom web

Leer ‘neen’ zeggen.

We zeggen ‘ja’, wanneer we eigenlijk het omgekeerde bedoelen. Om anderen te pleasen, of om hen niet boos te maken. De eerste stap naar meer zelfzorg is echter dat gevreesde woordje toch in de mond te leren nemen. Heb je vanavond geen zin om naar de problemen van je schoonmoeder te luisteren? Draai dan niet rond de pot en wees eerlijk, tenslotte is dat jouw recht.

No drama, please.

Het is heel gemakkelijk en verleidelijk om je te laten meeslepen door de verhalen van anderen. Zo loop je het gevaar in een negatieve vicieuze cirkel terecht te komen. Lees: fataal voor je eigen zelfzorg. Probeer steeds zo positief mogelijk in het leven te staan, en vermijd negatieve situaties waaraan je toch geen boodschap hebt.

Spreek klare taal.

Wanneer iets jou niet zint, moet je daar natuurlijk ook voor durven uitkomen. Ook het omgekeerde geldt: breng je wensen en behoeftes duidelijk over. De zoveelste “ik weet het niet” of “maakt mij niet veel uit” zal je namelijk geen stap verder brengen? Wil je vanavond eens lekker cocoonen en je volledig afsluiten van de buitenwereld, gewapend met een tas thee en Netflix? No problem, maar laat dat gewoon even weten aan je vrienden die je tientallen Whatsappberichtjes sturen. Hoe zij reageren op die informatie is volledig hun verantwoordelijkheid.

Love yourself.

Waardering en erkenning is de vierde fundamentele behoefte in de piramide van Maslow. Ze behoren volgens zijn theorie tot de universele behoeften van de mens. Die waardering en dankbaarheid kan vanuit de buitenwereld komen, maar het is vooral belangrijk dat je die aan jezelf schenkt. Je bent zorgzaam, en daar verdien je zonder twijfel een beloning voor. Laat die beloning iets zijn waar je zélf beter van wordt.

Laat los wat je niet kunt controleren.

Je kunt niet altijd de touwtjes in handen hebben, en dat is oké. Laat je echter niet vangen door die situaties waar je helemaal geen controle over hebt, want dan zijn stress- en schuldgevoelens haast onvermijdelijk. Laat het los, en je zal zien dat je vanzelf meer rust en balans in je leven toelaat. Jij hoeft niet de lasten van de hele wereld op je schouders te dragen, waarom dan niet even wat tijd voor jezelf nemen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Gelukkig Leven

Waar een wil is, is een weg

In 1895 wordt een jongetje geboren met een gouden toekomst. Hij heeft liefhebbende ouders, krijgt…

Lees meer
Column

Column Sofie Varrewaere: jaren van verstand

“Hoe oud ben je?” vraagt de jongeman tegenover me in enigszins gebrekkig Nederlands na wat weer een…

Lees meer
Gelukkig Leven

DIY - Je gelukspeil opkrikken

Plots weet je het niet meer. WIE ben ik? WAT wil ik? En vooral… WAAR word ik GELUKKIG van? Dat kan…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!