Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Selfcompassion in een tijd van ongelimiteerde dienstbaarheid - vergeef jezelf die imperfectie

Selfcompassion in een tijd van ongelimiteerde dienstbaarheid

Charlie Chaplin wist het al. Liefde voor jezelf zet alles in een ander perspectief en maakt je leven mooier en lichter. Hij vond het zo belangrijk dat hij er een gedicht over schreef. Toch is het bijlange niet zo makkelijk om van jezelf te houden, hoe komt dat?

We spiegelen ons maar al te graag aan de perfectere versies van onszelf die rondwaren op social media, zoals Facebook, YouTube en Instagram. Maar dat neemt niet weg dat we met z’n allen kampen met een serieus gebrek aan zelfwaarde en tevredenheid. Falen is tegenwoordig geen optie, want dan beleeft onze innerlijke criticus hoogdagen en belanden we al snel in een figuurlijke afgrond. Dan raken we gefrustreerd en boos en vluchten we in drinken, eten, enz. Met een enorme pot Ben & Jerry’s XXL en een romcom à la Love Actually in de aanslag proberen we ons te handhaven, want zo heeft Hollywood ons geleerd om om te gaan met de tegenslagen in het leven. Euh, is er een betere manier dan?

Introducing: Self compassion

Neen, we pleiten niet voor de verengelsing van ons taalgebruik, maar dit is gewoon een heel moeilijk te vertalen begrip. De term 'self compassion' werd geïntroduceerd door K. Neff en het heeft z’n oorsprong in het boeddhisme. Je kunt het omschrijven als vriendelijk en begripvol zijn voor jezelf wanneer je geconfronteerd wordt met persoonlijk falen. Selfcompassion is niet te verwarren met zelfmedelijden of zelfverwennerij. Het heeft niets te maken met ‘in-je-slachtofferrol vervallen’ of ‘je-volproppen-met-chips-als-je-een-off-day-hebt-gehad’. Het gaat om vriendelijk en begripvol zijn tegenover je mislukkingen en gebreken. Jezelf een knuffel geven en af en toe tegen jezelf zeggen dat het oké is om niet perfect te zijn.

”Het grote voordeel? Omdat je minder kritisch bent voor jezelf maak je ruimte voor dingen die er wél toe doen.”

Selfcompassion gaat hand in hand met zelfliefde, maar toch betekenen ze niet hetzelfde. Selfcompassion is een manier om met falen om te gaan. Zelfliefde gaat over jezelf liefhebben, over het aanvaarden van je falen. Selfcompassion kan uiteindelijk wel leiden tot meer zelfliefde.

De pro’s? Wel, je bent gelukkiger, optimistischer ook, en het kan je behoeden voor depressie. Omdat je minder kritisch bent voor jezelf maak je ruimte voor dingen die er wél toe doen. Je wordt meer bewust van het nu en het besef dat anderen ook lijden. Je zelfbewustzijn groeit, je persoonlijke ontwikkeling gaat erop vooruit. De contra’s? Dat was een strikvraag, want er zijn er geen!

Selfcompassion imperfectie zelfliefde quote louise hay Bloom web

Waarschuwing: fake perfectie en kritische blikken

Toch is het bijzonder moeilijk om van de ene op de andere seconde al je tekortkomingen en falen te aanvaarden. Je wilt anderen immers niet teleurstellen en je wilt vooral niet tekortschieten, iets wat tegenwoordig nauwelijks wordt aanvaard. Je werkgever moet 24/7 op jou kunnen rekenen, er zijn afkeurende blikken als je dochter vijf minuten te laat op de voetbaltraining arriveert en je kunt het niet laten dat die zelfbereide maaltijd meteen op Instagram wordt geplaatst. Je legt voor jezelf de lat zo ontzettend hoog, waardoor falen bijna onvermijdelijk is. Hoe ontsnap je uit deze verstikkende vicieuze cirkel en leer je even zacht te zijn voor jezelf zoals jij dat voor anderen bent? Met behulp van de onderstaande tips kom je al een eind verder. En wat belangrijk is: lukt het niet bij de eerste keer, dan is dit geen ramp. Vallen en opstaan hoort bij het leven.

De hoe-word-ik-vriendelijker-voor-mezelf-tips

Selfcompassion imperfectie zelfliefde tip podcast Bloom web
  1. Schrijf eens kritiek op die je aan jezelf geeft. Stel je nu voor dat een goede vriend(in), buur, collega dit over zichzelf zegt. Wat zeg je om die persoon een hart onder de riem te steken? Noteer dit en vervang vervolgens alle verwijzingen naar die persoon (zoals naam, jij, je, jezelf) door je eigen naam, ik, mezelf. Ga voor de spiegel staan en lees deze brief, gericht aan jezelf, hardop.

  2. Geef jezelf een knuffel. Het knuffelhormoon (oxytocine) dat daarbij vrijkomt heeft een kalmerend effect. Vind je dit wat raar, neem dan even de tijd om rustig te ademen. Leg je hand op je hart en beeld je in dat je met iedere inademing jezelf liefde stuurt.

  3. Heb je een negatieve gedachte die je de grond inboort? Maak van die gedachte eens een vrolijk liedje. Instant happiness. Want als de melodie je al niet vrolijk maakt, dan zal het de hilariteit zijn van jezelf te horen zingen. Beetje vals? Who cares, zolang je niet op het podium van Belgium’s got Talent staat, heeft niemand het recht om jou te judgen.
Zet jezelf op nummer 1 met deze boeken over zelfliefde en zelfzorg, hier te koop in onze webshop.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op woensdag 20 maart 2024 om 04.07 uur (met Antwerpen als locatie) vieren we het jaarlijks…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we vaak één van de belangrijkste dingen: onszelf.…

Lees meer
Huis & Thuis

Creëer een unieke badkamer: Originele inrichtingsideeën die indruk maken

De badkamer is vaak een ondergewaardeerde ruimte in ons huis. Maar waarom zou het niet net zo…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom