Home

Overige

Mijn account

Relationele intimidatie: onzichtbare littekens met grote gevolgen

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
06/09/2019
Relationele intimidatie: onzichtbare littekens met grote gevolgen

De woorden 'vertederd' en 'vernederd' liggen heel dicht bij elkaar. Niet enkel in het woordenboek, ook tussen liefdespartners is er slechts een fijne lijn te trekken tussen deze twee. Wat ooit een tedere band bleek te zijn, kan van de ene dag op de andere compleet omslaan in een ware nachtmerrie waarin verwijten, intimidatie en dominantie de bovenhand nemen. Hoe kan het ooit zover komen?

Dit artikel behandelt relationele intimidatie, welke in diverse vormen tot uiting kan komen: elkaar vernederen, overspel, contact verbieden met familie en vrienden, controledwang, manipuleren, pathologisch liegen, dreigen met zelfmoord... Deze intimiderende gedragingen vallen onder het welbekende partnergeweld. Het is een emotionele en beladen gebeurtenis. Dit fenomeen is niet eigen aan een bepaalde gender of geaardheid. Zowel mannen als vrouwen, hetero- én homoseksueel kunnen zich dus schuldig maken aan dergelijk gedrag.

Emotioneel geweld

”Het zijn vaak buitenstaanders die opmerken dat er iets niet pluis is.”

Emotioneel geweld of misbruik is vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Het is meer als een onzichtbare sluier die over een relatie hangt. Het begint met kleine en kwetsende opmerkingen die vrij snel omslaan in jaloerse uitbarstingen. Hierdoor kom je terecht in een haat-liefdeverhouding. Mensen die er middenin zitten herkennen dit vaak niet en kijken met ‘andere’ ogen naar de situatie. Het zijn vaak buitenstaanders die opmerken dat er iets niet pluis is. Bij een dergelijke confrontatie slaat de ontkenning toe uit angst om de huidige situatie nog erger te maken. In tegenstelling tot fysiek geweld zijn de gevolgen bij emotioneel geweld minder snel zichtbaar. Toch laten ze diepe littekens en trauma’s achter. Het is nadelig voor je zelfvertrouwen en je wordt er onrustig en angstig van. Ingrijpen is de boodschap!

Frustratie en onmacht

Relationele intimidatie ontstaat deels vanuit een gevoel van onzekerheid. Je kunt moeilijk omgaan met dagdagelijkse tegenslagen (werkloosheid, verslavingsproblematiek...). Deze frustraties werk je uit op je partner, en de liefdevolle basis van jullie relatie verdwijnt volledig naar de achtergrond. Dit geweld is vaak wederzijds. Beide partners zijn slachtoffer en pleger. Alles begint met een woordenwisseling die uitmondt in verbale agressie.

Verschillende vormen

Van jaloezie naar isolement

Je partner probeert je langzaam te isoleren van de buitenwereld. Hij/zij is misschien jaloers en kan het niet verdragen dat jij je openstelt voor sociale contacten. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar langzaam, stap voor stap, zonder je het goed en wel beseft. Je partner is baas over jullie agenda, waar jij steeds minder inspraak in krijgt.

Seksuele grenzen

Intimiderende partners kunnen op seksueel vlak weinig respect opbrengen voor hun geliefde. Hun behoefte zal altijd voorrang krijgen. Let op: doe geen dingen tegen je zin, enkel om de seksuele grillen van je partner te bevredigen.

(lees verder onder het kader)

Relationele intimidatie tips Bloom web

Kleineren

Je partner zal er alles aan doen om je zelfvertrouwen te ondermijnen door je geregeld te kleineren of allerlei zaken te verwijten. Je wordt gewezen op gebreken en voortdurend belachelijk gemaakt. Zelfs in het bijzijn van anderen!

Controledwang

Je partner wil je voortdurend controleren. Hij/zij controleert je e-mails, telefoon, browsegeschiedenis... Wanneer hij/zij je opbelt, moet je meteen reageren en verantwoording afleggen. Hierdoor ga je je gedrag aanpassen en toegeven aan je partner om conflicten te vermijden.

Dreigen

Je partner uit allerlei bedreigingen om macht over jou uit te oefenen. Deze dreigementen kunnen gaan over de relatie te willen beëindigen, zelfmoord te plegen, de kinderen van je weg te houden, geweld....

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

De mythe van de work-life balance

Alle provisoire ‘coronaproof’ home offices ten spijt, het vinden van de juiste balans tussen werk…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese Horoscoop 2020

Vanaf 25 januari 2020 tot 11 februari 2021 verwelkomen wij het Chinese jaar van de Metaal-Rat. Dit…

Lees meer
Astrologie

Hoe match je als Leeuw met de overige dierenriemtekens?

Te midden van de zomer is het teken van de Zon, namelijk de Leeuw, jarig. En geen kracht is groter…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!