Home

Overige

Mijn account

Hooggevoeligheid in een relatie: hoe ga je daarmee om? Tips & tricks voor beide partners.

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
06/07/2019
Hooggevoeligheid in een relatie: hoe ga je daarmee om?

Een relatie vlot en soepel laten verlopen vergt heel wat investering langs beide kanten. Hoogsensitiviteit kan voor een nóg grotere uitdaging zorgen. De gevoeligheid van een HSP’er kan behoorlijk intens beleefd worden en dat kan onrust, angst en onzekerheid met zich meebrengen. Hoe kun je sterker in je relatie staan en hoe leer je op een goede manier je emoties reguleren? Fabio legt het uit.

De oorzaak

Hooggevoeligheid komt vaak voor bij mensen die in hun jeugdjaren onveilig gehecht zijn. Een onveilige hechting zorg voor weinig vertrouwen in anderen en zichzelf. Doordat ze weinig of slechts voorwaardelijke liefde gekend hebben, ontwikkelt een HSP’er automatisch een onveilige gevoelswereld. Maar 'onveilig gehecht zijn', wat wordt daar concreet mee bedoeld?

 • Het kind heeft niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

 • Er was geen positief rolmodel aanwezig tijdens de opvoeding van het kind.

 • Het kind kreeg de kans niet om zich emotioneel te ontwikkelen.

Welke gevolgen kan dit hebben op interpersoonlijk vlak?

 • Moeite om te ontvangen.

 • De voortdurende drang om anderen te 'pleasen'

 • Moeite om grenzen aan te geven.

 • Schuldgevoel wanneer ze ‘neen’ zeggen.

Hooggevoeligheid in de relatie

Het is een veelvoorkomend probleem: hooggevoelige mensen die in onevenwichtige relaties belanden. Hoogsensitieve personen hebben een warme en zachte persoonlijkheid en zijn absolute verzorgers voor hun omgeving. Ze zijn afgestemd op de gevoelens van hun omgeving en de wereld om zich heen.

Hooggevoeligheid HSP in ene relatie liefde rust Bloom web

De grootste uitdaging voor een HSP’er is om zijn/haar behoeftes en gevoelens te delen met de ‘niet-hooggevoelige’ partner. Ze hebben nu eenmaal meer behoefte aan rust en ontspanning, en dat moet duidelijk gemaakt worden aan de partner. Helder communiceren en duidelijke grenzen trekken blijkt noodzakelijk te zijn om deze relatie te doen slagen.

De hoogsensitieve persoon schuift zijn/haar eigen behoeftes opzij om de partner te ‘pleasen’. Hierdoor gaan ze zaken tegen hun zin ondernemen, terwijl ze juist behoefte hebben aan tijd en ruimte voor zichzelf. Uit angst om hun partner te verliezen cijferen ze zichzelf volledig weg met alle gevolgen van dien. In de praktijk is het perfect mogelijk om een relatie aan te gaan met iemand die niet hooggevoelig is. Echter dient diens wederhelft er steeds rekening mee te houden dat een HSP'er niet mag verplicht worden om de wereld op dezelfde manier waar te nemen.

Daarom is het belangrijk dat je als HSP'er...:

 • je behoeftes bespreekbaar maakt;

 • jezelf niet wegcijfert voor je partner;

 • aan jezelf durft te denken;

 • altijd op een open manier communiceert met je partner;

 • je partner respecteert om wie hij/zij is als individu, en vice versa natuurlijk.

Sharing is caring

Gedachten en gevoelens met elkaar delen komt een relatie alleen maar ten goede. Voor een HSP’er moet elk onderwerp bespreekbaar zijn. Dat is ook de enige manier waarop een hooggevoelig persoon zich volledig kan ‘aarden’ in de relatie. Hebben zij daarentegen het gevoel dat ze hun partner tot last zijn, dan is de kans groot dat zij zich gaan ‘isoleren’ in hun eigen belevingswereld. Iemand met HSP zal daarom ook altijd op een onvoorwaardelijke manier van iemand houden. Ze zijn bijzonder goed in het aanvoelen van andermans gevoelens en emoties. Ze weten als de beste wat hun partner nodig heeft. Echter dienen zij op te letten dat ze niet overdrijven en te 'bezitterig' overkomen.

Een evenwicht vinden tussen anderen helpen en jezelf helpen

”Elke gezonde relatie heeft grenzen. HSP'ers beseffen dat niet altijd.”

Vaak zie je dat hoogsensitieve personen hun relatie grenzeloos onderhouden. De persoon met HSP heeft moeite om het ‘geven’ te doseren. Ze hebben een partner nodig om voor te kunnen zorgen. Niet ongewoon stranden deze mensen vaak in een staat van emotionele afhankelijkheid. Ze hebben het idee dat ze hun partner nodig hebben om op een autonome manier te kunnen functioneren. Het risico dat ze daarom hun zelfredzaamheid verliezen is reëel. Onthoud: ultieme en gezonde liefde is niet grenzeloos!

5 tips om te genieten van je relatie als HSP’er

1. Keep it simple

Maak je leven niet onnodig moeilijk en lastig. Heb je zin om een avondje alleen door te brengen? Doe dat dan. Zorg dat je te allen tijden op een onafhankelijke manier een leven hebt naast je relatie.

2. HSP is geen ziekte

Het is een onderdeel van je persoonlijkheid. En zo zal iedereen wel ‘iets’ hebben dat niet valt onder het 'ideaalbeeld'. Stop met je hooggevoeligheid weg te wensen en omarm de positieve kant van HSP. Je hebt de ‘gave’ om je in te leven in de gevoelswereld van anderen!

Hooggevoeligheid HSP in ene relatie liefde quote Bloom web

3. Maak HSP bespreekbaar

Je partner kan je alleen begrijpen als je de moeite neemt om over je hoogsensitiviteit te vertellen. Dwing je partner nooit om de hooggevoeligheid op jouw niveau te begrijpen (want hoogstwaarschijnlijk zal hij/zij daar niet in slagen, en dat is ook niet erg).

4. Leer van jezelf houden

Besef wie je diep vanbinnen bent. Ga op ontdekking naar je innerlijke 'bron': wie ben je echt? Op die manier zorg je ervoor dat je eigenwaarde zal toenemen.

5. Verschuil je niet achter je HSP

Hooggevoeligheid geeft je geen vrijstelling in het leven. Constant verwachten dat anderen begrip voor jou opbrengen is not done. HSP mag geen excuus of vlucht zijn. Speel dat ook niet continu uit naar je partner toe, want dit is ook één van de vele redenen waarom relaties stranden.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Wat vertelt je sterrenbeeld je over je kledingstijl?

Er zijn veel verschillende manieren om een outfit uit te kiezen maar heb je wel eens overwogen om…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Bescherming van Ayurveda tegen de schadelijke gevolgen van angst / 7 tips

Het zijn onrustige tijden. Het coronavirus zorgt voor een constant gevoel van dreiging. Niet alleen…

Lees meer
Astrologie

VIDEO: Definitief op weg naar de 5de dimensie

Definitief op weg van de 3de naar de 5de dimensie? Daar de Spirituele Expo's van Bloom tijdelijk…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!