Home

Overige

Mijn account

Waarom val je steeds opnieuw op foute mannen of vrouwen?

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
16/05/2019
Het 'foute type' verklaard

Het is een veelvoorkomende vraag bij Dr. Phil en soortgelijke talkshows en in menig lezersbrieven in vrouwenbladen: “Ik val áltijd op het verkeerde type, hoe komt dat?”. Steeds meer zijn koppels ontevreden over het gedrag van hun partner. Noodkreten zijn alomtegenwoordig, maar effectief de moed opbrengen om stappen te ondernemen om de relatie een extra duwtje in de rug te geven: ho maar!

Als relatiedeskundige bestudeert Fabio dagelijks de dynamiek tussen partners. Wat houdt hen samen en wat drijft hen uiteen? Wat zijn de sterke punten in hun relatie, en waar liggen de struikelblokken?

Een fout type, fictie of realiteit?

Volgens heel wat relatietherapeuten en seksuologen is het fenomeen van dé foute man of vrouw slechts een fabeltje. Een zelf in het leven geroepen waarheid om onze eigen onkunde te verbergen op het vlak van de liefde. Rika Ponnet (relatietherapeute en seksuologe) verklaart het zogenaamde fenomeen als volgt: “Het zijn voornamelijk foute relatiepatronen en keuzes die mee bepalen welke eigenschappen we toekennen aan deze fictieve foute man of vrouw”.

Als partners onveilig en disruptief gedrag vertonen, dan is er sprake van een ongezonde relatie. We schuiven de schuld maar al te graag in andermans schoenen, terwijl we goed beseffen dat een relatie uit twee personen bestaat, en dat de keuzes die we maken en de houding die we ons aanmeten van invloed zijn. Ons eigen aandeel wordt echter geminimaliseerd. Tegelijkertijd laten we het 'foutieve' gedrag van onze partner ook gewoon toe. We proberen er, zoals ze dat zeggen, 'mee te leven'. Want zo hoort dat toch?

De keuze ligt bij jezelf

Foute mannen en vrouwen check box Bloom web

Het is een populair geloof dat we toevallig verliefd worden op iemand. Toch is verliefd worden vaak een bewuste keuze, ook al beseffen we dat niet helemaal. Net zoals mensen zich bewust niet binden aan hun partner. Als je je hoofd er dus goed bijhoudt, heb je wel degelijk zeggenschap in de beslissing met wie je een leven opbouwt, en met wie niet.

Elke relatie vertoont patronen (gezonde of ongezonde) die resoneren vanuit onze eigen tekortkomingen uit het verleden. Hoe hebben we liefde ervaren in onze jonge jaren? Zijn we veilig gehecht of net niet? Hebben we überhaupt liefde gekend? Of werden we al vrij vroeg onderworpen aan zelfstandigheid en verantwoordelijkheid? Deze elementen vormen de basis van onze toekomstige relaties, en bepalen in zekere mate onze partnerkeuze op latere leeftijd.

Een voorbeeld

Stel dat je veilig gehecht bent en dat je als kind een veilige thuishaven hebt gekend met de nodige troost en verzorging. Dan is de kans groot dat je op latere leeftijd in een relatie terechtkomt waar wederzijds respect en autonomie centraal staan. Je bent beter in staat om ‘stabiele’ personen naar je toe te trekken waarmee je een diepe en oprechte verbintenis mee kan aangaan.

Stel dat je als kind getuige bent geweest van een verslaafde vader of moeder, een ouderlijk huwelijk zonder respect en dat je weinig liefde hebt ontvangen, dan is het mogelijk dat jij onveilig gehecht bent. Je zal statistisch gezien sneller op dominante partners vallen, en je stelt je vaak afhankelijk en onderdanig op.

Partnerkeuze is een weerspiegeling van jezelf

We geven het niet graag toe, maar onze partnerkeuze geeft toch heel wat informatie vrij over onszelf. Eerdere relaties, je opvoeding, vriendschappen... allen dragen ze bij tot aan beslissingsproces. Voor wie we vallen zegt daarom ook iets over ons als individu. Het is een feit dat we sterk de neiging hebben om op de tekorten van iemand te focussen en niet zozeer op hun positieve eigenschappen. Dit is vaak een reflectie van onze eigen tekortkomingen.

Stel: je valt op een dominante man of vrouw.
Dan is de kans groot dat je zelf kampt met een laag zelfbeeld en/of met onzekerheden worstelt. In het begin van jullie relatie zal je opkijken naar je partner, hij/zij oogt sterk en straalt veel zelfvertrouwen uit, iets waar je zelf altijd naar hebt verlangt. Je plaatst deze persoon op een voetstuk omdat hij/zij de belichaming is van alle eigenschappen die je graag aan jezelf zou toekennen.

Jammer genoeg blijf je niet blind voor de negatieve facetten die vasthangen aan een dergelijk karakter. Al snel neemt deze dominante houding een andere wending waardoor de onderdanige partner een steeds meer ondergeschikte positie inneemt binnen de relatie. Voor je het weet ben je emotioneel afhankelijk en verlies je je zelfstandigheid.

Foute mannen vrouwen quote Eleanor Roosevelt Bloom web

Hoe trek je nu de juiste partner aan?

1. Ga niet wanhopig op zoek

Te hard je best doen om op de juiste partner te vallen staat gelijk aan ‘te’ kritisch zijn. Bij een eventuele date zal dit idealisme ervoor zorgen dat je altijd iets zal vinden om over te klagen. Laat de controle los! Je kunt nooit alles in de hand hebben.

2. Leer uit je fouten

Eens je beseft dat je in het verleden vaak dezelfde soort date aan de haak sloeg, met alle negatieve gevolgen van dien, is de boodschap om je niet nog eens te laten vangen. Natuurlijk is een eerste indruk niet alles, maar toch zou je redelijk snel moeten doorhebben wanneer iemand zich op een volledig verschillend levenspad bevindt.

3. Geef altijd aan wat je eigen waarden en normen zijn

Iedereen past zich een beetje aan in een relatie, dat is nu eenmaal het principe van geven en nemen. Maar als je vanaf het begin duidelijk maakt waar jij voor staat, laat je meteen zien dat jij niet zo gemakkelijk in te pakken bent. Blijf te allen tijde trouw aan jezelf en wijk niet af van je eigen principes.

Foute mannen en vrouwen kader Bloom web

4. Haast en spoed is zelden goed

Een relatie overhaasten is een echte boosdoener. Neem de tijd om elkaar rustig en ongedwongen te leren kennen. Laat ruimte voor luchtigheid in jullie relatie. Zorg dat je tijd creëert om elkaar te missen. Een verstikkend gevoel brengt namelijk het slechtste naar boven in een mens.

5. Vaarwel slachtofferrol

Malen en zeuren helpt de zaken niet vooruit. Vergeet niet dat jij zelf bepaalde keuzes hebt gemaakt, en dat je zelf beslist welk gedrag je al dan niet toelaat. Het is altijd gemakkelijker om de verantwoordelijkheid in iemand anders schoenen te schuiven, maar daar help je niemand mee, zeker jezelf niet. Zolang je partner niet psychologisch of fysiek gewelddadig is, houdt niemand je tegen om uit die slachtofferrol te stappen en terug het heft in eigen handen te nemen.

6. Gebruik je huidige levensomstandigheden niet als excuus

“Ja maar, de kinderen!” Gezin en kinderen worden vaak als schild gebruikt om de werkelijkheid toch maar niet onder ogen te moeten kopen. Natuurlijk beïnvloeden deze factoren je keuzes, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met je eigen welzijn. Niemand heeft er baat bij als je steeds opnieuw blijft kiezen voor een ongezonde relatie. Iemand die werkelijk slechte bedoelingen heeft, zal gretig gebruik maken van jouw schuldgevoel, laat dit jou niet afschrikken!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Gelukkig Leven

Shinrin Yoku, the power of nature

Sommige mensen verlangen ernaar om in 'het groen' te wonen en trekken in het weekend dan de stad…

Lees meer
Corona

Vechten - vluchten - bevriezen: hoe reageer jij in tijden van corona?

Waar bij de éne mens de paniek om de oren slaat, kan de ander niet slapen door alle nieuwe…

Lees meer
Inspiratie

Van retrospectie naar introspectie

Iedereen heeft wel eens van die dagen waarop het lijkt alsof je, nog meer dan anders, jezelf in…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!