Home

Overige

Mijn account

7 tips om jou imago een stevige boost te geven

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
26/12/2019
Help het lot een handje, werk aan je imago!

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk achter te laten, en die kans kun je dus maar beter goed benutten. De manier hoe je overkomt, is noodzakelijk als je een goede en positieve indruk wilt nalaten. Of het nu gaat over een date, of een sollicitatiegesprek. Je imago is het visitekaartje bij uitstek van je persoonlijkheid. Het bepaalt in grote mate hoe de ander over je denkt en hoe ze jou uiteindelijk beoordelen. Geen makkelijke opgave. Maar… geen paniek, met deze tips geef je je imago een stevige boost!

First things first. De beste manier om over te komen hoe jij dat wil, is door gewoon jezelf te zijn. Mensen zijn over het algemeen van nature vatbaar voor verschillende interpretaties. Wanneer jij op een kunstmatige manier bijvoorbeeld 'zelfstandigheid' wil uitstralen door je afstandelijk te gedragen en geen hulp te aanvaarden van anderen, kan dat een compleet ander effect hebben. Het beeld dat we hebben over bepaalde karaktereigenschappen wordt gevormd door tal van factoren, zoals onze opvoeding en onze omgeving. Het heeft dus geen nut om je anders voor te doen dan je effectief zelf bent om een bepaald imago te verkrijgen, want de kans is groot dat je nooit bij iedereen het gewenste effect bekomt. Echter, kun je toch proberen om het beeld dat anderen van je hebben een beetje bij te sturen. En wel met deze tips!

1. Laat dat ego achterwege

Een veelvoorkomend probleem is dat het ego een rol speelt in hoe je overkomt op anderen. Je wil namelijk jezelf bewijzen. Laat je effectief een goede indruk na, of is het jou er louter om te doen om jou achter een masker te verschuilen, uit angst om door de mand te vallen? Het ego functioneert als een mechanisme dat vaak sterker lijkt dan we eigenlijk zouden willen. De drang van het ego om koste wat het kost een positieve indruk achter te laten kan heel wat onzekerheid opwekken. Hierdoor neem je een verwrongen houding aan die gegradeerd wordt opgepikt door je omgeving. Blijf wie je bent en wees vooral niet theatraal. Nobody likes a dramaqueen...

2. Geen verwaandheid, please

”Be yourself, everybody else is already taken.”

Niets is zo’n afknapper dan verwaand gedrag. Arrogantie wordt jou meestal niet in dank afgenomen, zo zet je jezelf in een slecht daglicht. Besef goed: jij bent niet beter dan iemand anders, in se zijn we allemaal gelijk. Spreek daarom vanuit de ‘ik’ vorm: “ik ben hier goed in” klinkt beter dan “jij kan dit minder goed dan ik”. Mensen die neerkijken op anderen geven blijk van een narcistische houding. Het kan goed zijn dat je het allemaal niet zo slecht bedoelt, maar eens je jezelf een dergelijk imago hebt aangemeten, is het moeilijk dat terug kwijt te geraken. Besef dat de wereld niet rond jou draait, en pas je gedrag dienovereenkomstig aan dat inzicht aan.

3. Let op je lichaamstaal

Imago-verbeteren-smile-Bloom-web

Meer dan de helft van onze communicatie gebeurt non-verbaal. Lichaamstaal speelt hierin de allergrootste rol. Niet enkel de manier waarop je beweegt, wordt steevast geregistreerd door de hersenen van je conversatiepartner, ook hoe je omgaat met je eigen voorkomen is belangrijk. Jij kunt je dan wel dure merkkledij permitteren, dat is lang niet bij iedereen het geval. Mag je daarom nooit meer trots die nieuwe (peperdure) outfit dragen? Tuurlijk wel! Maar hou het bescheiden. Wanneer je tien keer per minuut onsubtiel je ringvinger tegen je lippen laat rusten, waardoor niemand nog naast je kanjer van een diamanten ring kan kijken, dan zit je met een probleem.

4. Nobody is perfect

Niemand is perfect, vergeet dat nooit. Het is dan ook nutteloos om te blijven faken. Een beetje kwetsbaarheid siert je. Je creëert hiermee een gelijkwaardige band tussen jou en de persoon waarmee je spreekt. Met zelfvertrouwen is niets mis, maar het is niet de bedoeling dat anderen het idee krijgen dat jij denkt dat je helemaal geen tekortkomingen hebt. Wil je niet liever een warme, menselijke en betrouwbare persoonlijkheid uitstralen?

5. Besteed aandacht aan je uiterlijk

Niet iedereen kan de genetische loterij winnen. Nog minder zul je ons horen zeggen dat iedereen zich in allerlei bochten hoeft te wringen om te passen in dat kleine, bekrompen hokje wat 'het schoonheidsideaal' wordt genoemd. Dat gezegd zijnde, is er een verschil tussen eruit zien alsof je van een catwalk komt gewandeld, en een verzorgd uiterlijk erop nahouden. Zowel je lichaam, gebit, kapsel als je outfit verdienen het om niet verwaarloosd te worden. Ken ook je publiek! Wanneer je op café gaat kan dat ongetwijfeld met een vlek op je trui, maar voor een sollicitatiegesprek haal je toch beter een fris gewassen broek uit je kast.

Quote-template

6. Wees oprecht

De eerste indruk is belangrijk, maar het mag er niet vingerdik op liggen dat je een rolletje speelt. Hier hanteren we het aloude gezegde 'eerlijkheid duurt het langst'. Iedereen vertelt wel eens een klein leugentje om zichzelf in een beter daglicht te stellen (“Mijn diploma? Zonder herexamens behaald, echt waar!”), en zolang dat blijft bij kleinigheden doet dat er ook niet toe. Maar wanneer er meer onwaarheden dan waarheden zitten in de dingen die je vertelt, leren mensen dan wel de 'echte jij' kennen? Iedereen is authentiek op zijn/haar manier en dat maakt het net leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

7. Keep on smiling

Lachen werkt ontzettend aanstekelijk. Je doet er niet alleen jezelf een dienst mee, maar ook de ander. Wanneer je lacht, komt er endorfine en dopamine vrij in je hersenen. Het effect daarvan is dat je je automatisch goedgezind door voelt én dat je zelfvertrouwen een boost krijgt. Anderzijds straalt een glimlach waardering en acceptatie uit, en dat zal je gesprekspartner zeker appreciëren. Win-win situatie, dus!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Corona

De conjunctie van Saturnus en Pluto slaat toe: de uitbraak van het duivelse coronavirus

Op 24 januari, op het moment dat de Maan, Saturnus en Pluto samen stonden, kregen de Chinese…

Lees meer
Spiritualiteit

In de spirituele spotlight - Philippe Geubels

Als spiritueel coach, paragnoste en psychosociaal therapeute is Wendy'Ann al jaren werkzaam in haar…

Lees meer
Liefde & Relatie

Waarom in de lente heel wat relaties stranden

Eindelijk, ze is er weer, de lente! De avonden worden langer, de temperaturen stijgen en we…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!