Home

Overige

Mijn account

20 vragen om je relatie onder de loep te nemen

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
26/01/2020
20 vragen om je relatie onder de loep te nemen

Een liefdesrelatie is uiteraard een bijzondere gebeurtenis tussen twee individuen. Maar tegenwoordig is die ‘unie’ vanzelfsprekend geworden, en wordt er al vaak in ‘jullie’, ‘wij’ of ‘ons’-termen gesproken. De belevingswereld van de twee partners afzonderlijk verdwijnt naar de achtergrond. Stilstaan bij het feit of de één wel voldoening put uit de relatie, daar is geen tijd meer voor. De datingswereld is harder dan ooit, waardoor koppels het idee krijgen dat het de moeite niet loont om te werken aan een huidige relatie. Want… door problemen onder ogen te zien, loop je het risico te beseffen dat je misschien toch niet écht gelukkig bent. Voor je het goed en wel beseft, belanden jullie beiden in een neerwaartse spiraal van egoïsme en teleurstelling. Gelukkig hoeft het niet zo’n vaart te lopen!

Elke goede relatie beslaat een aantal basiskenmerken die nodig zijn om alles in goede banen te leiden. Liefde is een werkwoord zoals het gezegde luidt en iedereen geeft er een andere definitie aan. Maar toch zijn er enkele basiseigenschappen die aan al die verschillende termen worden toegekend, we lichten deze even kort toe.

De definitie van liefde

Een diepe genegenheid en toewijding naar de ander toe. Het kan betrekking hebben op een persoon of dier. De betekenissen kunnen maatschappelijk en cultureel van elkaar verschillen.

De definitie van verliefdheid

Een tijdelijke chemische reactie die plaatsvindt door neurotransmitters en hormonen in de hersenen (fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine) bij een persoon die iemand heeft ontmoet die zijn/haar hart sneller doet slaan. De hormonen komen vrij en werken ‘verslavend’ waardoor de ‘getroffene’ diens geliefde zoveel mogelijk wil zien. Daarnaast is verliefdheid een emotionele reactie.

Daar waar liefde kan verwijzen naar mensen, dieren of objecten wordt verliefdheid gekenmerkt door gedragingen die gepaard gaan met bepaalde emoties zoals seksualiteit, ontroering en intimiteit. Een relatie daarentegen is een verhouding en betrekking tussen twee mensen. Vaak zijn deze relaties bewust gekozen (liefdesrelaties) maar vaak ook onbewust (relatie met de ouders).

(lees verder onder de afbeelding)

20 vragen relatie liefde test hart Bloom web

Doe de test

Hoe is het met jouw relatie gesteld? Ben jij nog even gelukkig als tijdens de wittebroodsweken, of voel je dat er toch een haar in de boter zit? Tijd voor eerlijkheid, tijd voor een test. Stel jezelf deze 20 vragen, of vul ze samen met je partner in. Hopelijk brengen de antwoorden duidelijkheid over de werkpunten van jullie relatie, zodat jullie samen nog een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. Antwoorden jullie op 3/4e van de vragen gelijkaardig? Mooi, open dan een gesprek over de andere 5 vragen en bespreek waarom jullie er anders over denken. Liggen de antwoorden voor de helft van de vragen mijlenver uit elkaar? Dan is dat misschien een teken aan de wand dat er op jouw potje een beter dekseltje past.

20 vragen relatie liefde test lijst Bloom 2 web

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Tweelingzielen: één ziel gesplitst in twee lichamen - deel 3

Een tweelingziel. Letterlijk: één ziel gesplitst in twee lichamen. Voor de één 'a dream come true',…

Lees meer
Spiritualiteit

Het pad van de maan – hoe gaat een moderne heks om met deze onzekere tijden?

De rustige, nachtelijke rit volgt de weg die in het verlengde ligt van het maanlicht. Het door de…

Lees meer
Kaartleggen

Kaartleggen met de nieuwe Lenormand: deel 2

De naam Erna Droesbeke doet bij velen al snel een belletje rinkelen. Zo heeft zij heel wat werken…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!