Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Edelstenen uitkiezen, reinigen & opladen: hoe begin je er aan?

Kristallen & Edelstenen
Bloom
21/11/2018
Edelstenen uitkiezen, reinigen en opladen

Heel vaak krijgen we de vraag: 'Ja, maar hoe kies ik nu die steen uit die mij tot dienst kan zijn?', of 'Hoe weet ik nou wanneer m'n edelsteen aan een grondige reiniging toe is?'. Op deze praktische vragen wordt hier een kristalhelder antwoord geformuleerd. Laten we beginnen bij het begin...

Hoe kies je een steen?

Men kan een steen kiezen in functie van zijn werking. Daartoe bestaat heel veel documentatie. Boeken zoals: Een steen voor ieder moment of De helende kracht van stenen kunnen je daarbij van dienst zijn. Je kiest een steen dus zoals je een hond kiest: omwille van de functie die hij moet vervullen: waakhond, jachthond, gezelschap, troeteldier, om te imponeren…

Tevens kan een beroep gedaan worden op een geoefend edelsteentherapeut of een pendelaar. Maar je kan ook een steen kiezen in functie van de aantrekking die de steen op jou heeft. De vreugde die je voelt bij het bezitten van een steen, legt vaak meer gewicht in de schaal dan zijn eigenlijke werking.

Aangewezen

  • Koop de steen in een speciaalzaak, waar mensen met kennis van zaken spreken.
  • Neem je tijd om een steen te kiezen, doe het nooit wanneer je gehaast bent.
  • Kies wanneer je er in de stemming voor bent.
  • Laat je verleiden door de vorm, de kleur, de structuur.
  • Voel aan de steen. Wordt hij warm in de hand? Een steen die koud blijft, past niet bij jou.

Indien je twijfelt tussen twee of drie stenen. Koop ze dan allebei of alledrie. Zo duur zijn ze niet en wees gerust: stenen zijn niet jaloers van elkaar.

Reinigen en opladen van edelstenen

Stenen sturen trillingen uit, maar nemen ook trillingen op. De negatieve energie (ziekte, pijn, onzekerheid, jaloezie, angst…) kan ook voor de steen te belastend worden. Daarom dient de steen van tijd tot tijd gereinigd of opgeladen te worden.

Hoe weet je of een steen aan reiniging toe is?

Stenen laten duidelijk merken wanneer ze goed opgeladen zijn of niet. Iedere moeder kan aan de ogen van haar kind zien of het ziek is. Een buitenstaander merkt daar weinig van. Zo ook met stenen. Wie van zijn stenen houdt, zal een verschil van kleur merken, zal zien of hij blinkt of dof is. Net zoals mensen kunnen stenen er goed of slecht uitzien.

Wanneer ze dof zijn, is het nodig om ze te reinigen of op te laden. Soms lukt het niet om hem op te laden. Dat betekent dat hij aan rust toe is. Berg hem dan een tijdje op, of leg hem op een schaaltje in het volle licht (niet in de volle zon). Soms is een steen, ook na een grondige reinigingsbeurt niet meer te redden. Wanneer bijvoorbeeld de steen gebruikt werd bij zware ziekte. Dan merkt men aan de kleur dat de steen niet meer op te frissen is doordat de kleur bijna volledig verdwenen is, of doordat de steen barst of afbrokkelt. Dan valt de steen niet meer te redden, en kan hij best, met voldoende respect, terug aan de aarde gegeven worden.

Wie een favoriete steen heeft en die graag altijd bij zich draagt, wordt toch aangeraden om de steen af en toe wat rust te gunnen.

Reinigen

Voor een korte reiniging volstaat het om de steen even onder stromend water te houden. Water maakt niet alleen de buitenkant schoon, maar de trillingen ervan spoelen ook de negatieve energieën weg.

Voor een zeer grondige reiniging kan men de steen gedurende enkele uurtjes onder stromend water houden (bijvoorbeeld in een bergriviertje). Als je dus een reisje plant naar de Ardennen: neem dan zeker jouw voorraad steentjes mee. Een etmaal in een kommetje water kan ook.

Je kan de steen ook reinigen door hem een tijdje in de wierookgeur te hangen of zelfs enkele malen door een kaarsenvlam te halen. Gebruik hiervoor bij voorkeur Witte Salie, welke bekend staat als één van de krachtigste manieren om je edelstenen te zuiveren. Brand de Salie in een abaloneschelp en haal de stenen door de rook. Je kan verder ook Palo Santo of Sandelhout wierook gebruiken. Een alles-in-pakket van Salie, de Abaloneschelp en Palo Santo vind je in dit reinigingsritueel.

Amethist als edelsteen staat bekend om zijn zuiverende uitwerking, omdat deze de negatieve energie van vervuilde stenen neutraliseert. Laat je favoriete edelsteen dus gedurende een etmaal bij een cluster van Amethist Trommelstenen liggen. Na het geleverde werk geef je je Amethist Trommelstenen ook een verwenbeurt door ze goed te ontladen en te reinigen.

Ook Selenet heeft sterk zuiverende eigenschappen en kan je dus aanwenden om je edelstenen een oppeppertje te geven.

Een andere methode is een zoutbad: leg de edelsteen gedurende een nachtje in droog zeezout. Het zout kan wel geen tweede maal gebruikt worden. Hiervoor kan je Winiefred Badzout gebruiken.

Opladen

Zonder licht is geen leven mogelijk op aarde. Het licht laadt de steen op met energie en maakt zijn krachten groter. De grootste bron van licht is de zon. Zonlicht kan echter ook schadelijk zijn. Zo zijn er stenen die het zonlicht niet verdragen. Ze verliezen hun kleur en hun werking (bij voorbeeld amethist). In dit geval is het maanlicht minstens even krachtig zonder schadelijk te zijn. Het licht van de maan wordt trouwens door elke steen goed verdragen.

Ook kunnen stenen opgeladen worden in volle grond. Best is het om de steen in een bloempot in te graven, want woelmuisjes durven wel eens met jouw steen gaan wandelen. Zorg ervoor dat de steen in natuurlijke aarde (zand) begraven wordt en niet in teelaarde wegens bepaalde chemische bewerkingen die de potgrond ondergaan heeft.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Mars in Steenbok • 5 januari tot 14 februari 2024 • Doelbewust naar de diepte

Op 5 januari 2024 komt de planeet Mars het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Steenbok…

Lees meer
Astrologie

Je Lilith Horoscoop 2023 - 2024 • Afdalen tot in het diepste van je zijn

Lilith of de Zwarte Maan in de astrologie blijft tot de verbeelding spreken. Hoewel ieder van ons…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Detoxen, een go of een no-go?

Detoxen, van speciale drankjes tot gekke diëten en gewoonweg niet eten. Volgens de een een absolute…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom