Home

Overige

Mijn account

Boekreview: Het complete Gypsy Waarzegboek - Fabio Vinago

Kaartleggen
Bloom
22/04/2019
Boekreview: Het complete Gypsy Waarzegboek

Zigeuners, waarzeggers en kaartleggen. Het zijn termen die bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Termen die ons afschrikken en ons tegelijk weten te fascineren. We bezitten wereldse kennis, maar we krijgen slechts weinig grip op deze mysterieuze materie. Kaartleggen lijkt voor buitenstaanders complex en ongenaakbaar, iets wat onmogelijk aan te leren of te begrijpen valt. Maar ook voor insiders worden bepaalde kaarten nog steeds met een waas van mysterie omhuld. De Gypsykaarten waren van oudsher dé waarzegkaarten van de échte zigeuners. Wie geen deel uitmaakte van deze illustere bevolkingsgroep, kreeg geen toegang tot de kennis en wijsheid van de Gypsykaarten. Met dit boek (en het meegeleverde kaartendeck) probeert de auteur ons een unieke blik op deze kaarten en hun gebruik te bieden.

Een afgesloten maar populaire wereld

”Wie niet afstamt van een zigeunerfamilie, krijgt geen toegang tot hun cultuur en geheimen.”

Wanneer we spreken over kaarten en kaartleggen, dan is ‘de Lenormand’ het eerste wat door onze gedachten flitst. Niet geheel verrassend natuurlijk, het Lenormandsysteem is het meest gebruikte kaartlegsysteem ter wereld en staat bij iedere fijngevoelige persoon wel ergens in de kast. Onterecht denken heel wat mensen dan ook dat de naam Lenormand synoniem staat voor de grondleggers van de kunst van het kaartleggen. De zigeuners gaan naar alle waarschijnlijkheid met die eer lopen. Naar alle waarschijnlijkheid, want over de oorsprong, de eerste versies en het allereerste gebruik bestaan evenveel onwetendheden als veronderstellingen.

Naar de reden van die onduidelijkheden hoeft niet lang gezocht te worden. De wereld van de gypsies of zigeuners is een wereld die even afgesloten als populair blijkt te zijn. Je bent een zigeuner of je bent het niet en wie niet afstamt van een zigeunerfamilie, krijgt geen of erg weinig toegang tot informatie omtrent hun tradities en gebruiken. De enige traditie die wél met de buitenwereld wordt gedeeld, in zeer beperkte mate, is de traditie van het kaartleggen. Met een kaartenbundel, die opmerkelijk veel gelijkenissen vertoont met traditionele speelkaarten, voelen Gypsykaarten zeer vertrouwelijk aan. De kleurrijke tekeningen, die iedere kaart siert, geven alvast een indicatie van de betekenis. Maar... voor een leek is het niet zo eenduidig om de diepere betekenis van een bepaalde kaart te achterhalen.

Gypsy Tarot

‘Het complete Gypsy waarzegboek’ trekt deze wereld voor de lezers open. De auteur tracht een goed beeld te schetsen van de mysterieuze culturen, die aan de basis van deze unieke kaarten liggen. Waar komen ze vandaan, waarom worden ze gebruikt, wie gebruikt ze en vooral… hoe ga je er zelf mee aan de slag? Want, jawel, dit boek is niet alleen een hapklare brok theorie, het bevat ook talrijke praktijkvoorbeelden waarmee de lezer zélf aan de slag kan. De auteur nam ook de tijd om de kaarten individueel te bespreken, waardoor het boek eveneens als naslagwerk kan dienen. Alvorens je gaat veronderstellen dat dit boek ‘de absolute handleiding’ is of dat je met dit boek morgen reeds aan de slag kan als een absolute pro, think again. Fabio deed zijn uiterste best om de mystiek en de gebruiken in duidelijke mensentaal te omschrijven Maar, jawel er is een maar! Een deel van de mystiek die heerst rond het gebruik van de Gypsykaarten zit hem in het feit dat er verschillende methodes en bruikbare technieken bestaan. Daarnaast kunnen we ook niet om het feit heen, dat het begrijpen van wat de kaarten ons proberen te tonen, niet op 1-2-3 kan worden aangeleerd. Hier moet vooral worden ingezet op de eigen ontwikkeling en groei.

Dit boek bevat een degelijke basis en, laat ons eerlijk zijn, geeft je bijna automatisch een kickstart in deze wereld. Maar bereid je voor om te gaan oefenen. ‘Heel veel’ te gaan oefenen zelfs. Het boek wordt samen met een rijk geïllustreerde kaartenset aangeboden. Niet alleen geeft dit het geheel een soort ‘next level’-gevoel, het is ook ronduit fijn om de oefeningen meteen in de praktijk om te kunnen zetten. De kwalitatieve en gedetailleerde kaarten zorgen ervoor dat je in een heuse zigeunersfeer wordt ondergedompeld. Een obscuur tentje ergens in de hoek van een festival, de geur van wierook die je neus prikkelt en het zoeken van antwoorden op levensbepalende vragen… Met het boek en de kaarten in je hand waan je je welhaast ‘Madame Mirage’.De Complete Gypsy Waarzegset
Fabio Vinago
Uitgeverij Bloom, in samenwerking met U.S. Games
160 pagina's + 52 full colour kaarten
Te koop in onze webshop of bel +32 56 48 49 52

Over de auteur:
Een ingewikkeld en complex onderwerp als de ‘Gypsykaarten’ verpakken in begrijpbare mensentaal, het is geen sinecure. Slechts weinigen beschikken namelijk over de echte kunde, daar een gegronde kennis van deze vaak afgesloten wereld een must is. Fabio Vinago is dan ook geen nieuwkomer in deze wereld. Als professioneel en vooral ervaren medium slaagde Fabio erin een succesvolle praktijk op te bouwen. Zijn drijfveer is zijn ongelimiteerde passie voor de mystieke wereld van de zigeuners. Als kleine knaap werd hij door de microbe gebeten en het liet hem nooit meer los. Fabio is één van de weinige ervaringsdeskundigen in de wereld van het Gypsykaartleggen en dit boek, enig in zijn soort, is zijn manier om zijn kennis én passie met de buitenwereld te delen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Pieter Jan VDW

Ik heb van de week de set binnen gekregen, en ga er zeker mee aan de slag, ziet er goed uit en is duidelijk beschreven, ga zo mijn eerste legging doen.

Herlinde Faust

Mooie boek en mooie kaarten. Overzichtelijk en duidelijk. Ik ben goed aan oefenen en ben zooo blij met de boek en de kaartjes. Je hebt dat top gedaan. En dat kan ook niet anders met iemand als u. Tot ziens

Linde De Backer

Vandaag mijn bestelling 'de complete gypsy waarzegzet' ontvangen. Fabio... WAUWWWW! wat compleet, mooi geïllustreerd en makkelijk te lezen. Ik ben er bij lange na nog niet... Ga beginnen en proberen maar zal jou altijd blijven contacteren. <3

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De overgang naar het Watermantijdperk

In volle coronatijd gaat menig mens op zoek naar de diepere lagen in het leven, naar een houvast,…

Lees meer
Inspiratie

Els de Schepper: kort maar krachtig

Deze bewonderenswaardige vrouw gaat al een tijdje mee in de Vlaamse entertainmentwereld. Els de…

Lees meer
Column

Vragen staat vrij - wat met goede voornemens?

Bernadette Simoens, nichtje van radio-icoon Lutgart Simoens én oprichtster van centrum groei, staat…

Lees meer
Bloom 3 - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom