Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... wie ben je en wat wil je écht?

Inspiratie
Mireille Suurhoff
03/03/2022
Spiegelen: wie ben je en wat wil je écht?

Spiegelen helpt je om bewust te worden van delen van jezelf die je hebt weggestopt, omdat je ze afkeurt. Maar het kan ook gaan om mooie eigenschappen die in potentie aanwezig zijn, maar die nooit tot uiting zijn gekomen, doordat je ze nooit eerder gespiegeld hebt gezien in een ander of doordat je omgeving het niet toeliet (geld, problemen, weinig stimulatie) dat je je ervan bewust werd. Je herkent dus (onbewust en later bewust) delen van jezelf in een ander, zowel in positieve als in negatieve zin.

Wanneer is iets een spiegel en wanneer niet?

Het kan even een puzzel zijn hoe je bepaalde omstandigheden in je omgeving moet interpreteren. Want is iets dat je in je omgeving ervaart nu een spiegel waarin je jezelf herkent, of niet? Als eerste wil ik hierop zeggen dat wanneer een situatie iets met je doet, dat dit iets zegt over jou. Dus wanneer iets jou raakt of wanneer je weerstand (afkeuren of veroordelen) voelt tegen opzichte van iemand, dan zegt dit iets over jou. Wanneer je een oordeel velt over iets of iemand, zegt dit iets over (een deel van) jou. Er moet dus iets met jou gebeuren, en dit kan ook positief zijn. Wanneer je iets in je omgeving ervaart waarbij je het alleen maar opmerkt, zonder dat dat bepaalde emoties oproept en zonder dat je oordeelt, dan is het geen spiegel en word je bijgevolg ook niet geraakt.

Pijn of een spiegel?

Judging Quote Bloom Web

Uit het voorgaande zal je begrijpen dat het in feite over twee zaken gaat: ofwel gebeurt er is waarbij je vanbinnen pijn voelt (emotie, verdriet, boosheid, enz), ofwel ervaar je weerstand tegen (het gedrag) van iets of iemand en heb je er een oordeel over. Dus je vindt iemand dom of irritant, of je hebt de behoefte om die ander te negeren. Je hebt dus een duidelijk oordeel. Dat is het zogenaamde 'spiegelen'. We zeggen dan: als je oordeelt over een ander, ontken je dit deel in jezelf. Hopelijk duurt dat niet te lang.

Bewust spiegelen of onbewust worden aangeraakt door een ander?

Als je bezig bent met bewustwording en je weet een beetje hoe spiegelen werkt, dan zou je, wanneer je iets heel mooi en interessant vindt aan een ander, snel hierna kunnen ontdekken dat je jezelf herkent in de ander. Een volgende stap zou kunnen zijn, dat je deze eigenschap verder gaat ontwikkelen, want nu is die eigenschap vanuit het onderbewustzijn naar het BEwustzijn gehaald. Maar ook als je je niet inlaat met bewustwording en je ontdekt iets aantrekkelijk en interessant bij een ander, dan nóg kan dit facet in jou worden geraakt en kan je het uiteindelijk nog meer gaan ontwikkelen. Je kunt energetisch iets bij een ander in beweging brengen. Dit geldt ook voor de negatieve spiegeling. Het gaat precies zo als je iets bij een ander afkeurt, want door te spiegelen ontdekt je dan dat deel in jezelf waaraan je je bij die ander ergert. Dat kan het begin zijn van een leerproces, dat uiteindelijk tot meer inzicht en zelfkennis leidt. Uiteraard kan je je daar nog altijd tegen verzetten, maar zo vertraag je je eigen ontwikkeling.

Wat mag jij niet van jezelf?

Wanneer je iets herkent in een ander dat je in jezelf niet wilt zien, roep je een soort van weerstand op. Je kunt boos zijn of geïrriteerd, of je kunt iemand op een rustige manier negeren. Het kan op allerlei manieren. Punt is, dat je weerstand voelt ten opzichte van iemand. De vraag is: waarom? Hierbij wil ik nog vermelden dat je iets in een ander kunt afkeuren dat je van jezelf niet mag, terwijl je dat in feite graag zou willen, maar je durft het gewoon niet.

Voorbeeld:

Iemand treedt altijd op de voorgrond en jij ergert je daaraan. Zelf ben je altijd bescheiden, maar diep vanbinnen zou je ook wel wat meer in de kijker willen lopen. Dit gedrag keur je bij de ander af, maar zelf ben je te onzeker om je zo te gedragen. Het ligt misschien aan je opvoeding, waarbij je geleerd is dat je niet teveel moet opvallen en dat je maar beter je mond kunt houden. Van zodra je dat mechanisme begrijpt, zal je je ook anders gaan gedragen.

Concreet gedrag of gespiegeld in de onderliggende motieven voor het gedrag?

Spiegelen 2 Bloom Web

Het is dus duidelijk dat we iets van onszelf herkennen in de ander. En deze herkenning (en afkeuring) kan plaatsvinden op basis van het concreet waarneembare gedrag, ofwel herken je de onderliggende motieven voor het gedrag bij de ander. Vervolgens keur je deze motieven af, omdat je ze herkent en afkeurt bij jezelf.

Voorbeeld van het spiegelen van concreet waarneembaar gedrag:

Iemand praat steeds voor zijn of haar beurt en je ergert je eraan, omdat je het van jezelf ook niet leuk vindt als je dat wel eens doet.

Voorbeeld van het spiegelen van de motieven die ten grondslag liggen aan het het gedrag:

Iemand is altijd heel aardig en behulpzaam, maar daarachter gaat een heel laag zelfbeeld schuil. Zo iemand probeert iedereen te pleasen, om zo waardering van een ander te ontvangen. Misschien heb je zelf last van weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld en precies daarom zal je je irriteren aan het aardige en behulpzame gedrag dat je bij de ander waarneemt.

Geraakt in oude pijn én je wordt gespiegeld

Het kan natuurlijk ook zijn dat je in een bepaalde situatie zowel geraakt wordt door pijn uit het verleden als dat er sprake is van spiegeling. Je voelt emotie (pijn, verdriet, stress, boosheid) en hierna ga je oordelen over de ander. Dat is logisch. En naar deze oordelen mag je goed luisteren, want zij geven informatie over wat er aan jou gespiegeld wordt.

Voorbeeld:

Wanneer iemand tegen je schreeuwt, zou je je enorm afgewezen kunnen voelen, of misschien voel je je heel erg klein of niet belangrijk. Je wordt in deze oude pijn opnieuw geraakt. Probeer dan (wanneer je hier weer een beetje de rust en mogelijkheid toe hebt) deze pijn te erkennen in jou en de emotie toe te laten. Het oordeel zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld vindt dat de ander niet kan omgaan met zijn/haar gevoelens, of dat de ander dominant is en alles naar zijn of haar hand wil zetten. Dan moet je eens bij jezelf te rade gaan. Misschien is het wel zo, dat jij ook af en toe eens schreeuwt en dat je dat helemaal iet fijn vindt van jezelf.

Met aandacht bij jezelf

In bovenstaand voorbeeld is het natuurlijk duidelijk (onafgezien van wat er precies naar je geschreeuwd wordt), dat degene die schreeuwt niet goed bezig is. Hierdoor wordt bijna iedereen geraakt. Dit komt omdat we allemaal pijn bij ons dragen en bijna iedereen draagt de pijn van afwijzing met zich mee. Toch is het belangrijk om de aandacht bij jezelf te houden en na te gaan wat er in jou gebeurt. Enkel op die manier kan je de situatie in het heden vatten en kan je er iets uit leren. Je wilt immers niet dat deze situatie zich herhaalt.

Welke gedachten heb jij over jezelf?

”De ander denkt over jou zoals jij over jezelf denkt.”

Ook kun je door een ander gespiegeld worden op basis van de gedachten die jij over jezelf hebt en de waarde die je jezelf toekent. Want iemand anders behandelt jou zoals jij het zelf waard vindt om behandeld te worden. De ander denkt over jou zoals jij over jezelf denkt. Dus je hebt een werkelijkheid gecreëerd (door middel van jouw gedachten, overtuigingen en gevoelens) waardoor iemand anders je kan laten zien hoe jij over jezelf denkt, hoeveel waarde jij jezelf toekent en hoeveel jij van jezelf houdt. Je moet je bijgevolg afvragen waarom je iemand aantrekt die jou op een bepaalde manier behandelt.

Voorbeeld:

Iemand is heel erg dominant en houdt totaal geen rekening met jou. Het is wellicht zo dat jij nooit dominant bent en altijd rekening houdt met anderen, maar dat jij vooral nooit (genoeg) rekening houdt met jezelf! Dus hij of zij houdt geen rekening met jou, omdat jij dat zelf ook niet doet.

Gelijke trillingen trekken elkaar aan. Op het eerste gezicht zie je bij partners meestal twee uitersten: bijvoorbeeld een zeer dominante persoonlijkheid tegenover een meer volgzame persoon die zich vaak aanpast. Nogal tegengesteld zou je zeggen, maar als je dieper gaat kijken, zal je merken dat hun patroon vrij gelijklopend is, alleen wordt het anders veruitwendigt. Er zou dus bij beiden een pijn van niet gewenst en niet geliefd onder kunnen zitten. De een probeert erkenning en liefde te ontvangen door zichzelf helemaal weg te cijferen, terwijl de ander deze liefde gewoon afdwingt en de dingen op een dominante manier naar zijn of haar hand probeert te zetten. Deze twee mensen trekken elkaar aan, hoewel ze zich totaal anders gedragen. De onderliggende pijn is echter dezelfde.

Het proces der bewustwording: enkele stappen

  • Voel je emotie? Waarin word je geraakt? (niet altijd nodig om het precies te weten). Keer bij jezelf naar binnen, erken de pijn en uit je emoties.
  • Voel je weerstand ten opzichte van (gedrag van) iemand? Welke oordelen heb je hierover? Wat hoor je jezelf zeggen over de ander? (dit kunnen dus oordelen zijn over het concreet waarneembare gedrag of de onderliggende motieven). Draai dit om. Vraag jezelf af of jij dit wel eens doet of hebt gedaan. Haal deze kant van jou uit de schaduw door je hiervan bewust te worden.
  • Hoe behandelt die ander mij nu? Waarom? Hoe denk ik daarover?

Al met al is het vaak een heuse zoektocht en soms valt het kwartje later. Wanneer je er niet uitkomt, kan je het beter even laten gaan. Misschien wil je het onbewust toch nog niet aangaan en daarom laat je het beter even los. Later zal je begrijpen hoe het zit. Gewoon meegaan met de stroom van het leven en als het niet lukt, dan zal het nog wel even niet de bedoeling zijn.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Steve Aernouts schrijft debuutroman: "Als wij helen, genezen we ook onze ouders"

Met zijn roman Moeder & Kind keert Steve Aernouts zich binnenstebuiten. Maar zuiver…

Lees meer
Column

Open brief aan Bart De Wever • War on drugs

Beste meneer De Wever, mag ik u in de eerste plaats bewonderen en prijzen voor uw vastberaden en…

Lees meer
Spiritualiteit

REEKS | Handlezen in een notendop - Deel 3 Handlezen: welk liefdesverhaal vertellen jouw vingers?

In dit artikel gaat handlezer Willem De Baets dieper in op het liefdesverhaal dat je vingers…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom