Home

Overige

Mijn account

De kracht van intenties en verwachtingen

Inspiratie
Fabio Vinago
20/04/2019
The selffulfilling prophecy: hoe kan jij dit in je voordeel laten spelen?

Een selffulfilling prophecy is een term uit de klinische psychologie die verwijst naar het fenomeen waarbij bepaalde gedachten kunnen leiden tot het (in)direct uitkomen van een voorspelling. Het koesteren van bepaalde verwachtingen is van invloed op ons gedrag, wat op zijn beurt een bepaalde wending kan geven aan een situatie. Deze theorie is vooral van toepassing op negatieve voorspellingen: door de focus dusdanig op een bepaalde negatieve gedachte te leggen, vergroot de kans dat dit toekomstbeeld ook effectief werkelijkheid wordt. Wanneer iemand een situatie als een feitelijkheid beschouwt, heeft dat reële gevolgen op de uitkomst ervan. Gelukkig (in dit geval) heeft een medaille ook een keerzijde en zijn we in staat om deze theorie in ons voordeel te laten uitdraaien. Hoe je dit doet, lees je hier.

Waar komt het vandaan?

Het thema van een zelfvervullende profetie is allesbehalve nieuw. We vinden het zelfs terug in de oude Griekse mythologie, in de talloze verhalen over de goden die tegen beter weten in steeds opnieuw probeerden het lot naar hun eigen wil te buigen. De recentere betekenis van de term dateert van midden de 19e eeuw, die mogelijks als gevolg van het ontstaan van het Thomas-theorama aan het licht is gekomen. Die periode is getypeerd door de populariteit van psychologische experimenten. Zo veroorzaakte het Pygmalion-effectexperiment van de psycholoog Robert Rosenthal heel wat ophef binnen de onderwijswereld.

Tijdens deze studie nam Rosenthal intelligentietesten af bij een selectie leerlingen, maar hij vervalste de resultaten en speelde die door naar de leerkracht van de groep. Wat bleek? De leerlingen die volgens de vervalste test als 'intelligent' werden beschouwt, behaalden na verloop van tijd betere resultaten op school. Rosenthal verklaarde dit verschijnsel als een bias van de leerkracht. Onbewust gaf hij de zogenaamde intelligente leerlingen meer aandacht, omdat hij verwachtte dat ze sowieso goed zouden scoren, wat uiteindelijk het gewenste resultaat in de hand werkte.

Een waterdicht fenomeen?

”The way you think about yourself, turns into your reality”

Tegenwoordig zijn tal van sociologen er van overtuigd dat iedereen in een bepaalde mate zich laat sturen door dit verschijnsel. Zo’n voorspelling komt namelijk haast altijd uit, met een positief of negatief resultaat als gevolg. Enerzijds kunnen positieve gedachten onze emoties en gevoelens ten goede versterken. Negatieve gedachten, anderzijds, kunnen op hun beurt ons gedrag belemmeren en blokkeren, waardoor we vatbaarder zijn voor tegenslagen.

Stel je voor: je bent met het verkeerde been uit bed gestapt, slecht gezind, slecht geslapen. Kortom: het enige waar je zin in hebt, is de hele dag in je bed doorbrengen. Maar dat is jammer genoeg niet aan de orde, want er staat een belangrijke vergadering op je planning waar je al twee weken tegenop ziet. Als dat geen dramatische samenloop van omstandigheden is! Je gaat er dus al van uit dat je dag rampzalig zal verlopen. Datgene wat er die dag dan werkelijk gebeurt, wend je vervolgens als bewijsvoering aan, omdat jouw negatieve voorspelling bewaarheid is geworden.

Onthoud

Ben je er rotsvast van overtuigd dat je een échte rotdag tegemoet gaat, dan biedt die dag ongetwijfeld een aanleiding waarop je voorspelling werkelijkheid wordt.

Een vicieuze cirkel

Doordat we bepaalde prognoses uitspreken over een gebeurtenis of een persoon, passen we onze handelswijze dienovereenkomstig aan. Gevolg: de selffulfilling prophecy komt uit, gevolgd door een onmiskenbare “Zie je wel!”. En telkens we het gevoel ervaren dat we een situatie correct hebben ingeschat, worden we net gesterkt in het geloof van dit fenomeen en worden de effecten ervan nog zichtbaarder. Het behoeft geen betoog. Dit rotsvast geloof in de selffulfilling prophecy biedt slechts twee mogelijke uitkomsten: het beïnvloedt onze gedragingen en houding ten goede, of net niet.

Continu beïnvloedbaar

Wist Je Dat Selffulfilling Prophecy Marketing Bloom Web

We handelen zelden 100% uit vrije wil. Zonder het echt goed te beseffen, zijn het net (omgevings)prikkels die ons gedrag beïnvloeden en sturen. Deels van die invloeden kan je herleiden tot omgevingsstimuli waarop ons lichaam en onze geest een reactie formuleren. Maar binnen de selffulfilling prophecy zijn vooral de intentionele invloeden, die ons willen bewust manipuleren, van belang. Denk maar eens aan de media, het nieuws, reclame en en alle ‘influencers’ die ons doen en laten bewust willen beïnvloeden. Dagelijks wordt er miljoenen/miljarden (wie zal het zeggen?) uitgetrokken voor marketingonderzoek om te achterhalen welke gewiekste campagne of pakkende slogan ons als consument tot actie beweegt.

Door manipulaties van bovenstaande externe factoren komen we tot de conclusie: ja, we kunnen situaties weldegelijk voorspellen. Maar helaas, schijn bedriegt… Een aanvullend belangrijk gegeven in deze is uiteraard dat mensen elkaar onderling beïnvloeden. Individuen connecteren voortdurend met anderen, zowel bewust als onbewust. Voorbeelden zijn er in overvloed, Laten we ons meevoeren naar onze kindertijd, op de speelplaats. Jammer genoeg is er altijd wel een kind dat gepest wordt. Vaak steekt één rotte appel het vuurtje aan, en voor je het weet staat alles in brand. Het kuddegevoel wordt aangewakkerd en al snel is het 'één tegen allen'. Het is onmogelijk te bedenken dat elk individu waaruit de groep bestaat een gegronde reden heeft om dat ene kind het leven zuur te maken. De vraag die zich dan opdringt: hoe is dit in godsnaam te verklaren?

Juist, selffulfilling prophecy.


We gaan ervan uit dat als we ons niet laten meevoeren door dat groepsgevoel, dat wij het volgende slachtoffer worden. Door die gedachte, die angst die ons in zijn greep houdt, passen we onze attitude aan, wat vervolgens in pestgedrag resulteert. Maar… er is gelukkig ook goed nieuws! Deze selffulfilling prophecy laat zich ook sturen. Hoe? Door even stil te staan bij hoe onze houding op anderen overkomt. Wat voor de ene persoon een fatsoenlijke houding lijkt, is dat niet noodzakelijk in de ogen van de ander. Alles hangt af van hoe we een bepaald gedrag interpreteren en welke invulling we daaraan geven. Even terugkeren naar het voorbeeld op de speelplaats: enkel wijzelf zijn verantwoordelijk voor het al dan niet vervallen in pestgedrag. Indien we ons daar wel toe laten ‘verleiden’, dan ligt een onzekere instelling aan de basis van die volgzame houding.

Selffulfilling Prophecy Quote Nieuw Bloom Web

Doorbreken van negatieve patronen

Routine kleurt ons leven. Toch heeft elke individu de kracht om ongewenst gedrag de rug toe te keren. We worden geconditioneerd om negatieve patronen in de wereld te zien herkennen. Dit feit ligt mede aan de basis van deze ‘zelfvervullende voorspelling’. Wie van nature pessimistisch in het leven staat, zal vaker tegenslagen het hoofd moeten bieden.

Zwartgallige toekomstbeelden worden namelijk bewerkstelligd, aangezien deze in lijn liggen met hetgeen men zichzelf heeft eigen gemaakt. Inzicht verwerven in deze thematiek is een eerste stap in de richting van een optimistischer leven. Verbreek die gewoontes en ban die vervelende gedachten, het is soms gemakkelijker dan het lijkt! Want mensen die positief ingesteld zijn, boeken sneller gunstige resultaten.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Het wonder van Liefdesdenken

Op zoek naar liefde. Op zoek naar een betere wereld. Op zoek naar geluk, betekenis of zingeving.…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Shopping tip // Go4Balance staat voor een leven in balans

Ons verhaal is eigenlijk mijn verhaal: Lieve Plasch, zelfstandig psychologe sinds 2006. Ik begeleid…

Lees meer
Astrologie

Saturnus: vriend of vijand van je relatie?

Het leven is een opeenvolging van fases en cycli. Zo is het ook met je relatie, want ook die kent…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!