Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Met welke kleur start jij je dag?

Inspiratie
Anita Smits
02/12/2022
Met welke kleur start jij je dag?

Het begint al bij het opstaan. De ene dag heb je het gevoel dat je de wereld aankunt. Een andere dag moet je jezelf uit bed sleuren. Wanneer je jouw outfit voor die dag uit de kast haalt, kies je bewust voor kleuren die passen bij jouw gemoedstoestand op dat moment. Het is bovendien goed mogelijk dat dit een langere periode wordt doorgetrokken. Er is dus sprake van een wisselwerking tussen kleuren en je gevoel. Eens je je hiervan bewust bent, is kledij uitkiezen nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert!

Het kleurenspectrum zoals we het vandaag kennen, werd ontdekt door de natuurkundige Isaac Newton. Maar reeds lang daarvoor, in de middeleeuwen, werden kleuren gebruikt om bepaalde medische en psychologische kwalen te verhelpen. Zo zou de kleur rood de doorstroming van het bloed bevorderen. Wanneer een patiënt hevig aan het bloeden was, liet men hem/haar naar blauwe objecten kijken. Die kleur werkte volgens de toenmalige theorie kalmerend en hielp de bloeding te stelpen. Tegenwoordig bestuderen tal van (pseudo-)wetenschappers de (heilzame) effecten van kleurentherapie. Edwin Babbit en Rudolf Steiner waren pioniers in dit veld. Hun opvattingen vormen nog steeds een referentiepunt bij het opstellen van behandelingen die gebaseerd zijn op kleurentherapie, bijvoorbeeld in de toepassing van gekleurd licht bij medische behandelingen: chromatherapie genaamd. Een lichtbron in een violet glas plaatsen, bijvoorbeeld, en dit richten op een specifiek probleemgebied kan dat bepaald lichaamsdeel rust bieden, met een genezend effect tot gevolg. De toepassingen van kleurentherapie zijn oneindig!

Nemen we even de kleur zwart onder de loep

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-zwart-verf-Bloom-web

Deze kleur staat voor ‘terugtrekken’, ‘jezelf afsluiten voor de buitenwereld’. De behoefte hebben om alleen te zijn. Maar het kan ook zijn dat je erg gesloten bent en dat je jezelf wil beschermen/afschermen. Opteer dan voor zwart. In het algemeen wordt er dikwijls naar zwart gegrepen, omdat je je er krachtiger door voelt. Zwart biedt een gevoel van macht, waardoor je zelfverzekerder voor de dag komt. Laat je niet graag je omgeving en de wijdere wereld in je kaarten kijken? Ook dan is zwart op jouw lijf geschreven. Zoals je hieruit kunt afleiden, draagt deze kleur diverse betekenissen in zich. Concreet geeft zwart aan hoe jij je voelt en/of hoe jij je naar de buitenwereld toe wilt profileren.

Tip: bekleed je een autoritaire functie? Kies dan voor zwarte kledij, dat straalt macht en gezag uit. Maar let op: zwart kan ook intimiderend overkomen! Voeg een klein kleuraccent aan je outfit toe om dit te voorkomen.

Rood, de kleur van passie

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-rood-verf-Bloom-web

Rood: de kleur van de liefde (dat weten we ondertussen al), maar wist je dat rood ook kracht en zelfzekerheid uitstraalt? Emoties staan bij deze kleur geheid centraal, van diepe verlangens tot extreme boosheid. Het dragen van rode kledij is op zich al erg opvallend, je wilt met deze kleur iets uitstralen, iets overbrengen. Het is een energieke, verleidelijke kleur, waarmee je gericht op je doel afgaat.

Ook aura's hebben kleuren. Overweegt de kleur rood in je aura, dan getuigt dit van een hevig temperament en een sterke wil.

Geel staat voor energie, inspiratie en blijheid

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-geel-verf-Bloom-web

Denk eens aan een mooie zonnebloem: hierbij is de kleur geel prominent aanwezig en wat een kracht gaat van deze bloem uit! Je wordt er zonder meer gewoon héél blij van. Kies jij weleens gele kledingstukken uit? Kijk dan eens goed om je heen: je zal algauw merken dat je in de minderheid bent. In de zomer ligt dit uiteraard anders, aangezien geel wordt geassocieerd met warmte en de zon. Ook het weer is dus van invloed op de keuze die je in de winkel én in je kleerkast maakt. Wanneer je geel draagt, ervaar je een sterke drang om je gevoelens te uiten. Voel je je beter in een donkere outfit? Ook dat is oké! Uiteindelijk dien je voor die kleuren te gaan waar jij je goed bij voelt. Geel zal namelijk weinig effect hebben als jij je in je outfit niet goed in je vel voelt.

Geel geeft jouw sociaal leven een boost. Een amberkleurige kristal bij de hand houden helpt bijvoorbeeld om beter te communiceren met anderen en eventuele misverstanden weg te werken.

Tip: ga resoluut voor gekleurd ondergoed! Onbewust geeft dit een positief effect op je humeur.

Blauw: rust en balans

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-blauw-verf-Bloom-web

Voor velen een lievelingskleur, omdat blauw vrolijkheid én zelfvertrouwen uitstraalt. Een perfecte combinatie, toch? Een blauwe outfit is dan ook een must als je naar een sollicitatiegesprek trekt. Er zal daarbij een bepaalde rust en betrouwbaarheid van je uitgaan. Blauw straalt bovendien puurheid en frisheid uit. Tegelijkertijd kun je niet om diens zakelijke kant heen. Blauw schenkt openheid zonder dat je je de controle uit handen geeft. Deze ‘tegenstelling’ brengt je zonder meer in balans.

Tip: nood aan ontspanning? Neem dan eens een kleurbad! Een gematigd warm bad met blauw badzout is het ideale recept voor een relaxmomentje na een drukke dag. Let op: indien het water te heet is, gaat het effect van de kleur verloren.

Grijs: op verkenning

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-grijs-verf-Bloom-web

Grijs wordt niet voor niets in verband gebracht met twijfel. Er wordt over een 'grijze zone' gesproken wanneer het niet duidelijk is of iets goed of fout is. Iemand die veel grijs draagt, stuit vaak op onduidelijkheden in het dagelijkse leven. Keuzes maken is niet aan jou besteed. Je wilt steeds controle uitoefenen op alles en nog wat en je schuwt nieuwe zaken. De wereld bevindt zich voor jou achter een mistig gordijn. Is dat erg? Neen, want deze fase heb je misschien nodig om te wennen aan onvermijdelijke veranderingen. Grijs verschaft jou een veilig gevoel, en dat is oké. Tot slot is grijs neutraal: het afgesloten zwart gecombineerd met het wit, dat mogelijkheden biedt.

Het is niet verwonderlijk dat grijs een populaire kleur is bij schooluniformen. De neutrale tint benadrukt namelijk conformiteit en verwerpt de individuele energie van de persoon die het uniform draagt.

De puurheid van wit

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-wit-verf-Bloom-web

Grijp je telkens naar witte kledij? Dan is dat een teken van puurheid. Wit staat ook voor helder nadenken en behoefte ervaren aan structuur. Deze kleur is heel gevoelig en toegankelijk - praktisch gezien omdat vlekken sneller zichtbaar zijn. Je stelt je dus als het ware kwetsbaar op. Wit staat voor schoonheid. Het symboliseert ook nieuwigheden, denk maar een huwelijk of doopsel!

In tegenstelling tot de westerse interpretatie van deze kleur, staat wit in de Oosterse cultuur (zoals in China, Japan, Filipijnen...) symbool voor de dood. Maar ook bij ons vinden we die associatie terug: in tijden van pestepidemieën behandelden mensen hun huis met witkalk, en die periodes werden getypeerd door talrijke sterfgevallen.

Groen = energie

Met-welke-kleur-start-jij-je-dag-groen-verf-Bloom-web

De kleur groen wordt vaak geassocieerd met de natuur en straalt rust en balans uit. Wanneer je stress ervaart of onrustig bent, is dit de kleur bij uitstek om te verwerken in je outfit. Groen geeft je een powerboost. En ja, groen is ook bevorderlijk om je hart te openen. Het zorgt ervoor dat je de behoefte ervaart om dingen te helen en om open te staan voor de liefde. Harmonie en geborgenheid, daar staat groen voor.

Wist je dat de kleur groen ook verbonden is met het fysieke hart? Groene groenten vormen namelijk een rijke bron van antioxidanten, vitamine C, bètecaroteen en vitamine E. En laten dat nu net de voedingsstoffen zijn die helpen om hartkwalen te voorkomen!

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, dat is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen alle winkelstraten af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Een rode accentmuur in je woonkamer straalt passie uit, maar een volledig rood gekleurde ruimte is teveel van het goede. Voor een babykamer is zacht geel en muntgroen dan weer de ideale combinatie. Hoogsensitieve personen gebruiken beter geen koele kleuren, die versterken het gevoel van onrust. Aardse kleuren zijn dan aanbevolen, aangezien zij geborgenheid en kalmte stimuleren. Ontdek vooral zelf welke kleuren jou blij maken. Je moet tenslotte je eigen leven inkleuren, zowel innerlijk en uiterlijk. En jij bepaalt welke kleuren op je pallet komen…

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

De lessen van Eros • De asteroïde van de Liefde, Erotiek & Passie

Tussen de planeten Mars en Jupiter bevinden zich een aantal brokstukken, de zogenaamde asteroïden,…

Lees meer
Inspiratie

Tips om je manier van leven aan anderen door te geven

Het overbrengen van je levensstijl en waarden op anderen is een krachtig middel om positieve…

Lees meer
Spiritualiteit

Imbolc (2 februari) • De zonnekracht neemt toe

Vier jij het jaarfeest Imbolc met ons mee? De dagen worden zichtbaar langer. Toch zijn ze nog koud,…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom