Home

Overige

Mijn account

Karma, de wet van oorzaak en gevolg

Inspiratie
Fabio Vinago
02/08/2019
Karma, de wet van oorzaak en gevolg

"Karma is a bitch", een gekende uitspraak die overal ter wereld dagelijks in de mond wordt genomen. Tegenwoordig zijn mensen nogal ‘voorbarig’ met het gebruik van dit begrip. We botsen op een teleurstelling of we voelen ons bedrogen door iemand en dan zal ‘karma het wel even oplossen’.

Karma is uiteindelijk niet zo slecht als de negatieve lading van het woord doet uitschijnen. Karma is eigenlijk je beste vriend, je richtingaanwijzer en je mentor die ervoor zorgt dat je geen levenslessen links laat liggen. Maar wat is karma nu precies, hoe werkt het en hoe kun je het positief benutten? Op deze vragen biedt Fabio Vinago in dit artikel duidelijke antwoorden.

Het begrip

Karma is een begrip uit het hindoeïsme en boeddhisme dat letterlijk ‘handeling’, ‘daad’ of ‘actie’ betekent. Karma omvat zowel de fysieke als de mentale acties van elk individu die gevolgen hebben voor diens huidig en volgende leven(s). In mensentaal wordt hiermee bedoeld dat alles wat we doen, zeggen of denken altijd repercussies heeft op onze toekomst. Karma gaat over zowel de daad, als het gevolg dat uit die daad voortvloeit.

De wet van karma

”De waarde van karma is een direct gevolg van de intenties die je energetisch uitstraalt.”

Zaai je positiviteit, optimisme, liefde en handel je vanuit een oprechte en zuivere mentaliteit, dan zal je positieve dingen naar je toetrekken. Ben je iemand die voortdurend negatief in het leven staat, opzettelijk andere mensen kwetst en geen respect toont voor anderen en jezelf incluis, dan is de kans aanzienlijk groot dat karma als een magneet werkt voor tegenslagen en verdriet.

Karma wilt ons in hogere sferen van liefde laten verkeren. Het doel is om meer liefde en samenhorigheid te creëren voor zowel mens en dier. De waarde van karma is een direct gevolg van de intenties die je energetisch uitstraalt. Met andere woorden: de wet van oorzaak en gevolg!

Positief en negatief

Een beetje in de war? Hieronder wordt even opgesomd welke gedachten, houdingen en gedragingen worden beschouwd als positief of negatief.

Positieve Karma

 • vriendelijkheid
 • eerlijkheid
 • respect voor je medemens
 • mededogen
 • onbaatzuchtigheid
 • nederigheid
 • respect hebben voor jezelf
 • plichtsgetrouw

Negatieve Karma

 • afgunst en jaloezie
 • roddelen
 • overspel en bedrog
 • agressie
 • leugens
 • manipulaties
 • misbruik maken van anderen
 • geen respect naar jezelf toe

Uiteraard zijn deze lijstjes in de realiteit veel langer, maar ongetwijfeld kan iedereen zich wel in enkele van deze attitudes of gevoelens herkennen. Heb je de laatste tijd veel tegenslagen moeten incasseren? Dan is de kans groot dat je je schuldig hebt gemaakt aan roddelen, leugens verspreiden, agressie... Let op, het is vooral belangrijk dat je intenties oprecht zijn. Woorden zijn hol en zinloos wanneer je gedachten op een ander spoor vertoeven. Karma kun je helaas niet om de tuin leiden door zoete woorden, je hart moet puur zijn.

Karma quote Megan Fox Bloom web

Karma als wraakactie

”Hoe bewuster je ermee bezig bent, hoe sneller je kan groeien. En is dat niet waar het allemaal om draait?”

Jezelf ontdoen van negatieve gedachten is een vereiste om karma als een meerwaarde in je leven te integreren. Het heeft geen zin om vast te blijven houden aan haatgevoelens. Leven en laten leven en anderen durven te laten zijn wie ze willen zijn, ongeacht of dat past binnen jouw waarden- en normenkader. Pas dan zal karma jou goed gezind zijn.

De karmische wetten fungeren louter om je levenslessen bij te brengen. Je krijgt steeds opnieuw gelijkaardige situaties voorgeschoteld tot je uiteindelijk je les hebt geleerd. Soms is het een bewust proces, maar al te vaak zijn we ons er niet van bewust. Hoe bewuster je ermee bezig bent, hoe sneller je kan groeien. En is dat niet waar het allemaal om draait?

4 tips om positieve karma te oogsten

 1. Zorg dat je gedachten en gevoelens positief zijn. Zij geven namelijk sturing aan jouw intenties, die op hun beurt opnieuw verantwoordelijk zijn voor jouw (bewuste en onbewuste) acties en gedragingen.

 2. Verlaag jezelf niet tot het niveau van anderen. Word je bij een roddel betrokken? Maak snel duidelijk dat jij je niet wil inlaten met dergelijk gedrag. Ook al neem jij niet het initiatief, door het niet af te keuren, oogst je indirect ook negatieve karma.

 3. Vergeef, vergeef en vergeef. Er is geen betere manier om je karma op te schonen dan door geen wrok te koesteren. Vergeven moet je voelen, je moet het laten zien. Dit betekent niet dat je over je heen moet laten lopen. Je mag je grenzen aangeven, dat staat vast, maar het is cruciaal dat je weet wanneer iemand het verdient om vergeven te worden.

 4. Leven en laten leven is de sleutel tot succes. Spreken is zilver en zwijgen is goud. Je kan je mateloos ergeren aan iemand of je kunt het naast je neerleggen. Probeer anderen niet te veranderen om te voldoen aan jouw ideaalbeeld. Deze stap kan je heel wat ellende besparen!
Alle boeken over karma vind je in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Beter gewapend tegen stress met deze kruiden

“Amai, de tijd vliegt!”. We nemen deze woorden maar al te vaak in de mond. En ook nu zijn ze weer…

Lees meer
Inspiratie

Een droombord: meer dan 'zomaar' een collage

Voor Pinterest de wereld van de moodboards overnam, ging menig creatieveling zelf met schaar en…

Lees meer
Inspiratie

7 tips om nieuwe gewoontes aan te leren

Ah, de tijd van de goede voornemens komt er weer aan. Steeds weer toasten we op een goede…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!