Home

Overige

Mijn account

Assertiever in het leven staan? Leer opkomen voor jezelf met deze 7 tips

Inspiratie
Fabio Vinago
10/07/2020
Assertiever in het leven staan? Leer opkomen voor jezelf met deze 7 tips

Iedereen wil ergens bij horen, dat zit ingebakken in onze natuur. Anderen plezieren maakt daar een deel van uit, want het leven bestaat nu eenmaal uit compromissen sluiten. Maar ben jij altijd diegene die het onderspit moet delven? Staat jouw naam steevast ingevuld wanneer er een extra shift moet gedraaid worden? Wordt er nooit naar jouw mening geluisterd? Blijft het steeds stil aan jouw kant als je een rotopmerking te verwerken krijgt? Dan is het hoogtijd om wat assertiever uit de hoek te komen en niet meer over je heen te laten lopen. En dat kan, met deze tips!

Het goede nieuws is, dat je assertiviteit kan leren. Met een beetje goede wil, een gezonde dosis doorzettingsvermogen en een portie optimisme leer je voor jezelf opkomen. Dat is nodig, want als je je altijd als deurmat laat behandelen, raak je beetje bij beetje jezelf kwijt. De gevolgen zijn niet te overzien, je wordt ongelukkig en leeft in functie van anderen. Wat met je eigen geluk?

Ode aan je zelfvertrouwen

Als je voor jezelf wilt opkomen, dan is het onontbeerlijk om je zelfvertrouwen bij te sturen. Je laat aan de buitenwereld zien dat je rekening houdt met je eigen waarden en normen, en dat je een bepaalde vorm van respect verdient, wat natuurlijk niet betekent dat je anderen niet moet respecteren. Assertiviteit staat namelijk niet gelijk met egoïsme of agressiviteit. Het betekent gewoon dat je dagelijks een balans probeert te vinden tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met die van de ander.

Als mens vervullen we allemaal verschillende rollen in ons leven: werknemer of werkgever, ouder, kind, vriend(in), mentor.... Ga eens voor jezelf na welke jij dagelijks op jou neemt. Je zal snel ondervinden dat je assertiviteitslevel nogal verschilt, afhankelijk van het label dat je jezelf opplakt. Merk je dat je eigenlijk altijd passief ondergaat wat de ander voor je in petto heeft? Dan is er een probleem. Wie wil opkomen voor zichzelf, moet begrijpen dat assertiviteit van binnenuit komt. Het is een gevoel, een levenswijze, een visie en een gedragspatroon die je je eigen leert maken. De volgende 7 tips helpen je alvast op weg naar een assertief leven.

Assertiviteit tips zelfvertrouwen sterk opkomen voor jezelf Bloom web

1. Je bent goed zoals je bent

Hoe is het gesteld met je zelfbeeld? Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen? Want dat vraagt veel moed en lef! Jezelf zijn zoals je bent en je kwetsbaar opstellen zorgt ervoor dat je menselijk en bereikbaar bent.

2. Choose your battles

Wat vind je belangrijk in je leven? Wat zijn je waarden en normen, en waar wil je ‘ja of nee’ tegen zeggen? Als je weet waar je naartoe wilt, dan zal je sterker in je schoenen staan. Zonder richting sta je doelloos in het leven. Durf prioriteiten te stellen, en sta achter de keuzes die je maakt. Het moet niet altijd volgens jouw wensen verlopen, maar besef goed wanneer je dat wél echt wil.

3. Vaarwel automatische piloot

Als je onzeker bent, ga je je er ook naar gedragen. Je zwijgt in plaats van je mening te verkondigen, ook al wil je dat graag. Je beslissingen worden genomen op basis van de automatische piloot. Gebruik je doelen, je waarden en normen als kompas, zodat je richting kan geven aan je leven.

4. Uit je gevoelens

Als je assertief wilt zijn, dan is het belangrijk om zowel je positieve emoties, maar ook gevoelens van ongenoegen te uiten. Spreek uit wat je echt voelt en wat je vindt van een bepaalde situatie.

5. Blijf bij je standpunt

Het is belangrijk om je standpunten en beslissingen niet te laten beïnvloeden door de opinie van je omgeving. Natuurlijk heb je steeds het recht om je eigen mening te herzien, wanneer je met nieuwe inzichten of informatie geconfronteerd wordt (dat getuigt net van intelligentie). Maar doe dat enkel wanneer je zélf overtuigd bent, en niet gewoon omdat anderen je vertellen waar jij het eens mee moet zijn.

6. Voel je niet steeds verantwoordelijk

Wanneer je opkomt voor jezelf, valt dit niet altijd in goede aarde bij de ander. De kans bestaat dat je gesprekspartner boos of onbegripvol zal reageren. Onthoud dat jij niet verantwoordelijk bent voor de reactie van anderen, enkel voor hoe jij je boodschap overbrengt.

7. Blijf trouw aan jezelf

Tot slot is trouw blijven aan jezelf een sterke troef. Dit betekent dat je achter je genomen keuzes blijft staan. Je leert een loyaliteitsband met jezelf op te bouwen, wat bijdraagt aan een assertieve houding. Trek je eigen grenzen, pas die aan indien zélf gewenst, en voel je goed bij de keuzes die je maakt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

2020: welke kosmische energieën domineren het jaar?

In 2020 komen zonder enige twijfel heel wat maatschappelijke thema's aan bod. Het jaar wordt immers…

Lees meer
Column

Column Eva Daeleman: discipline

Er zijn zoveel dingen waar ik oorspronkelijk een bloedhekel aan had. Het woord discipline én zijn…

Lees meer
Corona

CORONADOSSIER / Wat valt er te leren uit de coronacrisis?

De ware verandering komt vanaf dat het zwaartepunt in Waterman komt te liggen (vanaf medio december…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!