26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

7 tips om je meer zen te voelen

Huis & Thuis
Bloom
09/11/2022
7 tips om je meer zen te voelen

Vandaag de dag wordt het steeds moeilijker om een staat van zen te bereiken. De recessie, de onzekerheid en de huidige klimaatcrisis zijn allemaal voorbeelden van factoren die ons slapeloze nachten bezorgen. Zen worden – of blijven – is een ware uitdaging in deze rumoerige tijden, en dat is nog op z’n zachts uitgedrukt. Toch is het niet geheel onmogelijk. Omarm de vredige essentie van deze boeddhistische traditie met deze zeven tips.

Wist je dat…
het woord zen komt van het Sanskriet woord dhyana, wat rustige contemplatie betekent.

”With our thoughts we make the world - Buddha”

1 - Orde in je schoenen is orde in je hoofd

Wanorde in je geest toont zich in je voeten, althans volgens boeddhisten. Denk hieraan de volgende keer dat je je schoenen uittrekt. Zet ze voortaan altijd netjes bij de voordeur. Het kost enkele seconden, maar door deze gewoonte te cultiveren zal alles in je leven onverklaarbaar scherper en ordelijker worden. Vanuit boeddhistisch perspectief betekent het op een rij zetten van je schoenen dat je de volgende stap zet naar je volgende bestemming.

2 - Maak van elke dag een goede dag

Boeddhisten zeggen dat 'alle dagen goede dagen zijn'. Dat betekent dat, of er nu goede of slechte dingen gebeuren, elke dag kostbaar is, omdat hij nooit meer terug zal komen. De goedheid van elke dag wordt niet bepaald door wat er gebeurt, of wat je tegenkomt, maar door je eigen geest, die de macht heeft om te beslissen of je gelukkig bent of niet. Elimeneer negatieve gedachten en beïnvloed je dag door een positieve mindset.

3 - Applaudisseer!

Wanneer er iets gebeurt dat je stress geeft, waardoor je je slecht voelt of ongelukkig, klap dan in je handen voor je. Het geluid markeert het einde van een slechte staat van zijn en geeft tevens het startsein voor een nieuwe gemoedstoestand. Deze gewoonte kan je onmiddellijk in een nieuwe gemoedstoestand brengen - zoals wanneer een film overgaat in een nieuwe scène.

4 - Wees een vroege vogel

We creëren wat we uitspreken. Door standaard te antwoorden 'ik kan niet, ik heb het te druk' als je uitgenodigd wordt door een van je vrienden, wordt je geest automatisch zo hectisch als de drukte die je ervaart in je leven. Sta 15 minuten eerder op, strek je goed uit en adem langzaam in vanaf het punt onder je navel. Als je ademhaling eenmaal in orde is, zal ook je geest vanzelf tot rust komen. Kijk vervolgens uit het raam naar de lucht, en luister echt naar de vogels. Nu heb je ruimte gecreëerd in je geest.

5 - Maak poorten in je geest

Door poorten in onze geest te maken, vormen we grenzen tussen de ene toestand en de andere, bijvoorbeeld tussen werk en thuis. Er is een 'geestpoort' op de drempel van je huis, die je scheidt van het denken aan werk als je thuis bent. Je auto is de tweede poort en je werkplek is de derde poort. Door deze poorten te erkennen, maak je onderscheid, wat stress verlicht. Zo kun je gemakkelijker een drukke werkdag van je afschudden.

6 - Maak tijd voor leegte

Maak gedurende slechts 10 minuten je geest leeg van alles. Verschillende gedachten zullen in je geest zweven, maar probeer ze één voor één weg te sturen. 'Blaas' ze als het ware weg met je adem. Tijd maken om nergens aan te denken brengt een gevoel van vrede en onthult ook je eerlijke zelf. Door dit dagelijks even te herhalen, bewerkstellig je een vorm van rust in het alledaagse leven. Even nergens aan denken, nergens aan herinnerd worden, kan ontzettend heilzaam blijken.

7 - Ontdek een andere jij

Het zenboeddhisme leert dat het belangrijk is onszelf niet het etiket dit of dat soort persoon op te plakken. Er is een andere jij in jezelf, en deze versie van jou is vrijer dan de ik die je denkt te kennen en vol potentieel dat niet wordt tegengehouden door beperkende zelfovertuigingen. Maak komaf met belemmerende overtuigingen, zowel voor jezelf als voor je medemens. Duw niemand in een hokje en sta open voor alle facetten van jezelf en die van een ander.

Ontdek de Bloom Shop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Venus in Steenbok • 24 januari tot 16 februari 2024 • Wees toegewijd

Op 24 januari 2024 verhuist Venus van het sterrenbeeld (of liever dierenriemteken) Boogschutter…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 4 is uit! Voorwoord van Bloom eindredacteur Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 4 - 2024 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Liefde & Relatie

Beslis voor jezelf wanneer loslaten goed is

Ken je dat gevoel dat je ‘geleefd’ wordt, dat je de controle precies kwijt lijkt te zijn ondanks al…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom