Home

Overige

Mijn account

Laat die klaagmuur maar in Jeruzalem. Stoppen met zeuren 101.

Gelukkig Leven
Fabio Vinago
03/02/2020
Stoppen met zeuren 101

Eens goed ventileren over alles wat tegenslaat, dat lucht op zou je denken. Het regent teveel, je wordt niet gewaardeerd op het werk, de avocado’s staan peperduur in de supermarkt net wanneer je had gepland om guacamole te maken… Het leven is soms niet eerlijk, en dat uiten we graag. Het voelt vertrouwd en nuttig, alsof we op die manier iets gedaan krijgen. Maar weet je waar je nóg gelukkiger van wordt? Ophouden met zeuren.

Door te klagen vul je jouw gedachten met negativiteit. Het begint onschuldig, maar voor je het goed en wel beseft haal je plots nog 10 extra dingen boven om over door te draven. Hoe komt dat precies? Wel, je brein handelt vaak naar datgene wat we voelen en denken. Als we te veel doordrammen over iets, dan zoekt ons brein naar gelijkaardige gedachten om die ‘mood’ verder te ondersteunen. Het is een neerwaartse spiraal richting een ongelukkig leven. In deze bijdrage leer je om je zelfsturend vermogen te transformeren in een positieve instelling. Zeg vaarwel tegen klagende gedachten en krijg opnieuw grip op je gedachtenpatronen.

Vaarwel slachtofferrol

”Yesterday is gone, but tomorrow is created today.”

Wie wil stoppen met zeuren, zal eerst uit zijn/haar slachtofferrol moeten stappen. De realiteit kan je niet veranderen, que sera sera, wel kan je de manier hoe je ermee omgaat sturing geven. Je mag niet vergeten dat je in het ‘hier en nu’ zelf de keuze hebt over je toekomst. Het verleden verander je immers niet, maar de toekomst kun je nog op allerlei manieren kneden. Een oude, negatieve ervaring hoeft niet persé de uitkomst van de rest van je leven te bepalen. Je kan ervoor kiezen om ter plaatse in de slachtofferrol te blijven watertrappelen, en alles gewoon te ondergaan. Of je kiest ervoor om jezelf onder de loep te nemen om deze destructieve manier van denken de rug toe te keren.

Dus, long story short:

  • accepteer de situatie zoals die is
  • durf af en toe in de spiegel te kijken
  • schuif je eigen keuzeverantwoordelijkheden niet in de schoenen van een ander
  • zorg dat jij de regisseur bent van je leven

Ga op zoek naar de bron

Vaak beginnen mensen aan een klaagzang zonder dat ze eigenlijk weten waar het vandaan komt. Regelmatig ben je wellicht gefrustreerd over iets en werk je die emotie uit bij diegene die het dichts bij jou staat. Zonder stil te staan bij de oorzaak van ons probleem, moeten vaak andere mensen je gezeur incasseren. Ga op zoek naar de bron! Wat zorgt ervoor dat je ontevreden bent over iets? Welke situatie wekt die bepaalde emotie bij je op? Vanwaar komt werkelijk je frustratie vandaan? Heb je onenigheid met een vriend(in), betrek er dan niet één van je kinderen bij. Uiteindelijk zullen zij die last moeten dragen terwijl ze niets met de situatie te maken hebben.

Stoppen met zeuren klagen dankbaarheid Bloom web

Dankbaarheid is goud waard

Wellicht heb je wel al eens gehoord dat dankbaarheid voor de kleine dingen een waardige troef is. Dan wordt er geveinsd dat dankbaar zijn voor iets heel moeilijk is, maar het tegendeel is waar. Voel je een klaagbui opkomen? Kijk dan gewoon even om je heen. Er zijn zoveel dingen/mensen in je leven die je gelukkig maken, so why the long face?

Neem nu Facebook, dé place to be waar ongenoegen, haat en frustraties worden gedeeld. Vaak staan anonieme trollen geen seconde stil bij de schade die ze aanrichten met hun woorden. Feiten doen er niet langer toe, enkel hun gevoel dat zij op dat bepaald moment de wereld willen insmijten. Nog andere trekken zich op aan het zwartmaken van anderen. Alsof ze zelf gelukkiger worden door die kersverse celebritymoeder een ‘aandachtsgeile hoer’ te noemen. Zo’n reacties getuigen enkel van jaloezie, of nog erger: puur egoïsme. Verlaag je niet tot het niveau van dergelijke mensen, bewijs jezelf door ‘the high road’ te nemen. Is het niet fijner om je socialmediawall te vullen met vrolijke woorden, dan met haat en eindeloos gejammer? Blijf dicht bij jezelf en laat je niet uit je lood slaan door de frustraties van anderen!

Stoppen met zeuren klagen keep calm expecting Bloom web

Verwacht minder, doe meer

We leggen de lat o zo hoog. Voor onszelf, maar nog meer voor anderen. Maar er komt een moment waarop je wordt geconfronteerd met de realiteit, die niet altijd die vorm aanneemt die jij in gedachten had. Bam: een vretend gevoel van oneerlijkheid. Dit heb jij toch niet verdiend? Je denkt dat klagen de spanning zal oplossen, maar eigenlijk zou je beter je blik naar binnen richten en nagaan wat je zélf kunt ondernemen om de gewenste situatie te bekomen. Er bestaat een enorme kloof tussen de realiteit en je verwachtingen. Zolang deze niet in balans zijn, zal je altijd wel een reden vinden om je ongenoegen te uiten.

Wanneer je daarentegen minder eisen stelt en eerder zelf aan de slag gaat, zal die drang tot mekkeren afnemen. Je bent namelijk te druk bezig met het heft in eigen handen te nemen! Je zal er een rustiger en ‘beter’ leven op nahouden. Misschien lukt je dat niet van de eerste, maar iedereen heeft het in zich om dat ‘ratioknopje’ om te draaien. Het is niet meer of minder dan een simpele vaardigheid die je je eigen kunt maken.

5 verfrissende tips om zeuren uit je leven te bannen

1. Wees je altijd bewust als je in de zeurmodus steekt.

Geconfronteerd worden met jezelf is nooit leuk maar het stelt jou wel in staat om bepaalde patronen te doorbreken. Wil dat zeggen dat je nooit meer eens je beklag mag doen wanneer het even tegenzit? Tuurlijk niet, zolang het maar geen dagelijkse routine wordt.

2. Wat is jouw rol in het verhaal?

Dat is eentje waar velen het weleens moeilijk mee hebben. Het is moeilijk om jezelf verantwoordelijk te stellen voor je eigen miserie of ongeluk, maar vaak is het wel de realiteit.

3. Impulsieve reacties richten meer kwaad dan goed aan.

Denk altijd tweemaal na voor je iets doet of zegt. Soms deel je vanuit een emotie iets met een ander waar je de dag nadien spijt van hebt. Analyseer de situatie goed alvorens je de vuile was gaat ophangen.

4. Accepteer de dingen zoals ze zijn.

Acceptatie is één van de belangrijkste eigenschappen om het doordraven een halt toe te roepen. Je zal de controle moeten loslaten en leren leven in het ‘nu’.

5. Vaarwel “ja maar”.

Die twee woordjes worden haast enkel in de mond genomen om iets te rechtvaardigen dat eigenlijk geen goedkeuring verdient. Het is een andere manier om aan te geven “ik heb gelijk”! Dit is een heel onaantrekkelijke karaktereigenschap. Let it go, het geluk kan niet altijd jouw kant uitgaan, er zijn ongetwijfeld heel wat mensen die het een pak slechter hebben getroffen dan jij.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Duurzame relaties creëren

Relaties. Daarvoor en daarmee doen we het allemaal. Relaties, zowel in de persoonlijke sfeer als in…

Lees meer
Astrologie

Astrologie meets technologie: de favoriete multimedia van jouw sterrenbeeld

Computers, laptops, smartphones, televisies, hifi-systemen en tablet: stuk voor stuk technologische…

Lees meer
Lifestyle

Tattoos in de strijd voor meer bodypositivity

Wat mensen beweegt om al of niet een tatoeage te laten zetten, is vaak heel uiteenlopend. Meestal…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!