Home

Overige

Mijn account

Stoppen met anderen te pleasen: 5 vernieuwende inzichten

Stoppen met anderen te pleasen: 5 vernieuwende inzichten

Het begint als iets onschuldig. Je partner wil steevast elke week uiteten naar een Italiaans restaurant, terwijl jij al misselijk wordt van de geur van pizza, pasta en aanverwanten. En toch ga je mee. Je gaat elk weekend babysitten op het kindje van je broer, terwijl je eigenlijk ook wel eens een dagje voor jezelf zou willen. Je vrienden staan erop om elk weekend een dure club te bezoeken, en hoewel jij het geld écht niet kunt missen, vergezel je hen telkens, omdat ze anders een taxi moeten nemen. Herken je de neiging om steeds anderen te pleasen, ongeacht je eigen behoeften?

Ahja, voor die ene keer…

Anderen pleasen start altijd in onschuld. Je vindt het belangrijk om anderen blij te maken, want hun geluk draagt bij tot jouw tevredenheidsgevoel. Dat kan net verslavend werken! Bijna iedereen wil aardig gevonden worden, het maakt het leven een stuk gemakkelijker en op die manier ontwijk je conflicten. Alles om de lieve vrede te bewaren. Hoe realistisch is deze ingesteldheid? Hoelang hou je het vol vooraleer dit gedrag gewoon niet meer haalbaar is?

Richt je geluk naar binnen

”Er is niets mis met occasioneel altruïstisch te zijn! Maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.”

Mensen die voortdurend op zoek zijn naar goedkeuring bij anderen zoeken hun geluk buiten zichzelf. Ze hebben de bevestiging van anderen nodig om zich goed en gewaardeerd te voelen. Op die manier geef je de ander macht over jou en laat je je welzijnsgevoel sterk afhangen van je omgeving. Vroeg of laat stuit je op teleurstellingen als iemand jouw ‘please’-gedrag niet weet te waarderen. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf af en toe weg te cijferen en iets te doen voor iemand anders, er is niets mis met occasioneel eens altruïstisch te zijn. Wél wordt het een probleem wanneer je dit dagelijks toepast, en dus eigenlijk nooit meer aan jezelf denkt.

Hou te allen tijde in je achterhoofd dat jij degene bent die jezelf onder druk zet om je leven in teken van anderen te zetten. Heel vaak zal je merken dat je omgeving het helemaal niet erg vindt dat je een ‘nee’ zegt. En is dat wel het geval? Jammer. Anderen tevreden stellen is niet jouw levensdoel, maar dat moet je zelf natuurlijk wel beseffen en je gedrag navenant aanpassen.

(Her)ontdek je ware identiteit

Door de goedkeuring van anderen steeds te zoeken hou je jezelf klein. Je stapt mee in het verhaal van wat anderen willen en verloochent hierdoor je eigen behoeftes. Hierdoor komt je ware ik in het gedrang. Waarom wil jij met alle winden meewaaien? Waarschijnlijk om zelf een goed gevoel over te houden aan je acties. Maar wat wil je zélf eigenlijk doen?

(Her)ontdek je ware identiteit door de dingen te ondernemen die je graag doet. Hoe graag je ook een positieve echo van jezelf wilt achterlaten, je straalt hiermee een afhankelijke houding uit. Door af en toe eens ‘nee’ te zeggen, jezelf op de eerste plaats te zetten en nu en dan eens verzet aan te tekenen zal je merken dat mensen minder snel over je heen zullen walsen.

(lees verder onder de afbeelding)

Stoppen met pleasen zelfzorg nee zeggen Bloom web

5 vernieuwende inzichten om te stoppen met pleasen

 1. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Het begin van alle wijsheid! Mensen zijn zo verschillend van elkaar dat het onmogelijk is om heel de wereld tevreden te houden. Hoe goed je ook je best doet om anderen te pleasen, je zal er nooit in slagen om iedereen gelukkig te maken. En dat hoeft ook helemaal niet!

 2. Er is een verschil tussen helpen waar nodig, en oneindig iemand proberen te behagen. Iemand uit de nood helpen mag geen probleem vormen. Maar een oncontroleerbare drang om overal ‘ja’ op te zeggen en steeds de last van anderen op je eigen schouders te dragen, dat heeft niets meer te maken met behulpzaamheid. Daar sta je namelijk nooit 100% achter, omdat het vaak indruist tegen je eigen behoeften. Wanneer je iemand helpt, is dat laatste niet aan de orde.

 3. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen anderen haast obsessief willen pleasen vanuit angst, om iemand te verliezen of te kwetsen. Het heeft een manipulatieve en liefdadige insteek, mensen passen zich snel aan je gedrag aan en voor je het weet wordt het een dagelijkse gewoonte. Af en toe wat egoïsme kan geen kwaad.

 4. Een ander veelvoorkomend probleem is dat mensen soms weleens boos worden als er ‘neen’ wordt gezegd. In dat geval heb je geen reden om je schuldig te voelen. Het is de persoon die boos wordt, zichzelf moet afvragen of zijn/haar reactie normaal is. Het kan/mag jouw probleem niet zijn als een buitenstaander op zijn/haar tenen getrapt is. Zoals de ander het recht heeft om jou als vanzelfsprekend te beschouwen, zo heb jij het recht om neen te zeggen.

 5. Je hebt niets te bewijzen. Weet je wie je bent? Hoe je functioneert en hoe je in elkaar zit? Goed zo! Dat is namelijk het belangrijkste, dat je jezelf kent. Wat een ander hiervan denkt, mag jouw gevoelswereld niet overhoop gooien. Je respecteert een ander zijn visie en blijft tegelijkertijd trouw aan de jouwe.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Column

Column Annemarie Sips: als je kind niet langer van je houdt

“Als ik je rotkop zie, dan haat ik je gewoon en dan moet ik je pijn doen”. Ik zag het tot mijn…

Lees meer
CORONADOSSIER

Tussen geduld en hoop: naar een gezondheidszorg op maat van de 21ste eeuw

Midden januari 2020 noteerden we de exacte conjunctie (samenstand) van de planeten Saturnus en…

Lees meer
Liefde & Relatie

Op zoek naar een beter zelfbeeld

... een noodkreet die zeer frequent naar voor wordt geschoven. "Ik (her)ken mezelf niet meer", "Wie…

Lees meer
Bloom december 2020

Word een Bloom’er

 • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen