Home

Overige

Mijn account

Negatieve gedachten doorbreken: bekijk het leven terug door een roze bril

Gelukkig Leven
Fabio Vinago
05/04/2020
Negatieve gedachten doorbreken

De wereld is verre van perfect, een feit dat in de huidige omstandigheden nog eens extra in de verf wordt gezet, en helaas gaat dit gepaard met negatieve gedachten. Méér en méér laten mensen zich uit hun lood slaan door negatieve gedachtegangen. Doemdenken, angst verspreiden… daar heeft nu eigenlijk niemand behoefte aan. Het goede nieuws? Iedereen is in staat om deze destructieve manier van denken te doorbreken. Maar hoe?

Om het leven opnieuw door een roze bril te bekijken, is het noodzakelijk dat je je eigen gedachten eens onder de loep neemt, ze nauwkeurig analyseert en vanuit een ander perspectief benadert. Eerder schreef Fabio reeds een artikel over hoe je je gedachten kunt herprogrammeren aan de hand van cognitieve gedragstherapie, inclusief gratis schema. Deze techniek is ook van tel bij deze problematiek.

Afstand nemen van (niet-)helpende gedachten

Niet-helpende gedachten zijn ingevingen die je niet vooruit helpen. Ze zorgen voor een negatieve stemming, depressies en een emotioneel isolement. Ze werken contraproductief voor alles wat je eigenlijk wil bereiken. Helpende gedachten bieden echter structuur in je hoofd, waardoor je efficiënt te werk kan gaan, met als resultaat dat je meer balans en rust bekomt in je leven.

Met het G-schema kan je deze resultaten bekomen. Je gaat op een constructieve manier jouw gedachtegangen op een gestructureerde manier benaderen. Van daaruit kijk je welke gedachten jou een positieve of negatieve meerwaarde biedt. Op die manier leer je je denkpatronen ombuigen en herconditioneren.

Download hier gratis het G-schema

Leren kijken naar het denken

Negatieve irrationele gedachten anders denken Bloom web

Onze ratio heeft als doel ons te beschermen tegen gevaren. Een overlevingsinstinct, zeg maar. Doorgaans is dit een automatisch mechanisme. Zo ga je normaal niet door een rood licht rijden, omdat je weet dat dit een verkeersongeval kan veroorzaken. Bepaalde cognities, zoals deze, zijn standaard, maar anderen verschillen van persoon tot persoon. De ervaringen in je leven zorgen ervoor dat je ratio je gedachten categoriseert, analyseert vanuit het verleden en dan ook stuurt met de toekomst in het ‘achterhoofd’. Je gedachtepatronen evolueren constant, afhankelijk van wat je reeds hebt meegemaakt. Net daarom is er geen magische toverspreuk, waardoor iedereen plots verlost raakt van zijn/haar negatieve gedachten. Ieders brein zit anders in elkaar.

Wanneer we denken ontstaat er een relatie tussen de actie op zich en de uiteindelijke gedachte. Ze beïnvloeden elkaar onderling. Aan de ene kant kan dit nuttig zijn, maar soms kunnen deze zogenaamde cognitieve fusies verstorend werken. Kijk maar eens naar mensen die steeds twijfelen en hierdoor geen keuzes kunnen/durven te maken. Zij liggen in conflict met hun denkpatronen en de gedachte over die welbepaalde keuze. Daarom is het belangrijk om naar je gedachte te kijken alsof die buiten je eigen hoofd als een film voor je afspeelt.

Pas deze denkoefening toe om je negatieve hersenspinsels te begrijpen

 1. Ga voor jezelf na hoe waarheidsgetrouw deze gedachte is. Zijn er objectieve (waarneembare feiten) die je eraan kunt koppelen?

 2. Check of deze ingeving niet resoneert vanuit een eerdere negatieve ervaring. Misschien ga je uit van een slechte uitkomst, omdat dit in het verleden reeds eens is voorgevallen?

 3. Bedenk of je gedachte rationeel of irrationeel zijn. Kijk daarbij naar je eigen gedrag, onzekerheden en neem jouw gedrag daarbij onder de loep. Is het wel logisch om zoiets te denken, of zou je een ander gek verklaren die dit aan jou zou verkondigen?

 4. Schrijf voor jezelf punt 1, 2 en 3 op. Door te schrijven krijg je structuur in je denkpatronen.

 5. Na het opschrijven maak je een balans op om de eerste 3 punten te vergelijken. Zoek naar eventuele gelijkenissen en probeer op die manier een oplossing te zoeken om die gedachte anders te interpreteren.

Deze denkoefening helpt jou om je gedachten en gevoelens beter te leren begrijpen. Je gaat op een bewuste manier om met datgene wat je denkt. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling van deze oefening, je denken leren begrijpen, zonder dat die gedachte meester wordt over jouw gedrag.

(lees verder onder de afbeelding)

Negatieve irrationele gedachten positief denken Bloom web

Jij bent de baas over jouw gedachten

Eens piekeren wanneer je met een tegenslag te maken hebt, of het even helemaal niet meer zien zitten, is volledig menselijk. Het is dan ook helemaal oké om niet altijd te doen alsof het altijd rozengeur en maneschijn is. Maar wanneer deze donkere gedachten je leven domineren, dan zit je met een probleem. Gedachten praten ons allerlei angsten en onzekerheden aan. Vaak (bewust of onbewust) handelen we vanuit die negativiteit waardoor onze emoties uit balans raken. Zodra je inziet dat een gedachte ‘maar’ een gedachte is zal het makkelijker zijn om deze vanuit een andere invalshoek te benaderen.

Negatief denken werkt helaas verslavend en voor je het weet maak je van iedere tegenslag in je leven een rampscenario. Je houdt enkel het gevoel van somberheid over en ‘gelukkig zijn’ staat niet meer in je woordenboek. Het is daarom belangrijk om altijd de kapitein te zijn over jouw manier van denken.

(lees verder onder de afbeelding)

Negatieve irrationele gedachten quote Bloom web

Naast de bovenstaande denkoefening geeft Fabio je nog enkele tips mee om dagelijks toe te passen in de strijd zeker een doemdenkend hoofd.

 1. Er is geen goed of slecht. Je hebt geen baat bij hokjesdenken. Vorm je mening over iets maar laat het dan ook los. Continu een balans opmaken brengt overbodige vragen met zich mee.

 2. Daag jezelf uit. Ga de uitdaging aan met je negatieve gedachte. Op die manier ga je de situatie anders interpreteren. Durf jezelf de vraag te stellen of je niet overdrijft en probeer ‘the bigger picture’ te zien. Het is zelden het geval dat het hele universum jou de rug heeft toegekeerd.

 3. Door dagelijks regelmatig te affirmeren conditioneer je jezelf op een nieuwe en positieve manier van denken. Lees hier hoe je dat kunt doen.

 4. Plan een piekermoment in, en hou je aan die planning. Je hoeft heus niet altijd happy rond te lopen, maar zorg ervoor dat je gepieker niet meer dan 10 minuten per dag inneemt.

 5. Schrijf je zorgen van je af. Het is bewezen dat het neerschrijven van negatieve gedachten helpt om ze te relativeren. Het helpt jou om te begrijpen waar ze vandaan komen.

 6. Sta stil bij de gevolgen van je gedachtegang. Staat een vriendschap op het spel omdat je constant je vriend(in) ervan verdenkt niet eerlijk te zijn wanneer hij/zij zegt geen tijd te hebben om even af te spreken, terwijl er geen rationele reden is om hem/haar niet te vertrouwen? Door daarbij stil te staan is de kans groot dat je je gedachten zal herzien.

 7. Zeg vaarwel tegen je oude gewoontes. Positieve en nieuwe gewoontes aanleren zal van jou een sterkere persoon maken die blaakt van het zelfvertrouwen bij wie donkere gedachten geen kans maken.

 8. Meditatie kan helpen om je te focussen op het ‘hier en nu’. Let op je ademhaling en leer jezelf positiviteit te visualiseren. Visualisatie is een sterke methode om je te focussen op wat je graag wilt en niet zozeer op wat tegenslaat.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Reportage - De Nachtwacht

De Nachtwacht uit Kortrijk is al jaren dé referentie in Vlaanderen als het gaat om slaapcomfort.…

Lees meer
Column

Column Eva Daeleman: schuldgevoel

Soms lijkt het alsof er een beest in mijn hoofd woont. Van de knorrige soort dan nog. Eentje dat…

Lees meer
Gelukkig Leven

Veerle Dobbelaere over... kracht

Kracht, wat betekent dat nu eigenlijk? We worden om onze oren geslagen met krachttermen,…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!