Home

Overige

Mijn account

Narcistische relatie? Kies voor jezelf met deze 3 tips

Narcistische relatie? Kies voor jezelf met deze 3 tips

Een relatie met een narcist kan desastreuze gevolgen hebben voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. In het begin heb je meestal niet door dat je te maken hebt met een narcist. Daar kom je pas achter als het te laat is. Erkend gediplomeerd life coach Aloka Liefrink schetst in deze bijdrage het verloop van zo’n liefdesrelatie en deelt haar tips om uiteindelijk toch voor jezelf te kiezen.

De prins op het witte paard

Eindelijk had je hem dan toch gevonden. De ware prins op het witte paard. Een aantrekkelijke man die zijn zaakjes op orde had en een oogje op jou had. De eerste dates waren magisch. Initieel luisterde hij aandachtig naar je verhalen en ervaringen. Hij maakte tijd voor je vrij en hield de deuren voor je open zoals een echte galante heer dat hoort te doen. Het duurde niet lang eer je head over heals verliefd was. En het duurde ook niet lang voordat de eerste problemen kwamen bovendrijven.

Het begin van jullie relatie was rozengeur en maneschijn. Hij droeg je op handen en voeten en jij voelde je de koning(in) te rijk. Eindelijk had je dan een attente man aan de haak geslagen. Meer dan eens stond er een bos bloemen op je te wachten. Hij maakte je aan het lachen en jullie konden urenlang filosoferen over het leven. Het perfecte plaatje.

Afbrokkelend zelfbeeld

”Choose yourself. Choose what is best for your heart, and the right people will come to you. - Dhiman”

Toch verdween de belangstelling voor jouw leven naar de achtergrond en kwam de focus meer en meer te liggen op zijn leven en zijn successen. Erg vond je het niet. Met grote ogen luisterde je naar zijn verhalen, ook al klonken ze soms een beetje overdreven. Openhartig vertelde hij verder over zijn ambities in het leven zonder te vragen naar jouw belangstellingen. Nog altijd leefde je op een roze wolk. Jij was immers de mooiste vrouw die hij ooit had kunnen krijgen. Toch begon het ook op te vallen dat je een schuine blik kreeg als een andere man naar je keek. Maar dat wuifde je snel weg. Je maakte jezelf wijs dat je er te veel achter zocht. Hij overlaadde je toch met cadeaus?

Langzaam maar zeker trad zijn ego meer en meer op de voorgrond en jouw zelfvertrouwen zakte steeds dieper weg. Steevast lag de schuld bij jou als er iets misliep. En er ging veel mis, in zijn ogen dan. Bij het minste geringste schoot hij uit zijn slof. Op medeleven hoefde je niet meer te rekenen. Scheldtirades waren aan de orde van de dag en jouw zelfbeeld brokkelde steeds verder af. Ook jij begon te geloven dat je een mislukkeling was. Hij was te veel met zichzelf bezig om rekening te houden met jouw gevoelens.

Kenmerkend voor narcisten is namelijk het gebrek een empathie en het ontbreken van een geweten. Hij beseft niet wat jij doormaakt na een botte opmerking, een scheldpartij of zelfs na een klap. Het is niet altijd direct duidelijk dat je te maken hebt met een narcist. De meeste vrouwen komen daar pas achter als het eigenlijk al te laat is. Toch kun jij ook in dit stadium nog voor jezelf kiezen.

3 tips om voor jezelf te kiezen in een narcistische relatie

1 – Behoud zolang mogelijk je zelfstandigheid

Veeg plannen om samen te wonen van tafel. Hoe aanlokkelijk het ook klinkt. Het is belangrijk om zelfstandig te blijven. Qua woonplaats en qua inkomen. Narcistische types zijn geneigd om jouw afhankelijk te maken van hen. Als je zoveel mogelijk je zelfstandigheid behoudt, dan is het ook makkelijker om een punt achter de relatie te zetten als je beseft dat hij toch niet het prins op het witte paard blijkt te zijn.

2 – Neem een vertrouwenspersoon

Narcistische types proberen je altijd te isoleren van de buitenwereld. Ze palmen je omgeving in en zorgen ervoor dat je nooit echt meer alleen bent met je familie en vrienden. Probeer toch een vertrouwenspersoon te krijgen. Spreek je moeder of een vriendin aan en neem haar in vertrouwen. Samen sta je sterker dan alleen en zij kunnen je helpen te ontsnappen uit deze lastige situatie.

3 – Sta sterk in je schoenen

In dit stadium is het moeilijk om je zelfvertrouwen weer op te bouwen, maar toch is het noodzakelijk dat je hier aan werkt. Probeer weer tijd te nemen voor jezelf en spreek jezelf moed in. Ook jouw vertrouwenspersoon kan je hierin bijstaan. Je moeder of je beste vriendin zal altijd een hart onder je riem steken en zo je zelfvertrouwen weer een boost kunnen geven.

Daarnaast is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen als je merkt dat je niet zelfstandig een eind aan deze relatie kan maken. De ‘helicopterview’ van een professionele hulpverlener, zoals een life coach, helpt jou om realistische inzichten te verwerven. Zij kunnen je de tools geven die je nodig hebt om vooruit te komen in je leven

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Musthave! De vitaliserende i9 waterfles

Jezelf hydrateren en je lichaam voorzien van heilzame, positieve energie? We’re in! Hoewel veel…

Lees meer
Lifestyle

Kleuren onder de loep: de betekenis van rood

Het begint al bij het opstaan. De ene dag heb je het gevoel dat je de wereld aankunt. Een andere…

Lees meer
Inspiratie

De essentie van loslaten

Het oude overboord gooien en het nieuwe omarmen? Dan is deze mini-cursus alvast een goede start!

Lees meer
Bloom 3 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom