Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Leven zonder angst volgens het ABC van je hersenen

Gelukkig Leven
Charlotte Labee
16/06/2020
Leven zonder angst volgens het ABC van je hersenen

Chronische stress en angst zijn haast niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving. Nieuwsuitzendingen zijn een aaneenrijging van allerlei maatschappelijke problemen, oorlog en ziekte. Voor al het moois in de wereld is geen plaats in het journaal. Een plek waar helemaal niets gebeurt en waar iedereen volstrekt gelukkig is, heeft geen nieuwswaarde. Bijgevolg worden we voortdurend overstelpt met zorgen, en dat brengt heel wat teweeg in onze hersenen. En dan hebben we het nog niet eens over de huidige corona-berichtgeving. Wat is de impact dáárvan op onze (mentale) gezondheid? En hoe kunnen we de kennis van ons brein inzetten om minder angst te ervaren? Enkele tips.

A van amygdala

Verantwoordelijk voor jouw stress- en angstreactie is de amygdala. Dit is het angstcentrum in de hersenen dat zich ter hoogte van de slapen bevindt. De amygdala in jouw brein wordt actiever bij drukte, spanning of dreigend gevaar. Bij (over)prikkeling ervan maken de bijnieren dan extra adrenaline en noradrenaline aan. Hierdoor verhogen je bloeddruk en hartslag, versnelt je ademhaling en spannen je spieren zich aan. Je bent klaar om te vechten of te vluchten. Handig wanneer je in een echt gevaarlijke situatie verkeert, zoals een overval of auto-ongeluk. Dit is dus een heel normaal én noodzakelijk biologisch systeem, dat ervoor gezorgd heeft dat we als mens al die millennia lang hebben weten te overleven. Maar onze hersenen op zich bestaan al miljoenen jaren, zij het dan in een andere vorm dan bij de huidige mensensoort. De functie ervan is uiteraard geëvolueerd, maar de basisinstincten zijn nagenoeg onveranderd gebleven. Ook al is de kans gering dat we op een dag oog in oog komen te staan met een roofdier dat ons wil verorberen.

(lees verder onder de afbeelding)

Leven zonder angst brein hormonen quote Bloom web

C van cortisol

Maar zodra we angst of stress ervaren, gebeurt er nog veel meer in ons brein. Zo maakt de hypothalamus extra cortisol aan om te voorkomen dat de (nor)adrenaline je lichaam uitput. Hierdoor word je minder gevoelig voor de gelukshormonen serotonine en dopamine. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht waardoor stress veel meer de kans krijgt om het roer over te nemen. Hoe vaker je te maken krijgt met een cortisolboost, hoe sneller je in een toestand van onrust verkeert. Als je schrik ervaart, gaat je brein in de overlevingsmodus. Er wordt teruggekoppeld op het oeroude systeem, waardoor je rationele denken een errormelding krijgt. Tijd om hierbij stil te staan is er niet, want deze hele reactie gebeurt in een milliseconde. De amygdala omzeilt onmiddellijk het bewuste deel van je brein, want wanneer je je in de overlevingsmodus bevindt, is het irrelevant om bezig te zijn met langetermijndoelen, persoonlijke ontwikkeling of gezonde voeding. Een deel van het brein wordt bijgevolg uitgeschakeld en daardoor kan je ook geen rationele keuzes meer maken. Daar komt nog bij, dat negatieve stress een hogere gevoeligheid voor emoties veroorzaakt.

O van onderbewustzijn

Leven zonder angst brein hormonen coronacrisis resultaten welzijn Bloom web

Veel angstherinneringen liggen opgeslagen in de hersenen. Deze database stelt je brein in staat om op elk moment die negatieve gevoelens/overtuigingen/herinneringen naar boven te halen, ook in situaties waarin die angstreflex helemaal niet nodig en zelfs niet wenselijk is. Dit alles vindt plaats in het onderbewustzijn, waar 95% van al jouw beslissingen, emoties, gevoelens, maar ook handelingen wordt opgeslagen. Dat betekent dat het rationeel denkende brein voor slechts 5% bepaalt van wat je denkt, doet, handelt en voelt. Het is dus belangrijk, wil je op een andere manier met je angst en stress leren omgaan, dat je de werking van dat onbewuste systeem beter leert begrijpen. Angst is een negatieve conditie waar je nooit beter van wordt en die jou nooit goede raad geeft. De beslissingen die je dan neemt zijn navenant. Je kunt dus maar beter op zoek gaan naar de oorzaak van je stress, om vervolgens daarmee aan de slag te gaan.

P van prikkels

Onderzoeken tonen aan dat de disbalans tussen het onderbewuste en het bewuste systeem de oorzaak is van heel veel ziektebeelden, angststoornissen, depressies en mentale, maar ook fysieke klachten. Het is goed om weten dat ons onderbewuste systeem een miljoen keer sneller reageert dan ons bewustzijn. Het is niet eens zo verwonderlijk dat steeds meer mensen een onrustig, opgejaagd gevoel hebben, in een wereld waar vele ballen tegelijk in de lucht moeten gehouden worden: een gezin stichten en onderhouden, fitnessfit blijven, podcastgewijs je persoonlijke ontwikkeling op peil houden, een succesvolle carrière runnen, me-time inlassen, enz. Dat is een hele boterham! Alle prikkels waarmee een snel veranderende maatschappij ons confronteert, alle data die we per dag moeten verwerken, dat is in alle opzichten veel meer dan datgene waarmee onze overgrootouders te maken kregen. Gelukkig voor ons is ons brein neuroplastisch. Dat betekent dat het altijd in ontwikkeling is, dat het kan leren, veranderen en in staat is om zich aan te passen. Als mens kan je zo ontzettend veel doen om controle te krijgen over je eigen grijze massa. Dat vergt echter tijd, aandacht, energie en kennis. Eens je dat onder de knie hebt, kan je je angsten en stress beter plaatsen en zullen die veel minder makkelijk je lichaam overnemen dan vroeger.

Zero fear tips

  1. Elke dag een halfuur bewegen zorgt ervoor dat je cortisol level daalt. Het geeft de amygdala de ruimte om te slinken, waardoor je weer rationeel gaat nadenken en slimme beslissingen kunt nemen.

  2. Ademhalen zorgt voor nieuwe toevoer aan zuurstof in je bloed. Dat is wat je hersenen elke seconde nodig hebben.

  3. Stel belangrijke beslissingen uit wanneer je angst ervaart of weet dat je gestresseerd bent. Ook dat is werken aan je 'brainbalance', want zelfs in gespannen toestand maak je zelf de keuze hoe je hiermee omgaat.

  4. Krijg je plots een beklemmend gevoel? Raak je in paniek? Verlaat de situatie onmiddellijk, indien mogelijk, en richt je aandacht op iets totaal anders. Een korte wandeling doet je cortisolniveau al dalen, waardoor de spanning als vanzelf afneemt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Ascensie • Groeien doorheen dimensies

De shift van de derde dimensie (3D) naar de vijfde (5D) is niet meer dan een (eerste) reuzensprong…

Lees meer
Gelukkig Leven

Zo vind je innerlijke rust en zelfvertrouwen

In de drukte van het leven vergeten we soms om echt rust te vinden in onszelf. Het streven naar…

Lees meer
Inspiratie

Goede voornemens? Maak een plan!

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hét moment bij uitstek om de jaarlijkse goede voornemens weer boven…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom