Home

Overige

Mijn account

Krijg grip op je emoties: zie jij het leven door een roze of zwarte bril?

Krijg grip op je emoties: zie jij het leven door een roze of zwarte bril?

Ons brein is veruit het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. De hersenen zijn in staat om tienduizenden berekeningen per seconde te maken en sneller te werken dan de meeste computers. Onze grijze massa bestaat uit drie grote delen: de reptielenhersenen, de neocortex en het limbisch systeem. Dat laatste breinnetwerk is verantwoordelijk voor het ervaren van emoties, en daar gaat Fabio in dit artikel even dieper op in.

Aan de voorkant van onze hersenen bevindt zich de frontale kwab. Dit deel, dat gekenmerkt wordt door z’n grote omvang, staat in voor de zogenaamde executieve functies. Impulscontrole, organiseren, besluitvorming, geheugen, het beheersen van gedrag en emoties…: dit valt allemaal onder de verantwoordelijkheid van de frontale kwab. Specifiek de ventromediale prefrontale cortex, een gebied aan de binnenzijde van dit hersendeel, wordt in verband gebracht met de regulering van emoties.

Baan je een weg naar geluk

Elke gedachte, waarneming, sensatie en emotie heeft een elektrisch en een chemisch component: genen en neurotransmitters werken samen om je persoonlijkheid uit te drukken in bepaalde emoties. Die reactie leidt tot patronen in de hersenen en daarna tot een gewoonte. Wil je je emoties niet meer de overhand laten nemen, dan is het veranderen van die gewoontes cruciaal.

Emoties worden onbewust door onze hersenen verwerkt waarop wij ze als gevoelens ervaren. Emoties zijn initieel dus niet positief of negatief, eerder neutraal. Ze fungeren als een systeem om betekenis te geven aan een externe gebeurtenis, om je te laten weten dat iets buiten het ‘normale’ valt en dat je daar aandacht aan moet besteden en vervolgens op moet reageren. Een emotie is de manier waarop je lichaam je hersenen zegt dat de situatie nieuw, gevaarlijk of aangenaam is. De verwerking in onze hersenen, die beïnvloed wordt door tal van factoren (zoals onze herinneringen), zorgt voor de positieve of negatieve beoordeling van een emotie.

(lees verder onder de advertentie)

Optimisme versus pessimisme

Constante negatieve of positieve gedachten kunnen een grote invloed hebben op je algemeen welzijn. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat mensen die over het algemeen vrolijk door het leven gaan, een hogere hersenactiviteit vertonen in de prefrontale cortex. Iedereen voelt zich wel eens goed of slecht, maar toch kun je enigszins nagaan of jij eerder een optimist, of een pessimist bent.

Voorbeelden van pessimistisch gedrag:

 • Een goede gebeurtenis verklaren als voorbijgaande oorzaken, zoals hun humeur of een inspanning, en slechte gebeurtenissen als permanente toestanden.
 • Automatisch aannemen dat je zelf de schuld treft voor tegenslagen.
 • Je presteert minder goed op school of op de werkvloer.
 • Je hebt moeite om interpersoonlijke relaties aan te gaan.
 • Je draaft voortdurend door over negatieve levensgebeurtenissen, en zijn blind voor leuke aangelegenheden.

Voorbeelden van optimistisch gedrag:

 • Tegenslagen als oplossingen zien.
 • Een probleem wordt als een tijdelijk iets beschouwd.
 • Je leidt een gelukkig en voldaan leven.
 • Je onderhoudt gezonde relaties.
 • Je houdt er gezonde levensgewoontes op na.
 • Je beschikt over een sterk afweersysteem.
 • Je beschikt over een sterke emotionele veerkracht.
 • Je straalt veel positieve eigenschappen uit.
Grip krijgen op emoties optimist pessimist positief Bloom web

Het succes van cognitieve gedragstherapie

Als je te gefocust bent op negatieve gedachten, dan raken je hersenen hun positieve kracht kwijt, vertraagt de hersenactiviteit en kan het zelfs zover komen dat je hersenen niet meer ‘gezond’ kunnen functioneren, wat kan leiden tot een depressie. Je hersenen ‘resetten’, dat kan onder andere door cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT gaat ervan uit dat psychologische problemen veroorzaakt worden door vervormde gedachten die aanleiding geven tot gemanipuleerde emoties. CGT richt zich op het doorbreken van onproductieve gedachten en het corrigeren van zogenaamde denkfouten. Deze theorie is empirisch ondersteund en vormt één van de meest gebruikte toepassingen binnen de psychotherapie. Door op een andere manier naar het verleden te kijken, kun je je toekomst op positieve wijze veranderen. MEer weten over hoe je zelf met CGT aan de slag kunt gaan? Lees dan dit artikel nog even opnieuw en downloadt onderaan het schema. De werkwijze blijft hetzelfde.

4 eenvoudige tips om grip te krijgen op je emoties

 1. Erken bewuste en ontwortel onbewuste gedachten, vooral de negatieve soort die je geest overuren laat draaien, maar niet productief is.

 2. Verdrijf negatieve gedachten met het bewijs van het tegenovergestelde.

 3. Creëer een nieuwe verklaring om de oorspronkelijke negatieve gedachten te weerleggen. Discussieer met het deel van jezelf dat gelooft in het sombere idee.

 4. Gebruik afleiding: als iets niet lijkt te werken, denk dan aan iets anders, of nog beter, trek er op uit en doe een lichamelijke inspanning.

Download hier het G-schema om zelf aan de slag te gaan met CGT

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Els de Schepper: kort maar krachtig

Deze bewonderenswaardige vrouw gaat al een tijdje mee in de Vlaamse entertainmentwereld. Els de…

Lees meer
CORONADOSSIER

Deze zomer reizen of in uw kot blijven?

De Coronacrisis treft eenieder. We betuigen onze steun aan het medisch personeel en alle mensen die…

Lees meer
Gelukkig Leven

Stoppen met anderen te pleasen: 5 vernieuwende inzichten

Het begint als iets onschuldig. Je partner wil steevast elke week uiteten naar een Italiaans…

Lees meer
Bloom november 2020

Word een Bloom’er

 • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen