Home

Overige

Mijn account

De kracht van positieve affirmaties

Gelukkig Leven
Fabio Vinago
25/11/2019
De kracht van positieve affirmaties

Het woord ‘affirmatie’ komt van het Latijnse woord ‘affirmare’ (= versterken, bekrachtigen). Eigenlijk is het een gedachte, waarin we na herhalingen, steeds meer gaan geloven. Vervolgens gaat die gedachte zich manifesteren in ons dagelijkse leven. Huh?! Geen paniek, het is eenvoudiger dan het lijkt, Fabio Vinago legt het graag voor je uit.

It goes both ways

Positieve affirmatie betekenis Bloom web

Iedereen affirmeert en kent zichzelf bepaalde gedachten toe. Vaak zullen die negatief zijn. We overtuigen onszelf ervan dat we ergens niet goed in zijn, niet veel waard zijn en niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Niet goed voor ons zelfbeeld, want net zoals bij positieve affirmaties zorgt het herhalen van die gedachtes ervoor dat ze werkelijkheid worden. Wanneer je jezelf bepaalde minder mooie eigenschappen blijft toekennen, is de kans groot dat je je daar ook naar zal gedragen, en zo die gedachte zal manifesteren. Concreet: denk je elke dag dat er niemand naar je luistert naar jouw mening? Dan zal je na verloop van tijd steeds minder durven uitkomen voor je overtuigingen, waardoor er ook niet meer naar jouw mening zal gevraagd wordt, omdat je omgeving er zal vanuit gaan dat je er toch geen hebt. Maar gelukkig kan het ook anders: je kunt ook positief affirmeren. Klinkt als muziek in oren, niet?

Je emoties hebben het voor het zeggen

Emoties en affirmaties (of bevestigingen, erkenningen) liggen dicht bij elkaar. Als je positief- of negatief affirmeert, dan wordt deze altijd geleid door een gevoel. Elke emotie heeft namelijk een weerslag op je gedachte en elke gedachte heeft een weerslag op je affirmatie. We zijn ons niet altijd bewust van de dingen die we onszelf vertellen. Het is ons onderbewuste dat ons op een bepaalde manier laat denken en handelen op basis van ervaringen uit ons verleden.

Stel dat je jezelf voortdurend in een slachtofferrol plaatst, dan affirmeer je jezelf als slachtoffer. Je weerspiegelt op die manier een negatief aspect van jezelf naar de buitenwereld toe. Je gedraagt en handelt ernaar waardoor anderen jou op dezelfde manier zullen behandelen

Wie daarentegen een positieve overtuiging herhaalt, zal rooskleurige gedachten en emoties versterken.

Het leven door een roze bril

Door positieve bevestigingen toe te passen krijg je terug grip op jouw hersenspinsels. Je herhaalt bewust een optimistisch klinkende zin een aantal keren voor jezelf. Op die manier ga je dat bepaald idee programmeren in je brein. Doe dit meermaals per dag, luidop of in stilte. Het is vanzelfsprekend dat je deze bewuste affirmaties altijd een positieve ondertoon toekent, want je wil natuurlijk geen negatieve overtuigingen in je hersenen installeren, dat gebeurt onbewust al meer dan genoeg.

Positieve affirmaties gedachten post it Bloom web

Die zinnen kunnen tal van verschillende vormen aannemen. Zie je soms door het bos de bomen niet meer? Schrijf dan elke dag een nieuwe affirmatie op een post-it, en draag deze vervolgens de hele dag bij je, zodat je er telkens aan herinnerd wordt. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Ik ben sterker dan mijn angst

 • Angst is mijn gevoel, geen werkelijkheid

 • Ik ben vrij om mijn eigen keuzes te maken en mijn dromen te verwezenlijken

 • Ik hou van wie en hoe ik ben

 • Er treden positieve veranderingen op in mijn leven

 • Mijn hoofd en hart zijn in balans

 • Ik ben dankbaar al wat ik reeds heb mogen ontvangen

 • Ik leef van dag tot dag

 • Ik leef en ik laat leven

 • Ik ben waardevol op een authentieke manier

 • Niemand kan mij overstag laten gaan, ik sta sterk in mijn schoenen

 • Ik heb vertrouwen in mijn talenten en mogelijkheden

 • Ik sta echter de keuzes die ik maak

 • Ik respecteer mijn lichaam en geest en draag zorg voor mezelf

Op elk potje past een dekseltje

Hoe vind je nu de juiste erkenningen die bij je passen? Om het antwoord op deze vraag te vinden is het belangrijk om te kijken waar je struikelblokken liggen. Wil je bijvoorbeeld met meer zelfvertrouwen op de werkvloer staan, kun je de volgende gedachte noteren: ik ben een waardevolle werkkracht en stel alles in het mogelijke om mijn job correct uit te oefenen.

Schrijf deze affirmatie op en neem deze mee naar je werk. Word je onzeker tijdens de dag, haal ‘m dan boven en herhaal de zin vijf maal. Je zal zien, je staat meteen sterker in je schoenen! Hoe vaker je een positieve affirmatie herhaalt, hoe sneller je succes zal oogsten. Je zal ook merken dat ze jouw negatieve gedachten verdrijven. Het is een bewust proces, je moet er wel degelijk dagelijks mee bezig zijn. Maar op een bepaald moment wordt deze techniek een onderdeel van je routine, waardoor je er weinig tot geen moeite meer aan moet besteden.

Is deze techniek wetenschappelijk onderbouwd?

Er zijn heel wat pseudo-wetenschappelijke studies verricht die deze theorie ondersteunen. Elk mens heeft de mogelijkheid om zijn/haar gedachte te (her)programmeren. Zo zijn we allemaal in staat om oude patronen te doorbreken en te vervangen door nieuwe en betere ideeën.

Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit in onze hersenen, wat betekent dat onze hersenen geen vaste, passieve massa is, maar een geheel dat veranderlijk en dynamisch is. Elke wijze van gedragsverandering, verandert in kleine mate de structuur van ons brein. Wanneer je weet dat we elke dag tussen de 60.000 en 80.000 gedachten hebben, zowel neutrale, positieve als negatieve, kun je best geloven dat het ons enkel goed kan doen om deze zoveel mogelijk in de positieve richting te sturen. Dus waar wacht je op, probeer het vandaag zélf nog uit!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

De essentie van loslaten

Het oude overboord gooien en het nieuwe jaar met een schone lei beginnen? Dan is deze mini-cursus…

Lees meer
Lifestyle

Kruid van de maand - Kleefkruid

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat durven we soms wel eens te vergeten. Daarom zet…

Lees meer
Spiritualiteit

Alchemie: volg het witte konijn!

Komt de term 'alchemist' je ter ore, welk beeld flitst er dan door je gedachten? Een stoffige…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!