Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Constructief omgaan met emoties: 5 sleutels om de lastige emoties los te laten

Constructief omgaan met emoties: 5 sleutels om de lastige emoties los te laten

Omgaan met je emoties en gevoelens is altijd een lastige taak. Het is niet meer dan normaal dat je instinctief bepaalde nare gevoelens onderdrukt, je jezelf er voor afschermt en er niet naar luistert. Toch zijn onze emoties en gevoelens een belangrijk onderdeel van ons leven en spelen ze een grote rol. Ze zorgen ervoor dat we in staat zijn om te overleven. Daarnaast stellen emoties ons in staat om te groeien in onze persoonlijke ontwikkeling. Als we constructief met onze emoties omgaan tenminste… En hier wringt het schoentje wel eens. Lees hier de 5 tips van psychotherapeute Angélique Windey hoe je constructief met je emoties kan leren omgaan.

Emoties brengen ons een boodschap over. Ze verwittigen ons voor mogelijk gevaar en zetten daarmee een kettingreactie van chemische stofjes op gang in ons lichaam. Gevoelens brengen ons in een staat van overleving. Echter zijn onze emoties nog vrij primitief en maken ze geen onderscheid tussen dagelijkse stress op ons werk, relatieproblemen of levensgevaarlijke situaties zoals opgejaagd worden door een leeuw.

Emoties zijn noodzakelijk. Dankzij onze emoties en gevoelens leren we onszelf beter kennen. Emoties geven namelijk duidelijk aan waar onze grenzen liggen. Ze vertellen ons wat we wel en niet aangenaam vinden. Door deze kennis wijs te gebruiken, zijn we in staat te groeien als persoon.

Het leven beleven

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat emoties onderdeel zijn van het mens-zijn. Ze maken deel uit van de ervaringen die we als mens kunnen opdoen tijdens ons leven hier op onze mooie moeder aarde. Tijdens deze ervaring krijgen we zo veel deugden mee: we kunnen voelen, zien, ruiken, proeven, horen. Bedenk eens hoe prachtig dat is? We kunnen plezier maken, dansen en lief en leed delen met elkaar. We kunnen het leven ‘beleven’. En dit mede dankzij onze emoties en gevoelens.

We moeten alleen constructief leren omgaan met onze emoties. Met al onze emoties. Van nature gaan we namelijk al bepaalde emoties, zoals woede of verdriet, uit de weg. Leren omgaan met je emoties betekent niet dat je deze gevoelens nooit meer zal ervaren. Integendeel zelfs. We zijn mens en we horen deze sensaties te ervaren. Het is de kunst om de schoonheid van deze emoties in te zien. Om ze volledig toe te laten en te voelen, zodat ze weer kunnen doorstromen en losgelaten kunnen worden.

Constructief met emoties omgaan: 5 keys

”Control your emotions or they will control you”

1 - Emotionele vrijheid

Emotionele vrijheid betekent niet dat je vrij bent van emoties. Het betekent dat je vrij ben van alle oordelen en vooroordelen die aan deze emoties plakken. Je wordt niet meer de emotie. De gevoelens nemen geen bezit van je, maar je ervaart ze juist. Je laat ze toe en erkent de gevoelens die razen door je lichaam als je verdrietig of boos bent.

De eerste sleutel is dan ook het aanvaarden van de emotie: Verzetten en opkroppen hebben geen zin, want de emotie is er toch al. Het kan helpen om tegen jezelf te zeggen:
“Hey Woede, je bent welkom. Ik zie je, ik erken je en ik begrijp dat je me iets probeert te vertellen.”

2 - Leren focussen

Deze tweede sleutel is een belangrijke in het aanvaarden van de vervelendere emoties. Deze sleutel gaat over het voelen van je emoties. Voel wat er gebeurt in je lichaam als je de bepaalde emotie toelaat en aanwezig laat zijn. Maak het zo fysiek mogelijk. Focus je op wat je voelt en hoe het voelt. Prikkelend? Vernauwend? Beschrijf het gevoel zo nauwkeurig mogelijk. Ga op ontdekking en leer jezelf op een nieuwe manier kennen.

3 - Adem in. Adem uit.

Wanneer je de emotie hebt toegelaten en hebt ervaren is het belangrijk om niet te vergeten goed door te blijven ademen. Laat de lucht stromen naar de fysieke plekken waar je de emotie voelt in je lichaam. Dit zorgt voor doorstroming en letterlijke ademruimte. Je kan bijvoorbeeld diep in- en uitademen via de mond, gedurende enkele minuten en eindigen met een rustigere ademhaling door de neus. Het is belangrijk dat je bewust aanwezig bent met de emotie en de plaats in je lichaam waar je deze ervaart. De kans is groot dat je de emotie nu nauwelijks nog voelt. Blijf toch nog een paar minuten goed doorademen zodat deze emotie zich niet vastzet in je lichaam.

4 - Selflove

Het ligt misschien voor de hand, maar zelfliefde is één van de belangrijkste elementen om je emoties onder controle te krijgen. Eindig bovenstaande ademsessie dan ook altijd met de leus: “Elk deel van jou is welkom, elk deel van jou is geliefd.” Of opteer voor een zin die je beter vindt aansluiten bij je karakter. Zolang het er maar op neerkomt dat je elk deel van jezelf accepteert en liefhebt. No matter what.

5 - Let's move!

Als het kan en de situatie leent zich ertoe, ga bewegen! Doorstroming is in heel dit proces essentieel en mag niet vergeten worden. Dans, loop, spring even of maak een ommetje. Schud het van je af. Gooi deze stress even lekker van je af. Je zult merken dat je hier aanzienlijk van opknapt.

Het kan soms voorvallen dat je in gesprek bent met iemand als de emoties komen oplaaien. Het kan handig zijn om even rustig aan te geven dat je emoties voelt opkomen en dat je het gesprek liever op een ander moment verderzet. Erken jezelf, geef jezelf de tijd en ruimte om het stappenplan te doorlopen. Je zal merken dat na verloop van tijd je zelfs tijdens een gesprek het stappenplan volledig kan doorlopen. De communicatie zal veel vlotter en vloeiender verlopen.

Veel succes!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Meditatie

Mindfulness technieken voor stressvermindering: Rust in de chaos van het leven

In onze moderne, snelle wereld is stress een ongewenste constante geworden, waardoor we ons vaak…

Lees meer
Astrologie

Mercurius retrograde • 2 april tot 25 april 2024 • Wees flexibel en geduldig

Wat gebeurt er als Mercurius retrograde loopt, wat het geval is van 2 april tot 25 april 2024?…

Lees meer
Inspiratie

Originele kerstcadeaus met een extra betekenis: edelstenen

Ben je nog op zoek naar cadeaus voor onder de kerstboom? Onze redactie selecteerde enkele…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom