Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Kleuren onder de loep: de betekenis van rood

Kleuren onder de loep: de betekenis van rood

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur rood. Het begint al bij het opstaan. De ene dag heb je het gevoel dat je de wereld aankunt. Een andere dag moet je jezelf uit bed sleuren. Wanneer je jouw outfit voor die dag uit de kast haalt, kies je bewust voor kleuren die passen bij jouw gemoedstoestand op dat moment. Het is bovendien goed mogelijk dat dit een langere periode wordt doorgetrokken. Er is dus sprake van een wisselwerking tussen kleuren en je gevoel. Eens je je hiervan bewust bent, is kledij uitkiezen nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert!

Het kleurenspectrum zoals we het vandaag kennen, werd ontdekt door de natuurkundige Isaac Newton. Maar reeds lang daarvoor, in de middeleeuwen, werden kleuren gebruikt om bepaalde medische en psychologische kwalen te verhelpen. Zo zou de kleur rood de doorstroming van het bloed bevorderen. Wanneer een patiënt hevig aan het bloeden was, liet men hem/haar naar blauwe objecten kijken. Die kleur werkte volgens de toenmalige theorie kalmerend en hielp de bloeding te stelpen. Tegenwoordig bestuderen tal van (pseudo-)wetenschappers de (heilzame) effecten van kleurentherapie. Edwin Babbit en Rudolf Steiner waren pioniers in dit veld. Hun opvattingen vormen nog steeds een referentiepunt bij het opstellen van behandelingen die gebaseerd zijn op kleurentherapie, bijvoorbeeld in de toepassing van gekleurd licht bij medische behandelingen: chromatherapie genaamd. Een lichtbron in een violet glas plaatsen, bijvoorbeeld, en dit richten op een specifiek probleemgebied kan dat bepaald lichaamsdeel rust bieden, met een genezend effect tot gevolg. De toepassingen van kleurentherapie zijn oneindig!

Rood, de kleur van de Muladhara

”Rood is de kleur van het ‘vuurelement’ als prikkeling van het zenuwstelsel met in het bijzonder van de zintuigen.”

De kleur rood behoort tot de eerste chakra, namelijk de Muladhara (leestip: Bloom 2023 editie 1 draait rond het eerste chakra!). Zelfbehoud en overleving zijn de hoofdthema's van deze chakra. Met rood als gekozen kleur in je leven geef je aan dat je lef hebt en dat je bereid bent je eigen boontjes te doppen. Omdat rood als laagste frequentie van het zichtbare licht een verbinding heeft met het basischakra als bewustzijnscentrum van het zelfbehoud is rood de kleur van onze lichamelijke energie.

De biologische effecten van rood zijn bevorderend en activerend, zodat het de eetlust opwekt en de adrenaline, hartslag en de ademhaling verhoogt, maar ook spieren en geslachtshormonen worden door rood gestimuleerd. Rood is de kleur van leven, vitaliteit, energie en kracht. Rood activeert het afweersysteem van het lichaam en verhoogt het bloedsuikergehalte.

Rood geeft warmte, vitaliseert het lichaam en is weldadig voor het spierstelsel. Rood is de kleur van het ‘vuurelement’. Het prikkelt het zenuwstelsel met in het bijzonder de zintuigen. Deze kleur activeert de bloedcirculatie en bouwt hemoglobine op in rode bloedcellen. Rood is een versterkend middel voor mensen die gemakkelijk verkouden worden en een trage bloedsomloop hebben waardoor ze vaak koude handen en voeten hebben. Het is af te raden om de kleur rood te gebruiken bij een hartkwaal, omdat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd, wat een extra druk kan leggen op het hart. Rood heeft namelijk een bloeddruk verhogende werking.

De vurige kleur stimuleert de bewuste beleving en intensiveert gevoelens. Rood is een kleur die opvalt en aandacht trekt. Het is de kleur van macht en gezag, daarom vind je de kleur terug in de symbolen van de revolutie. Rood imponeert en domineert. Dragers van rood voelen zich erdoor gesterkt, gemotiveerd en opgeheven.

Een kwestie van balans

Te veel rood creëert te veel energie, wat kan leiden tot agressief, impulsief en opgewonden gedrag. Het leidt eveneens tot lichamelijke onrust omdat het negatieve emoties oproept. Iemand die te veel en te vaak rood draagt, heeft het verlangen om aan de macht te blijven en zijn eigen (religieuze) overtuigingen op te leggen aan zijn medemens. Dit zijn vaak degenen die bang zijn om aangevallen te worden of diep vanbinnen denken dat ze minder waard zijn dan anderen.

Te weinig rood maakt ons sloom, niet vooruit te branden, lusteloos, voorzichtig en machteloos. Rood heeft dan een demotiverende werking. Een tekort aan rood laat iemand zien die opgaat in een eigen fantasiewereld en niet aanwezig is in het heden.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, dat is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen alle winkelstraten af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Een rode accentmuur in je woonkamer straalt passie uit, maar een volledig rood gekleurde ruimte is teveel van het goede...

Meer lezen?


Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Gelukkig Leven

10 tips om je droomleven te leven

Heel wat wijsheid samengebald in 10 tips die jou helpen om je droomleven te manifesteren en te…

Lees meer
Huis & Thuis

Hoe kan een terras invloed hebben op spirituele factoren?

Een terras kan op verschillende manieren invloed hebben op spirituele factoren. Het biedt een…

Lees meer
Inspiratie

Waarom originele kerstpakketten beter zijn voor de teamgeest

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat veel bedrijven weer nadenken over het perfecte…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom