Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

7 tips om bewuster om te gaan met herenkleding

Gelukkig Leven
Bloom
15/07/2022
7 tips om bewuster om te gaan met herenkleding

Van de buitenlandse katoenvelden tot de herenmode(web)winkel bij je in de buurt; je kleding gaat door vele handen voordat het in je kledingkast eindigt. Tegenwoordig heb je met een paar klikken een heel outfit besteld en deze vlot thuisbezorgd. Dit soort gemak heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Zo heeft het milieu heeft flink te verduren onder de versnelde productie van de mode-industrie en groeiende consumptie. In dit artikel zetten we 7 tips op een rij wat je kunt doen om bewuster om te gaan met je kleding.

1. Wissel je kleding vaker af

Ga eens met een kritisch blik door je kledingkast en verdeel je kleding in wat je het afgelopen half jaar hebt gedragen, dit jaar nog hebt gedragen en welke je meer dan een jaar niet hebt gedragen. Deze methode geeft je direct overzicht in hoeverre je efficiënt omgaat met je garderobe. Hoe vaker je kleding draagt, hoe sneller deze slijten. Daarnaast neemt kleding die je niet draagt ruimte in beslag.

2. Blijf gefocust tijdens het kopen

We hebben allemaal anekdotes over thuiskomen met meer kleding dan de bedoeling was. Kledingwinkels zijn zo ontworpen dat het eenvoudig is om kledingstukken te vergelijken en direct te passen. Bepaal vooraf wat je gaat kopen en houd je hieraan. Een fysieke lijst kan daarbij helpen. Online shoppen is ook een goed alternatief omdat er dan minder afleidingen zijn, inclusief verkoopmedewerkers.

3. Let op keurmerken en labels

Steeds meer kleding is gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede materialen. Maar wat is echt duurzaam en wat is slimme marketing van de winkel of webshop? Door te kijken naar internationaal erkende keurmerken weet je zeker dat je een verantwoorde keuze maakt. De bekendste keurmerken zijn de Global Organic Textile Standard (GOTS), Better Cotton Initiative (BCI) en Oeko-Tex.

4. Wees minder afhankelijk van mode

Het is niet vreemd om je modieus te willen kleden, maar je hoeft niet elk seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen. Er zijn meer dan genoeg stijlvolle, maar tijdloze kleding die je jarenlang zonder schaamte kunt dragen. Een goed voorbeeld hiervan zijn OLYMP hemden. Deze kun je combineren met kledingstukken die op dat moment in de mode zijn. Zo maak je flexibele outfits waar je lang profijt van zult hebben.

5. Koop vaker tweedehandskleding

Natuurlijk hebben we het hier niet over gebruikt ondergoed of sokken, maar er is niets mis met een pak dat te klein of te groot was voor vorige eigenaar. De kledingstukken die te koop zijn in tweedehandswinkels zijn doorgaans grondig gecontroleerd op kwaliteit en hygiëne. Daarnaast kun je zelf ook oude kledingstukken doneren aan de kringloopwinkel bij je in de buurt. Zo krijgt je kleding een tweede leven.

6. Laat je adviseren door een deskundige

Een andere optie is door een kledingwinkel te bezoeken voor persoonlijk stijladvies. Je kunt een gesprek aanknopen met een verkoper of eventuele specialist. Neem hiervoor de tijd en wees niet bang om door te vragen. Hoe bewuster je bent over welke combinaties en outfits het beste bij je passen, hoe gerichter je kleding gaat kopen. Dit is niet alleen duurzaam, maar scheelt ook in de portemonnee!

7. Wees bereid om te investeren in kleding

Het is verleidelijk om te gaan voor de laagste prijzen en combo deals, zeker wanneer je een beperkt budget hebt. Toch kan dit juist meer gaan kosten omdat je kleding sneller moet vervangen. Zeker als het gaat om zakelijke of formele kleding is het de moeite waard om hierin te investeren. De kwaliteit van het kledingstuk is meestal hoger waardoor je er langer van kunt genieten.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Lander Miro Vandenborre blikt terug op zijn eerste boek 'Op zoek naar Aurora'

Opnieuw zakken mijn schoenen in het zand van De Haan, daar waar het verhaal ‘Op zoek naar Aurora’…

Lees meer
Liefde & Relatie

Beslis voor jezelf wanneer loslaten goed is

Ken je dat gevoel dat je ‘geleefd’ wordt, dat je de controle precies kwijt lijkt te zijn ondanks al…

Lees meer
Inspiratie

Tips om je manier van leven aan anderen door te geven

Het overbrengen van je levensstijl en waarden op anderen is een krachtig middel om positieve…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom