Home

Overige

Mijn account

6 pijnloze tips om te leren omgaan met kritiek

Gelukkig Leven
Fabio Vinago
05/06/2020
6 pijnloze tips om te leren omgaan met kritiek

Daar is ie dan: de jaarlijkse evaluatieronde op je werk, de teamvergadering na een barslechte sportwedstrijd of de peerreview van je toneelgezelschap. Niemand krijgt graag een koude douche aan negatieve feedback, maar toch is het inherent aan het leven. Geen makkelijke klus, om die woorden te aanvaarden zonder over te schakelen op de verdedigingsmodus. Waarom kan kritiek toch zo pijnlijk zijn?

De schaduwkanten van de mens

Iedereen heeft bepaalde schaduwkanten (ook al willen we deze niet altijd zien), ze behoren tot de algemene ontwikkeling en overleving van ‘de mens’. Het ego laat ons niet toe om naar deze zogenaamde gebreken te kijken, sterker nog: we ontkennen vaak halsstarrig dat we ze hebben. Wanneer iemand anders ons dan wijst op deze minpuntjes associëren we dit met een verlies van eigenwaarde, we voelen ons rot en lijden aan reputatieschade.

Nochtans is het juist heel verfrissend wanneer iemand zich bewust is van zijn/haar ‘foutjes’. Bovendien kunnen zo’n mensen doorgaans veel beter om met kritiek, omdat ze zichzelf al min of meer bewust zijn van het feit dat die er kan komen, en waar de pijnpunten precies liggen. Heb jij ook genoeg van het feit dat je telkens in tranen uitbarst wanneer iemand je op je fouten wijst? Dan ligt daar het antwoord: zelfinzicht. Als je écht wil veranderen, moet je je eigen persoonlijkheid, talenten, vaardigheden… eens goed onder de loep nemen. Waar ben je goed in, en voor welke taken doe jij beter een beroep op iemand anders? Een gemene sneer over je mislukte zelfgebakken taart komt namelijk veel minder hard aan wanneer je enkele uren eerder lachend hebt aanvaard dat je allesbehalve een keukenprinses bent.

Kritiek als waardevol geschenk

Omgaan met kritiek feedback tips Bloom web

Veel mensen zien het krijgen van feedback als een persoonlijke aanval. De manier hoe die wordt overgebracht speelt daarin natuurlijk een grote rol. Opbouwende kritiek handelt niet over jou als persoon, het wil jou echter iets duidelijk maken over de manier waarop je handelt, hoe je tegenover iets staat. Het heeft als doel je in de positieve zin te verbeteren. De toon heeft niet zozeer iets te maken met de inhoud, maar eerder met de manier hoe je wordt aangepakt. Bij deze soort heb je zelf de keuze: of je beschouwt dit als een aanslag op je imago, of als een geschenkje dat in je voordeel kan uitpakken. Je leert er namelijk heel veel uit, je krijgt gratis tools aangereikt en het zorgt er tevens voor dat je anders in het leven zal staan. Natuurlijk pakt niet iedereen het diplomatisch aan: sommige mensen leven ervan om anderen onterecht de grond in te boren, zodat ze zichzelf beter voelen. Aan deze afkeurende woorden heb jij totaal geen boodschap, en je doet er goed aan om ook deze soort te herkennen, om die daarna snel van je af te schudden.

Een mentale mindset

Als je negatieve feedback goed wil kunnen incasseren moet je een andere mindset creëren waarin je jezelf overtuigt dat deze commentaar niet bedoeld is om jou te kwetsen, maar om je nieuwe inzichten en kennis bij te brengen. Opbouwende kritiek is er om je vooruit te helpen en je te verrijken met de visie van iemand anders. Je leert als het ware je kijk op jezelf en de wereld te verruimen en te relativeren. Mooi aanwinst, toch?

6 tips om te leren omgaan met kritiek

1. Schiet niet direct in de verdedigingsmodus

Wanneer je inziet dat kritiek niet over jou als persoon gaat, maar wel om wat je doet (gedrag), zal je makkelijker in staat zijn om kritiek op een gezonde manier in je op te nemen. Iedereen maakt toch fouten? Waarom zou jij je daarvoor moeten verantwoorden? Aanvaarden, je handeling aanpassen and move on.

Omgaan met kritiek evaluatie werk tips Bloom web

2. Vraag om duidelijkheid

Als je merkt dat je niet goed begrijpt waarover de feedback precies gaat, vraag dan om duidelijkheid. Check altijd of de boodschap zoals jij hem ontvangen hebt klopt met de intentie van de andere persoon. Een mening verwoorden lukt niet altijd even vlot, waardoor er snel heel wat misverstanden kunnen ontstaan.

3. Blijf kalm

Rustig blijven is niet de makkelijkste stap, te meer als je van nature een nogal opvliegend temperament hebt. Ook al gaat je hart tekeer, bewaar de kalmte en verlaag je niet tot een niveau waarin schelden en roepen centraal staan. Adem een paar keer in en uit of vraag aan je gesprekspartner om het gesprek later op de dag verder te zetten.

4. Vraag een second opinion

Ben je van mening dat de feedback ongegrond is, pols dan bij een objectieve derde persoon wat hij/zij daarover denkt. Kijk wel uit dat deze geen motief heeft om je naar de mond te praten, want daar heb je natuurlijk ook niets aan.

5. Vraag voorbeelden

Krijg je de volle lading en herken je jezelf er niet in, vraag dan naar concrete voorbeelden. Als jij precies weet welk gedrag vervelend is, dan pas kun je er op een inzichtelijke manier naar kijken.

6. Deel je gevoelens

Voel je je ongemakkelijk en gekwetst? Deel je gevoelens en emoties zonder je gedrag te rechtvaardigen. Je kan perfect aangeven dat je je er niet prettig bij voelt, het woordje ‘ja maar’ kan je beter buiten schot houden.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Kruid van de maand - Sint-Janskruid

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline…

Lees meer
Spiritualiteit

Alchemie: volg het witte konijn!

Komt de term 'alchemist' je ter ore, welk beeld flitst er dan door je gedachten? Een stoffige…

Lees meer
Astrologie

2020: welke kosmische energieën domineren het jaar?

In 2020 komen zonder enige twijfel heel wat maatschappelijke thema's aan bod. Het jaar wordt immers…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!