Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Verveling slecht? Integendeel! 10 redenen waarom verveling juist goed is

Inspiratie
Bloom
20/05/2021
Verveling slecht? Integendeel! 10 redenen waarom verveling juist goed is

We vervelen ons niet graag. Verveling wordt gekenmerkt door gevoelens van ontevredenheid en rusteloosheid. De laatste maanden was het niet altijd evident om je op een leuke bezigheid of activiteit te storten. De coronamaatregelen beperkten onze vrijheid aanzienlijk en waren meer dan eens de oorzaak van een aantal lange dagen. Het is duidelijk dat we verveling vaak als iets negatiefs zien, maar is dat wel terecht?

We proberen zoveel mogelijk te ontsnappen aan verveling door ons schema vol te plannen, maar helaas leidt dat alleen maar tot extra stress en burn-outs. We blijven altijd maar bezig en willen niet stil zitten. We verliezen onszelf uit het oog en doen onszelf tekort door geen moment rust te nemen. Het is heus niet erg om pas op de plaats te houden, om even de pauzeknop in te drukken en om te genieten van helemaal niks doen. We moedigen het zelfs aan! Je vervelen heeft namelijk voordelen. Overtuig jezelf dat even niets doen en je vervelen juist iets goeds kan zijn met deze tien redenen.

”"Boredom always precedes a period of creativity." - Robert M. Pirsig”

1 - Ruimte om na te denken

Maar al te vaak associëren we ‘verveling’ met ‘saai’, terwijl dat niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is. Verveling kan het begin zijn van een aantal creatieve ideeën, omdat het ruimte vrijmaakt voor nieuwe, unieke gedachten. Als we overbelast zijn, schakelen we meestal over op de automatische piloot en concentreren we ons op onze taken. Maar als we ons vervelen, zetten we de mentale deur open voor creatieve gedachten. Pas er wel voor op dat je deze momenten van vrijheid niet direct invult met een veelheid aan projecten: ga zitten en kijk enkele minuten naar de wijzers van de klok. Stop niet om na te denken. Dit zorgt ervoor dat je in het huidige moment blijft.

2 – Jezelf helemaal opladen

Van tijd tot tijd is het noodzakelijk om een paar uur in je agenda vrij te maken om iets ‘onnodigs’ te doen. Iets waaraan je plezier beleeft zoals het bakken van een taart, het lezen van dat ene boek dat al een tijdje in je kast staat of om gewoon te dagdromen in het park. Door tijd voor jezelf te nemen en iets doen dat helemaal geen inspanning vereist, laad je je batterijen weer volledig op. Kalmeer je geest om zo weer energie te krijgen.

3 – Onderneem eens helemaal niets

Volgens socioloog Hugo van der Poel veroorzaakt het proberen te vullen van je vrije tijd met nuttige of interessante activiteiten juist stress. “We besteden al onze vrije tijd aan serieuze taken, zonder ooit ruimte over te laten voor echt ontspannende activiteiten.” Zo putten we onszelf alleen maar meer uit. Het kan heilzaam zijn om soms niks te ondernemen. Aarzel niet om languit te liggen op het gras en in slaap te dommelen. Je hoeft je niet schuldig te voelen, integendeel zelfs!

4 – Waardeer je omgeving

Bij de bushalte, in de rij bij de supermarkt en zelfs in de auto. Je smartphone zit vastgeroest aan je hand. Je bent verslaafd aan je gsm en ook al voelt het alsof je je tijd optimaal benut, toch is dat niet het geval. Je smartphone kan voor te veel prikkels zorgen en je vrije tijd opslokken. Probeer minder tijd aan je gsm te besteden, maar zorg ervoor dat je deze tijd, ook al is het maar tien minuten per dag, besteedt aan jezelf. Kijk wat minder op je smartphone en wat meer om je heen. Waardeer de zonsondergang, de zachtheid van je trui of een simpel kaartspelletje met je gezin.

5 – Less is more

Om meer tijd vrij te maken voor verveling, raadt psychologe Patty Van ziel aan om minder te doen. “Tegenwoordig ligt de hele wereld binnen handbereik. We kunnen alles bereiken en leren, er is geen grens. Dus wat moeten we doen? Het beste advies is om het rustig aan te doen. Vraag jezelf elke dag af: waarom doe ik wat ik vandaag doe? Is het omdat het me gelukkig maakt? Is het voor een hogere reden? Is het echt belangrijk voor mij?”. Als dat niet het geval is, dan kan het geen kwaad om zulke activiteiten op een lager pitje te zetten.

”"Life is all about balance. You don’t always need to be getting stuff done. Sometimes it’s perfectly okay, and absolutely necessary, to shut down, kick back, and do nothing." - Lori Deschene”

6 – Lang leve de hobby’s

Een gedicht schrijven, tekenen in een schetsboek, schilderen of een collage maken. Dankzij verveling herontdekken we onze oude hobby’s. Verveling zorgt ervoor dat we ons willen vermaken, dat we onze tijd willen besteden aan iets leuks. Om op een regenachtige dag te ontsnappen aan verveling grijp je al snel terug naar je oude hobby’s. Hobby’s activeren je creativiteit en zorgen ervoor dat je minder gestrest bent.

7 - Creatief en recreatief

“Om een goed boek te schrijven, moet ik tijd verspillen,” vertelt kinderboekenschrijfster Anna Woltz. “Rondlopen, koffie zetten, koken of de was doen. Ik heb deze momenten nodig omdat ze de bron zijn van mijn beste ideeën. Je kunt creativiteit niet stimuleren met een strak schema. Ik was altijd erg streng voor mezelf omdat ik te veel tijd verspilde, maar nu weet ik dat deze ‘verspilde tijd’ deel uitmaakt van het creatieve proces.”

8 - Ieder zijn eigen tempo

Het is belangrijk om je eigen ritme te behouden. Psycholoog en onderzoeker Philip De Wulf, specialist in levensritmes, raadt aan je eigen biologische tijden te respecteren. “Geluk lijkt meer af te hangen van hoe goed je je dagelijkse taken uitvoert dan van grote successen,” verklaart De Wulf. “Een gevoel van vrijheid speelt een belangrijke rol. Je eigen tempo bepalen, zorgt voor voldoening.” Ben je bijvoorbeeld geen ochtendmens? Probeer dan eens per week een dag te vinden waarop je later kunt beginnen om op je gemak te zijn.

9 – Sta stil en reflecteer

Neem regelmatig de tijd om, letterlijk en figuurlijk, stil te staan. Als je een moment voor jezelf neemt om even helemaal niks te doen, krijg je de kans om te reflecteren over je leven. Vraag jezelf af of je nu echt gelukkig bent en of de richting van je leven je tevreden maakt. Zijn er nog zaken die je wil bereiken? Door te reflecteren krijg je weer grip op je leven.

10 - Een stap naar altruïsme

Genieten van verveling is niet iets negatiefs. Verveling moedigt ons aan om ons op een pro-sociale manier te gedragen. Volgens Wijnan van Tilburg, doctor in de psychologie, zijn mensen die zich vervelen eerder geneigd zich in te laten met activiteiten die anderen helpen en die zij belangrijk vinden, zoals bloed doneren, vrijwilligerswerk of hun buren helpen. Zo kan verveling, deze ‘nutteloze’ toestand in de ogen van velen, toch zin scheppen.

Overtuigd? Welke afspraken schrap jij van je agenda?

Je leren vervelen in enkele eenvoudige stappen

Voor de één is het een aangeboren, natuurlijke staat van zijn: zich kunnen vervelen. Anderen hebben het er ongelooflijk moeilijk mee als een moment van stilte of niks doen de kop opsteekt. Maar hoe kies je nu bewust voor verveling?

  1. Schuif je Iphone, tablet,... aan de kant en neem je omgeving goed in je op.
    Observeer je omgeving, observeer de natuur, observeer de wijzers van de klok.
  2. Concentreer je op je ademhaling.
  3. Mediteer.
    Dankzij meditatie-oefeningen leer je je geest om in het nu aanwezig te zijn. Des te meer je in het moment aanwezig bent, hoe minder je je gading zoekt bij allerlei afleidingen.
  4. Ga op zoek naar monotone taakjes.
    Routineuze taakjes die je gedachten laten afdwalen, zoals het vullen van enveloppen, het bestickeren van folders,... laten je toe om verveling te ervaren. In je vrijetijd kan je ervoor kiezen om geregeld baantjes te zwemmen of om geregeld dezelfde fietsroute af te gaan.
  5. Las tijd voor jezelf in.
    Het leven van alledag verloopt voor de meesten onder ons bijzonder hectisch. Tegen dat er een moment voor jezelf aanbreekt, wijst de klok reeds aan dat het bedtijd is. Toch kan je dagelijks tijd inlassen om je te vervelen, zodat je je verveling eigen leert maken. Op je werk kan je tijdens de pauzen de rust opzoeken door naar buiten te gaan of je terug te trekken in een lege kantoorruimte, zonder computer, smartphone of tablet uiteraard.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kristallen & Edelstenen

Natuurlijke schoonheid en positieve energie met edelstenen

In de wereld van natuurlijke schoonheid en positieve energiebronnen spelen ruwe edelstenen en…

Lees meer
Gelukkig Leven

Zo vind je innerlijke rust en zelfvertrouwen

In de drukte van het leven vergeten we soms om echt rust te vinden in onszelf. Het streven naar…

Lees meer
Astrologie

De dood van Aleksej Navalny: analyse van zijn geboortehoroscoop en solaar

De Russische oppositieleider, advocaat en anti-corruptie-activist Aleksej Navalny (4 juni 1976 – 16…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom