Home

Overige

Mijn account

De impact van de coronacrisis op ons dagelijks leven: overleeft jouw relatie de lockdown?

Corona
Fabio Vinago
30/04/2020
De impact van de coronacrisis op ons dagelijks leven

De coronacrisis, en de draconische maatregelen die daarop volgden, zorgt ervoor dat alle gezinnen plots 24 op 7 onder één dak moeten zien door te brengen. Telewerk is de norm, scholen blijven dicht, alle activiteiten buitenshuis zijn gecanceld en afspreken met vrienden en vriendinnen is verboden. Hoe graag je elkaar ook ziet, in veel gevallen is deze lockdown een tikkende tijdbom.

Noodgedwongen brengen gezinnen alle tijd samen door, en dat betekent één ding: op elkaars lip zitten. Ergernissen eisen hun tol, gezinsdrama’s nemen de bovenhand, huiselijk geweld claimt het nieuwsoverzicht en ouders weten hun kids niet altijd tevreden te houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken met fysiek of seksueel geweld dat meestal gepleegd wordt door de partner. Door de strenge coronamaatregelen gaat dit cijfer nog de hoogte in. De lockdown zou volgens bepaalde wetenschappen de verspreiding van het coronavirus tegengaan, maar tegelijkertijd loert een ander gevaar: ‘ongezonde’ gezinssituaties.

Een belangrijke opmerking: de lockdown is natuurlijk niet de schuldige voor het toenemende huiselijke geweld. De schuldige is altijd de persoon die het geweld pleegt, in welke omstandigheden dan ook. Maar laat dit signaal een wake-upcall zijn voor de beleidsmakers en organisaties om ervoor te zorgen dat mannen, vrouwen én kinderen te allen tijde beter beschermd moeten worden in hun eigen huis. Ook wanneer iedereen terug ‘vrij’ mag gaan en staan waar ze willen.

Daarnaast wordt er ook gevreesd voor heel wat liefdesbreuken. Zowel getrouwde koppels waar de emmer al bijna vol was voor de crisis, als prille relaties worden serieus op de proef gesteld. De uitkomst kan positief, maar ook heel negatief zijn, met alle emotionele gevolgen van dien. Hoe kun je de schade proberen te beperken, wanneer de fysieke gezondheid van heel wat mensen op het spel staat?

Impact coronacrisis gezin relatie ruzie Bloom web

Codewoord

In Frankrijk heeft de regering ruim 1.000.000 miljoen euro ter beschikking gesteld voor organisaties die partners bijstaan die te kampen hebben met fysiek of seksueel geweld. Er zijn extra meldpunten opgezet in zowel supermarkten als winkelcentra. Lege scholen en hotels worden voorlopig ingezet om slachtoffers op te vangen. Daarnaast kunnen slachtoffers gebruik maken van een codewoord om melding te maken van fysiek of seksueel geweld. Komen ze een apotheek of supermarkt binnen en vragen ze naar een mondmasker nummer 19, dan is dit voor de verantwoordelijke van de winkel een teken en belt hij/zij meteen de politie op. Op die manier wil de Franse regering blijven aansporen om alle vormen van geweld op die manier kenbaar te maken. Zonder dat het slachtoffer in angst moet leven dat de dader hierachter komt. Deze inspanningen werden ook in andere landen opgemerkt, en hopelijk zullen ook België en Nederland spoedig volgen met extra hulplijnen.

Een uitdaging voor je relatie

Niet alleen voor hulpverleners, artsen, virologen en de overheid is deze coronacrisis een uitdaging, ook voor koppels. Een standvastige, langdurige relatie zal niet snel op de klippen lopen. In tijden van crisis (zoals het coronavirus) grijpen mensen net terug naar dat gevoel van geborgenheid dat ze bij elkaar krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat de frustraties niet hoog kunnen oplopen. De dagelijkse routine werd namelijk volledig omgegooid. Beide partners werken thuis, en kunnen niet even stoom afblazen in de sportclub of bij vrienden wanneer een conflict heeft plaatsgevonden. Zijn er kinderen, dan komen alle extra schoolwerk- en entertainmenttaken ook nog eens op de schouders van de ouders gevallen.

Maar de strenge coronamaatregelen zullen voornamelijk een test zijn voor mensen die in een prille relatie of LAT-relatie verkeren. Hoewel het is toegelaten om je partner te bezoeken, kan de relatie toch wel wat scheurtjes vertonen. Romantische uitstapjes zitten er niet in, en het land afreizen wordt nu toch wel echt afgeraden. En dat terwijl de behoefte aan intimiteit nooit zo groot is als in tijden van crisis. Daarnaast komt het feit dat we gewoon heel veel extra tijd hebben om te piekeren. Gevoelens worden in vraag gesteld en de eenzaamheid zorgt voor frustraties. Wanneer daar te weinig, te oppervlakkig of juist te veel wordt over gecommuniceerd, bestaat de kans dat de druk te groot wordt en dat één van de twee er een einde aan zal maken.

Aan de andere kant kan de eenzaamheid die voortvloeit uit de coronacrisis er ook voor zorgen dat we onze liefdesrelaties juist meer gaan waarderen en koesteren in de toekomst. Iets dat maanden of zelfs jaren als een vanzelfsprekendheid bevonden werd, wordt ons van de ene op de andere dag ontnomen, dit om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Of misschien verlies je wel geliefden in je omgeving, waardoor menselijk contact des te belangrijker lijkt te zijn.

Met deze tips hou je je relatie gezond tijdens de coronacrisis

Impact coronacrisis gezin relatie quality time Bloom web
 1. Zorg voor een gezonde balans tussen qualitytime en me-time. Het is niet omdat je allen onder hetzelfde dak leeft, dat je alles samen hoeft te doen na het werk. Probeer tijd voor jezelf te maken. Ook in kleine stekjes lukt dat best, door simpelweg je even af te zonderen met oortjes of een koptelefoon. Muziekje op en ontspan!

 2. Jullie eten, poetsen, leren en werken nu wel samen, maar die dagdagelijkse bezigheden vallen niet echt onder de term qualitytime. Plan zeker voldoende leuke activiteiten in om met z’n allen te ondernemen, zoals een filmavondje, samen aperitieven… Via videochat kun je er zelfs nog een hele hoop andere familieleden bij betrekken, hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

 3. Laat de verveling geen pijnpunt worden. Zorg dat je op voorhand weet wat je de volgende dag wil doe. Maak een planning op waar je een evenwicht zoekt tussen actieve, productieve taken en ontspannende activiteiten. De boog moet niet altijd gespannen staan!

 4. Blijf communiceren over de leuke en minder leuke dingen. Het is frustrerend als je continu samen bent en je gevoelens niet kan uiten. Voor je het weet, barst de bom. Krijg je je tickets voor die geplande reis niet terugbetaald? Niet fijn, maar nu hebben jullie wél eens tijd om enkele klusjes uit te voeren in huis die al decennia aanslepen. Humor kan hier zeker bij helpen, en vooral: de kennis dat letterlijk iedereen in hetzelfde schuitje zit.

 5. Ben je slachtoffer van fysiek of seksueel geweld of agressie, blijf dan zeker niet bij de pakken zitten. Verwittig de hulpdiensten, of doe een beroep op een kennis om alarm te slaan. Draag zorg voor jezelf, en weet dat dergelijk gedraag NOOIT oké is, ook niet in tijden van strenge en beperkende maatregelen. Hou in gedachten: als je partner/ouder je nu zo behandelt, is de kans groot dat dit vroeg of laat (bij een nieuwe tegenslag) opnieuw gebeurd. Praat zo’n gedrag niet goed en zoek hulp.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Met welke kleur start jij je dag?

Het begint al bij het opstaan. De ene dag heb je het gevoel dat je de wereld aankunt. Een andere…

Lees meer
Spiritualiteit

Een kijkje in de keuken van Afrikaanse magie

Zwarte magie, het zijn geen woorden die vaak voorkomen in een gewone conversatie. Wel spelen ze…

Lees meer
Huis & Thuis

Sterrenkinderen: uit het oog, nooit uit het hart

Een kind verliezen, de grootste domper die een ouder kan overvallen. Plots staat de tijd stil. Dat…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!