Home

Overige

Mijn account

Een paradoxale ontmoeting tussen hemellichamen

Astrologie
Annette Kok
11/03/2019
Een bijzondere date: de Zon, Mercurius & Jupiter

Dit fenomeen doet zich zo’n drie à vier keer per jaar voor, met name dat Mercurius ‘aligned’ staat met de Zon (beide planeten staan conjunct = op dezelfde graad). Dit is veelal het geval wanneer er sprake is van een retrogradefase (schijnbare achterwaartse beweging van een planeet). Op zich niets bijzonders zou je zo denken. Ware het niet dat de Zon en Mercurius op hun beurt ook nog een exact vierkant (90°) vormen met Jupiter, meer specifiek op 14 en 15 maart. Mercurius loopt dan nog steeds retrograde.

Jupiter vertoeft zo’n 1 jaar in een dierenriemteken. Vorig jaar stond deze genereuze planeet in Schorpioen geplaatst, de Zon op zijn beurt in de tekens Waterman en Leeuw, aangezien we hierbij oog hebben voor de vierkante aspectering. In 2019 verblijft Jupiter in het teken Boogschutter, de Zon staat in het teken Maagd geplaatst.

Waarom is dit vierkant zo belangrijk?

Vooropgesteld dat een aspect tussen de Zon en Jupiter nooit negatief uitpakt, omdat zowel aan de Zon als Jupiter eerder een positief karakter worden toegekend, is er toch een aandachtspunt. Jupiter maakt in 2019 namelijk tot driemaal toe ook zelf zo'n aspect. Dit vierkant komt minder sporadisch voor en vindt plaats tussen de planeten Jupiter en Neptunus. Omdat de Zon zowel in maart als in september een verbinding maakt met Neptunus, namelijk respectievelijk een conjunctie en een oppositie, worden alle vierkanten extra geactiveerd (in een T-kruis en in een Grand Cross).

Wat kunnen we aanvangen met die energie?

”Happiness can be found even in the darkest of times if one only remembers to turn on the light. - Dumbledore”

Hoewel een vierkant doorgaans als een slecht aspect wordt beschouwd, is het toch mogelijk om positieve zaken uit deze gebeurtenis te halen. Wanneer we in ogenschouw nemen dat Jupiter voor geluk, voorspoed, gerechtigheid en groei staat, terwijl ook de Zon geluk en persoonlijke groei beoogt, mogen wij verwachten dat het optimistische profiel van deze hemellichamen dit negatieve aspect zullen overstijgen. Indien we de juiste spelregels hanteren, kan er op dit vlak dus toch veel moois tot stand komen.

Hoe gaan we ermee om?

Spelregels die tegenwerken

 1. Je hebt niet de juiste belangen voor ogen, zowel voor jezelf, de mensheid of de dieren. Je prioriteiten zijn in de war en komen niemand ten goede.

 2. Je lapt de wet, regels en protocol aan je laars. Je bent blind voor autoriteit en je meent dat niemand het goed met je voorheeft.

 3. Je vlucht in grenzeloosheid, bandeloosheid of toegeeflijkheid. Alcohol en drugs zijn de voornaamste boosdoeners in deze kwestie.

 4. Jij maakt je schuldig aan oneerlijkheid. Wanneer je hierop wordt betrapt, vlucht je weg in je eigen fantasiewereld, in plaats van de confrontatie met je omgeving aan te gaan.

 5. Je bent veel te naïef. Jij ziet enkel het beste in de mensen, wat op zich geen slechte eigenschap is, maar op die manier ben je een gemakkelijk slachtoffer voor oplichtingen.

Spelregels die meewerken

 1. Je zet initiatieven op touw die jezelf, de aarde of de mensheid dienen. Misschien zet je wel je schouders onder een vorm van vrijwilligerswerk of sla je een nieuw carrièrepad in.

 2. Goed doordachte en eerlijke plannen worden door jou, met oog voor detail, uitgewerkt. Vrienden en familie kunnen ook bij jou terecht voor hulp bij hun eigen projecten.

 3. Je hebt steeds eerlijke bedoelingen en handelt nooit met kwaad opzet. Wanneer je toch iemand zou teleurstellen of kwetsen, werk je jezelf uit de naad om het goed te maken met die persoon.

 4. Wetten en regels zijn er voor jou niét om gebroken te worden. Je hebt een hekel aan wetteloosheid en iedereen die lak heeft aan voorschriften die zorgen voor orde.

 5. Je koestert verdraagzaamheid voor andersdenkenden. Je hebt steeds een open mind en je loopt niet weg van een discussie waarbij jouw denkbeelden in vraag worden gesteld.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Boekreview: Van angst naar vertrouwen, leven vanuit onvoorwaardelijke liefde

Angst heeft een grote impact op ons leven. Het kan ons tegenhouden om voluit voor het leven te…

Lees meer
Inspiratie

Van retrospectie naar introspectie

Iedereen heeft wel eens van die dagen waarop het lijkt alsof je, nog meer dan anders, jezelf in…

Lees meer
CORONADOSSIER

De conjunctie van Saturnus en Pluto slaat toe: de uitbraak van het duivelse coronavirus

Op 24 januari, op het moment dat de Maan, Saturnus en Pluto samen stonden, kregen de Chinese…

Lees meer
Bloom december 2020

Word een Bloom’er

 • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen